Elmúlt a QuakeCon első napja, jelenleg a másodikat tapossuk, s bár még nincs vége a hepajnak, a legnagyobb bejelentések jó eséllyel lezajlottak John Carmack szokásos évi beszédével egyetemben. A programozózseni idén ünnepli 41. születésnapját, tehát nem mai gyerek, így a tíz éve még követhetetlenül bonyolult szakzsargont mellőzve, tisztán beszélt az id elmúlt évéről és a vállalat további terveiről.

Az első és legérdekesebb hír, hogy a Rage őszi premierjét követően az id kiadja a 2004-ben megjelent Doom 3 forráskódját -- igen, az egészet. Bár maga Carmack régóta élharcosa a szabad szoftverjogoknak, a Bethesda szárnyai alatt ez lesz az első jótékony cselekedetük. John állítja, hogy még van pár apróság, amit ki szeretne javítani a motorban, mielőtt nyilvánosságra hozza, illetve a jogi alapokat is véglegesíteni kell a kiadóval, de a Bethesda elvileg rábólintott, szóval a csodagyerek boldog lehet. Egyébként lelkesen biztatta a többi fejlesztőcsapatot is, hogy adják ki forráskódjaikat, mert ezzel segítik az ipar technológiai fejlődését és az új programozóászok kibontakozását.

Persze 2011 a Rage éve, így Carmack meglehetősen sokat mesélt a játékról. Mint mondta, a technikai oldal már kész, az utolsó simításokat végzik. Mellesleg a Rage kerek hét éve készül (ez azt jelenti, hogy a Doom 3 után egyből neki is estek), Carmack szerint pedig ez nagyon sok. Egy kérdező egyébként a Duke Nukem Foreverre utalva érdeklődött Engine John roppant hosszú ideig tartó fejlesztések iránti álláspontjáról. Carmack azt felelte, hogy senkinek sem kíván ilyen nehézségeket...

A Rage egyébként kezdetektől fogva konzolokra készült és cél volt a 60 fps, amit el is értek, sőt, egy közepes gépen is annyival kellene futni a játéknak, bár Carmack meg nem nevezett problémákra hivatkozva ezt később elvetette (zseniből szabadon fordítva: kell majd alá vas). Elárulta viszont, hogy a textúrák nem valami élesek, s ez a konzolok limitált képességei miatt van így, de a PC-s verzióhoz kiadnak egy hi-res textúrapakkot, hogy ne húzhassuk a szánkat. Végezetül pedig itt egy újabb hivatalos trailer, hadd gyönyörködjünk az új id remekben.



Ja igen, van itt még valami... a Doom 4... nos, micsoda meglepetés, de az új Doom nem lesz kint a show-n, mert ezt a műsort teljes egészében a Rage-nek szánták. Annyit mindenesetre megtudtunk, hogy a Rage-en dolgozó arcok folyamatosan állnak át a Doom 4-re, szóval jövőre talán tényleg lesz belőle valami. A játék 60 fps-sel fut majd mindenen, ami szent, ezt Carmack erősítette meg.

A QuakeCon idejére egyébként hihetetlen akciókkal kedveskedett nekünk a Steam. Érdemes végignézni a kínálatot és gyakran frissíteni, mert folyamatosan változik a felállás.