Egy hete jelent meg a Google Play áruházban a Fallout Shelter című játék, melyben a feladat egy menedék irányítása, lakói életének, biztonságának megóvása. Ez azonban cseppet sem egyszerű feladat, így összeszedtünk pár tippet és trükköt, mellyel sikeresek lehettek a felvigyázó feladatkörében.

Gondolkozz, mielőtt építkezel!

Kezdetben a menedék csak néhány helyiségből áll, és ezt kell úgy kibővíteni, hogy lakók tucatjainak adjon lehetőséget a biztonságos életre. Ugyanabból a szobatípusból több helyezhető egymás mellé, mely jobb teljesítményt (több ételt, elektromosságot, vizet) ad. Ha két ugyanolyan célt szolgáló terület között van egy eltérő célú helyiség, akkor biztosítsátok, hogy az azonos szobák azonos szintűek legyenek. A helyiségek növelésével egyenes arányban nő azok elektromosság-igénye is.

Megfelelő embert a megfelelő pozícióba

Nagyon fontos, hogy a termelés – és ezáltal a megfelelő szintű boldogság – csak akkor fenntartható, ha minden szobába a megfelelő ember van helyezve. Magas erővel (Strenght) bíró emberek az áramfejlesztéshez értenek, jó érzékeléssel (Perception) a vízerőműben kell dolgozni, míg a gyorsaknak (Agility) az étkezőben a helyük. Persze a legritkább az, hogy olyan emberek érkeznek a menedékbe, akik tökéletesen alkalmasak valamilyen pozícióra, így nagy jelentősége lesz majd a képzésnek…

Kalandozz!

Általában az első uzsonnás dobozok egyikében, melyet a játék elején kapsz, lesz egy igen magas szintű karakter. Ha ez a karakter kimagasló szerencse (Luck) vagy kitartás (Endurance) faktorral rendelkezik, küldd ki egy éjszakára a pusztaságba kalandozni (persze megfelelő védelemmel). Reggelre már egész sok ruhát, fegyvert, és Nuka-kólás kupakot találhat, mely a későbbiekben igen hasznos lesz.

Boldogság, gyere haza!

Az egyik legnehezebb feladat a menedéklakók boldogságának megőrzése. Ehhez jó termelés, a pozíciók megfelelő elosztása kell, de növelhető úgy is, hogy egy nőt és egy férfit egy szobába helyeztek. Az udvarlás után elvonulnak a hátsó szobákba, melytől mindkét karakter NAGYON BOLDOG lesz. Rádiós szoba építésével szintén növelhető ez az érték, és ha megfelelő vonzerejű (Charisma) lakó terjeszti az igét, még új lakók is betoppanhatnak.

Gyorsított termelés

A gyorsított termelés (Rush) hasznos lehet, ha éppen hiány van vízből, elektromosságból, ételből de kockázatokat is rejt. Ha nem sikerül, akkor nemcsak lelassíthatja az előállítást, de még tüzet, vagy rosszabb esetben sugárfertőzött bogártámadást is okozhat. Ezeket ugyan a lakók megoldják, de közben sérül az egészségük.

Az iskolapad fontossága

Ha már van elég lakója a menedéknek, lehet építeni képzési helyeket, melyekben a menedéklakók tanulhatnak. Minden egyes tanulószoba a SPECIAL értékek növelésére szolgál, de ezek fejlesztésének előnyeit csak órákkal később lehet élvezni. Persze a tanulási időt lehet rövidíteni, azonban ez rengeteg Nuka-kólás kupakba kerül.

Dolgozz, dolgozz, és dolgozz

A napi feladatok teljesítésével a Nuka-kólás kupakok száma növelhető, így pedig gyorsan meg lehet keresni egy új szoba árát. A program kiértékeli a napi teljesítményt, és így uzsonnás dobozokhoz is hozzá lehet jutni. Az uzsonnás dobozok mindegyike rejt kupakot, én egyszer 1000 kupakot kaptam, mely nagyon nagy segítséget adott a fejlesztésben.

Ha neked is van valamilyen jó tipped, oszd meg a többiekkel!

fallout-shelter.jpg