Gabriel Knight. Megkerülhetetlen toposz a kalandjátékok között, a műfaj aranykorának egyik legendája, amely örökre beírta a történelemkönyvekbe Jane Jensen nevét. Az alapmű 1993. december 17-én jelent meg -- jövőre pedig, a húszéves évforduló tiszteletére, visszatér a képernyőkre!

A nagy hírt a Phoenix Online Studios jelentette be, a kódolást ugyanis a csapat végzi, természetesen Jane Jensen felügyelete alatt és közreműködésével. Nem ez az első közös projektjük, hiszen a stúdió besegít a készülő (elvileg december/január környékén megjelenő) Moebius munkálataiba, míg a nagyasszony a Cognition: An Erica Reed Thriller készítésénél bábáskodott. A dolog legmeglepőbb része azonban az, hogy a remake ötletével az Activision kereste fel Jensent, pontosabban egy ott dolgozó kalandrajongó (áldassék az ő neve), aki aztán maga köré gyűjtve pár támogató kollégát segített neki abban, hogy megszerezze a játék licencét, amely a Vivendi-féle fúzióval került a kiadó birtokába.

A Gabriel Knight: Sins of the Fathers 20th Anniversary Edition a Monkey Island remake-ekhez hasonló lesz, tehát semmit nem változtatnak a sztorin és az alapokon (bár számíthatunk egy-két új feladványra és finomhangolásra), ellenben az audiovizuális rész megújul. Természetesen a 2D marad (bár a Unity 3D motor dolgozik a háttérben, de a kameraszögekkel és az interfésszel emulálják az eredeti megjelenítést; alant beillesztettem egy képet, még többet a hivatalos oldalon találtok, igaz, ezekből sok minden azért nem szűrhető le, de hangulat rendben van), ám a 640x480-as háttereket 2048x1536-os felbontásúakra cserélik, amelyek valóban életre keltik a játék fő helyszínéül szolgáló New Orleanst, illetve annak autentikus helyszíneit. Ami a hangzórészt illeti, ott rossz és jó hírünk egyaránt van. A jó az, hogy Robert Holmes ikonikus zenéjét (amelyből egy jól sikerült, nem hivatalos élő zenekari felvételt beillesztettem a hír alá) újrarögzítik a komponista (nem mellesleg Jane Jensen férje) közreműködésével. A rossz hír, hogy az eredeti szinkron elveszett, a játékba illesztett, agyontömörített fájlok kinyerésének pedig semmi értelme, a költségvetés viszont nem engedte meg, hogy a zseniális alapgárdát (Tim Curry, Mark Hamill, Michael Dorn) ismét leszerződtessék -- az új felvételeket a Telltale Games-féle játékok szinkronjaiért is felelős Bay Area Sound rögzítette, és (miután már kész vannak) állítólag remekül sikerültek.

Gabriel Knight: Sins of the Fathers 20th Anniversary Edition

A Gabriel Knight: Sins of the Fathers 20th Anniversary Edition, ahogy fentebb említettem, 2014 közepén jelenik meg digitális formában első körben PC-re és Macre, később pedig iPadre. További részletek később várhatók – akit egyébként érdekel a játék és kíváncsi az eredeti hangokra és hangulatra, és nem derogál neki az alacsony felbontás, az megvásárolhatja az alapművet a GOG-com oldalán, alig hat dollárért. Ráhangolódásként pedig íme a beígért klip, közel négy perc libabőr az „érintetteknek”.