• A Feltámadások producere elmondta, hogy régóta születtek tervek a Mátrix folytatására
  • Viszont Lana Wachowski színre lépésekor határozta el magát a stúdió
  • Ez inspirálta a filmbéli játék franchise folytatásáról szóló jeleneteket
  • Kritikánkat itt olvashatjátok

Aki látta a Mátrix új epizódját, emlékezhet arra jelentre, amiben a Jonathan Groff alakította Smith ügynök Thomas Anderson akarata ellenére folytatná a játék franchise-ot. Ez nem teljesen légből kapott gondolat, hanem önreflexív pillanat volt a filmben. James McTeigue, a Feltámadások producere Collidernek adott nyilatkozatában beszélt arról, hogy a Warner Bros. már Lana Wachowski elhatározása előtt kereste a rendezőt a negyedik részre. Utóbbi színre lépésekor természetesen azonnal igent mondott a stúdió.

„Nézd, úgy gondolom, hogy ha van egy ekkori bevételi potenciált magában rejtő szériád, mindig szóban forog [az esetleges folytatás]. Ez ugyanolyan, mint az ismétlődő és önmagába visszatérő Marvel Moziverzum. […] Mindig esély mutatkozik egy új filmre, hiszen benne van a pénzkereset és új történetek mesélésének a lehetősége. Nem nevezném ezt pusztán anyagi megfontolásnak. De igen, voltak különböző tervek [a Mátrix 4-re], jóllehet egyik sem volt megfelelő ötlet. Így aztán amikor Lana végül visszatért és azt mondta, hogy szívesen készítene még egy filmet, [a stúdió] természetesen követte az alkotót, aki a Mátrix anyja” – ecsetelte McTeigue.

mv5bztk2m2yxyjutmdq3os00zmq2lwe0mzutodjkzdm5odbhnzczxkeyxkfqcgdeqxvymtiwodk1ntqv1d.jpg
(A kép forrása: IMDB)

A fentiek tükrében ugyanakkor nyitva marad az új trilógia lehetősége, ami iránt a rendező olyan egyértelmű elutasítással viseltetett. A Warner feltehetően a jegypénztárak adatait böngészi majd, amiről viszont egyelőre nehéz nyilatkozni, mivel csupán néhány országban mutatták be a filmet eddig. Az új epizódban hőseink a kék piruláknak hála nem emlékeznek sem a múltra, sem egymásra. Amikor azonban ismét megkapják a piros tablettát, kilépnek az álomvilágból és harcot indítanak a mesterséges intelligencia paternalista uralma ellen. A filmről írt kritikánkat itt olvashatjátok, míg az 1999-es részről írt visszatekintésünk itt található.