Mivel az utóbbi időben szinte semmit sem hallottunk a The Last Guardianról, sejthető, hogy a fejlesztés nem halad zökkenőmentesen, ráadásul a program több nagyobb találkozót is kihagyott, illetve már megjelenési dátum sincs, pedig annak idején még 2012-re volt kitűzve a premier.

A Sony a GamesCom során bevallotta: igen, valóban vannak problémák a játék fejlesztésével. A csapat jelenleg is keményen dolgozik azon, hogy elkészüljön a játék, s noha kívülről nézve úgy tűnhet, hogy nem haladnak a munkálatok, a Sony Worldwide Studios vezetője, Josida Suhei biztosított minket arról, hogy a színfalak mögött azért tettek már előrelépéseket.

Josida továbbá elmondta azt, is hogy régebben már játszható volt a program, s el is kezdtek a lehetséges megjelenési dátumon gondolkodni, de az időközben felmerült technikai problémák miatt a fejlesztőknek olyan kódsorokhoz is hozzá kellett nyúlniuk, amikről már azt gondolták, hogy véglegesek.

Egyelőre tehát a megjelenésről még szó sincs, attól azonban nem kell tartani, hogy a játék PlayStation 4-re fog megjelenni a sok késés közepette; a csapat marad a PS3-nál.