2022. május 1. Egyesek a Tabánba mennek, mások a szabad vasárnapot élvezik. Széles körben köszöntjük az édesanyákat. És jutott még egy ünnep mára: a mai a magyar film napja. A hollywoodi dömping közepette egész évben kevés figyelmet szentelünk a hazai alkotásoknak, pedig itthon is akadnak klasszikusok és érdekfeszítő friss produkciók. Öt magyar filmet ajánlunk nektek a legkülönbözőbb korokból, eltérő hangvételű műveket, ki-ki szemezgethet közülük kedvére.

Hyppolit, a lakáj

Arra valószínűleg már csak filmtörténészek emlékeznek, hogy a hazai – volumenét tekintve – a világ tíz, rövid ideig öt legnagyobb filmgyártása közé tartozott. Kis Hollywood, ahogy a magyar stílust nevezték, a kor elvárásaihoz mérten valóban izgalmas, humoros, izgalmas és professzionális produkciókat szállított. A harmincas-negyvenes években jelentős számú melodráma és társadalmi igényű alkotás született, ám mindenekelőtt a pesti kabaré hagyományát filmre adaptáló vígjáték műfaja fémjelezte ezt az időszakot. Többségükre mára alaposan rátelepedett a por, avíttá váltak, néhány ikonikus alkotás azonban a XXI. századi szem számára is dinamikus maradt. Aki bájos karakterekre, bornírt dalokra és szállóigékre vágyik, bizalommal nyúlhat Székely István rendezéséhez. Könnyed társas filmnézésre tökéletes választás.

Macskafogó

Óriási hiba volna kihagyni a listáról az animációs platformot. A Pannónia Stúdió alkotói és a kecskeméti székhelyű művészek még akkor is szállították sikeresebbnél sikeresebb és parádésan szellemes műveiket, akár köztévés meséket, amikor az élőszereplős magyar filmek épp radikálisan távolodtak a hazai közönség elvárásaitól. Az sem lehet kérdés, hogy ha egy rajzfilmet kell kiemelni a sorból, az bizony csakis a Macskafogó lehet. A James Bond-, gengszter- és musicalparódiának jóformán minden egyes szava arany. Szépen megmutatkozott a kádári világra jellemző kettős beszéd, a sorok között is értelmezhető gondolatok. Ami pedig egyetemes magasságokba emeli Nepp József és Ternovszky Béla munkáját, az a modern politika- és kapitalizmuskritika, aminek 1986-ban még csak előszelét érezhették a készítők. Érdekes módon a Macskafogó ma aktuálisabb, mint megjelenésekor.

Szerelem

Érintsük néhány szó erejéig az úgynevezett művészfilmes hagyományokat is. Jóllehet hetvenes-nyolcvanas évektől bántó módon megszakadt az alkotók és a közönség korábbi párbeszéde, egyre távolabb került egymástól a két fél ízlése, akadt korábban olyan a magyar szerzői iskola, aminek műveit a nézők is sajátjuknak érezték. Ez a magyar új hullám korszaka, aminek bőséges terméséből most Makk Károly gyönyörű és érzelmes rendezését ajánljuk. A Déry novellák összefűzéséből készült Szerelem egy börtönéveit töltő 56-os férfit és egyedül maradt feleségét követi, míg végül újraegyesülhet a pár. A forgatókönyv gyönyörűen egyensúlyozik a cselekmény párbeszédre épülő, játékos jelenetei, illetve a történelem terhe alatt meggyötört hősök magányos pillanatai között. Csodálatos film múltunkról és a szerelemről.

Kontroll

Jusson a listára egy modern felfogású film is. A nemzetközi tendenciákat és professzionalizmust a hazai közeggel senki sem tudja természetesebben párosítani jelenleg, mint Antal Nimród (aki egyébként a Stranger Things két epizódjában is lehetőséget kapott). A Kontroll pörgős stílusának szele olyan könnyen ragadja magával az embert, mint Tarantino és Guy Ritchie legjobb munkáié. A direktor megtalálta a „magyar mitológia” jellegzetes karaktereit és egyik szimbolikus helyszínét, amit Nolan munkáira hajazó thriller vázba öntött. Pazar dialógusok, autentikus színészi játék, erőteljes helyszínek, dinamikus vágás, briliáns dramaturgia és jó adag sötét humor – ez a Kontroll.

A besúgó

Elérkeztünk a kortárs produkciókig. Ha új magyar filmre vágytok, Az unoka című thrillert ajánljuk, míg streaming platformon épp az HBO Max új sorozata halmozza a méltató kritikákat. 1985-ben járunk, a rendszerváltás előestéjén a legendás kollégiumi világ aranykorában. Ambiciózus, szerelmes, zeneéhes és politikailag aktív egyetemistákat követünk. Hősünk kiszolgáltatott helyzetben lévő diákfiú, akit zsarolás révén beszervez az állambiztonság. A formálódó ellenzéki szervezkedések körül mozgolódó Geri éles dilemma elé kerül: jelentenie kell barátairól, ha életben akarja tartani súlyosan beteg öccsét.

Hosszan lehetne még sorolni a kiváló magyar filmeket, vicces idézeteiket vagy emlékezetes drámai történetüket. Az utóbbi évtizedben szerencsére egészséges egyensúlyba kerültek a különböző felfogású, stílusú és műfajú művek, így sokan megtalálhatták a hazai palettán a nekik szóló produkciókat. Reméljük, hogy a karantént követő időszakban sem lankad az itthon tapasztalható kreatív kedv. Nektek mik a kedvenc magyar filmjeitek és melyik alkotásokat várjátok legjobban 2022-ben? Írjátok meg kommentben!