18:56 - Már csak négy perc és kezdünk. Kis késés azért várható.

[GC 12] Sony sajtókonferencia -- Élő blog!

19:01 - Hát persze, kis késés. Mindenesetre azt pletykálják, a Vitások örülni fognak.

19:03 - Épp egy montázs megy. A Beyond és a The Last of Us tuti kint lesz, na meg a Harry Potteres Move-os izét sem ússzuk meg.

19:05 - Jim Ryan a színpadon. Mindenkit köszönt, jó neki Kölnben. Kemény időket élünk, mondja, a játékipar nagyon gyorsan változik.

19:06 - "A játék már nem egyedüli szórakozás, hanem közösségi élmény." Ezzel egyet kell értsünk, még ha kissé multi-orientált show-t is vetít előre. Mindenesetre "innovatív és meglepő" óra vár ránk.

19:07 - A Vitáé a főszerep!

19:08 - LittleBigPlanet Vita trailer. Aranyos és szép, a játék sokat használja az érintőképernyőt. A fényképeinkből pályaelemeket is kreálhatunk. A játék sokfélesége szinte már sokkoló, simán hozza a PS3-as változatok színvonalát. Szeptember 19.

19:10 - Super Smash... na, izé... PlayStation All-Stars Battle Royale, a játék, ami a legkevésbé hozott lázba bennünket az E3-on. Új trailer, sok szereplővel. A játék cross-platform, azaz Vitán és PS3-on is ugyanúgy játszható.

 
PlayStation All-Stars Battle Royale trailer

19:12 - A PS3-as változattal egyszerre megkapjuk a Vitásat is ingyen, így gyakorlatilag két játékunk lesz egyszerre. Na, máris vonzóbb ez az All-Stars!

19:13 - Ha már itt tartunk, az új Sly és Ratchet is egyszerre lesz mindkét gépre.

19:14 - Új bemutató az Assassin's Creed III: Liberationnek! Connor mozdulatainak többsége ebben a játékban is működik, de van egy kis Tomb Raider utánérzése. Nagyon szép exkluzív cím, le a kalappal!

Assassin's Creed III: Liberation JátékképekAssassin's Creed III: Liberation JátékképekAssassin's Creed III: Liberation Játékképek

19:15 - Hoppá, itt az új Vitás Call of Duty! A játék a Black Ops 1-et és 2-t köti össze, novemberben jelenik meg, és persze saját bundle-t kap egy wifis Vitával.

19:18 - Új IP a Media Molecule-tól! Alex Evans a színpadon, a csapat társalapítója. Állítja, sokat gondolkodtak, mivel lehetne újítani. Végül a papír mellett döntöttek, Alex most is egy papírból készült... akármit tart a kezében.

19:22 - A játék címe Tear Away, egy interdimenzionális papíremberke a főhőse. A játék világa is papírból van, Alex szerint minden egyes elem reagál a játékos érintéseire, cselekedeteire. Élőben demózzák és nagyon jópofa. Az érintőpadok a játék legfontosabb eszközei, mind elöl, mind hátul használni kell őket.


Tear Away trailer

19:23 - Isten ujja lecsapott: a játékos át is szakíthatja a papírból készült világ falait! Épp a hivatalos trailer megy. A zene andalító. A grafika mesés. A hangulat leírhatatlan. Ezek a srácok nem tudnak hibázni!

19:26 - Új trailer... Élőszereplős, zsoldosokról szól. Mi lehet ez?

19:27 - Killzone Mercenary, PS Vitára. Nem rossz, de a taps lagymatag. A játék FPS, az elkövetkezendő hónapokban több infót hallunk majd.

 
Killzone Mercenary trailer

19:28 - Ősszel indul a PlayStation Mobile program. PS-hitelesítésű Android mobilokra egy rakás játék kijön majd. Régi hír, ezt már tudtuk. Azt viszont nem, hogy a Mobile a PS Store-t is támogatja. Ezek a programok persze Vitán is elérhetőek lesznek. Egy videó fut róluk, elég átlagos cuccoknak tűnnek.

19:32 - Félidőnél járunk, eljött a PS3 ideje!

19:33 - Jön a PS3 Essentials! Régi játékok olcsó kiadásban, 20 eurós áron. Király!

19:34 - A LittleBigPlanet 2 is együttműködik majd a Vitával. Ez a "cross controll". A Vita lehet a PS3-as játék kontrollere, valahogy úgy, ahogy a Wii U esetében. Pete Smith demózza a játékot.

19:37 - A Vita képernyőjén olyan információk is megjelennek, amik a tévén nem. Ergo a kézi konzol segíti, kiegészíti a PS3-mal való együttműködést. Ez multiban nagyon komoly előnyt jelenthet -- hogy ez jó-e vagy sem, mindenki maga döntse el.

19:40 - A Vitával a logikai feladványok megoldása is sokkal könnyebb, kényelmesebb. Ki is szabadítottuk a hercegnőt, már csak el kéne menekülni. Ééééés Sackboy most már a Vitában van! Bizony, a karakter "átköltözött" a marokkonzolra.

19:41 - A cross controll DLC idén év végén jön.

19:42 - PS Plus! Nem viccelnek: a szeptemberi játék a Red Dead Redemption lesz. Hol lehet előfizetni? Még a tárhely is megnő 1 GB-ra, hogy legyen hely a mentéseknek.

19:43 - Na, itt a Wonderbook... nem ússzuk meg. Michael Denny a színpadon.

19:45 - A Wonderbook "interdimenzionális élmény". A játék a Harry Potter írójának közreműködésével készül, Rowling még ír is bele ezt-azt. Trailer.

19:48 -Diggs Nightcrawler: a Rowling-féle Book of Spells varázskönyv után ez a Wonderbook komponens klasszikus meséket ültet át film noir stílusba. Érdekes.

19:50 - Jön a Walking with Dinosaurs is a BBC-től, nehogy már pont tanulni ne tudjunk a Wonderbookkal. Ismét trailer, melyben azt látjuk, hogyan kutathatunk majd dínócsontok után. A látvány nagyon ígéretes.

19:53 - A karácsony a PS Move jegyében telik majd. Még a FIFA 13 is kap egy ilyen funkciót, David Rutter meg is mutatja menten. Szerinte ez lesz a "bolygó legjobb játéka". Hát biztos.

19:55 - Élőben demózzák a "hihetetlenül precíz" Move-os irányítást. Nem akarunk rosszindulatúnak tűnni, de ez eléggé nehézkesnek tűnik így. A profi fifások maradnak a kontrollernél. A FIFA 13 szeptember 28-án startol.

19:56 - Denny visszatért. Az Until Dawn című kalandjátékról beszél, ami afféle interaktív film lesz. Hét karaktert kell életben tartanunk egy rosszul sikerült kirándulás éjszakáján, ahogy a tinihorrorok nagykönyvében meg van írva. Igen, lesz szex is.


Until Dawn trailer

19:58 - A trailer nem rossz, valahogy így képzeltük el a lelőtt InSane-t is. A játék csakis Move-val megy majd, és minden egyes cselekvést a valóságban is kénytelenek leszünk véghezvinni.

20:00 - A Japan Studio két új játékkal jelentkezik. Az első a már kiszivárgott Rain, ami csak PSN-en lesz kapható. Egy láthatatlan kisfiúról szól, aki elveszik az esős éjszakában. A trailer nagyon hangulatos, a Limbót juttatja eszünkbe.

20:02 - A másik játékuk a Pupeteer, ami valami olyasmi, amilyet még nem láttunk, legalábbis Denny szerint. Gavin Moore a színpadon.


Pupeteer trailer

20:05 - Nehéz szavakkal jellemezni, hogy mit is látunk éppen. Afféle beteges varietéműsor megy, aminek mi vagyunk a szerencsétlen főszereplői. A játék sztorija szerint elszabadultak a gonosz marionettek, és csak az olló segíthet megállítani őket. Platformer, a jobb fajtából.

20:06 -The Last of Us bemutató következik. Végre!


The Last of Us trailer

20:08 - A trailerben sok már látott jelenet szerepel, de a zene és a hangulat páratlan. A grafika egyébként hihetetlen, PS3-tól ezt már nem is várhatnánk el. És mégis.

20:10 -Az utolsó bemutató a Vitás Call of Duty: Declassifiedé. 4v4-es wifi csaták, kidolgozott multi. Ennyi volt, jó éjszakát!


Call of Duty: Declassified trailer


Call of Duty: Black Ops - Declassified JátékképekCall of Duty: Black Ops - Declassified JátékképekCall of Duty: Black Ops - Declassified Játékképek

(A cikket folyamatosan frissítjük az érkező képanyagokkal.)