Dunát lehet rekeszteni a világháborús online lövöldékből -- ám ha az első világégésről van szó, már nem ilyen bő a választék. Ezért is különleges a Verdun, mely két független csapat, a Blackmill Games és az M2H Game Studio kooperációjában készül.  

Ahogy a cím is elárulja, a játék az első világháború egyik nevezetes poklába, Verdunbe és annak környékére kalauzolja el a játékost. Az itt zajló ütközetet a mai napig a történelem leghosszabb csatái között emlegetik, ugyanis tíz hónapon át zajlott a kötélhúzás a német és a francia haderő között, 1916. február 21-től december 18-ig, eközben, a veszteség meghaladta a 700 ezer főt, a halottak száma pedig a 220 ezret. A játék érdekességét nemcsak a korhű környezet (többek között a szögesdróttal megerősített lövészárok-labirintus) és fegyverek (szuronyos puska, kézigránát, gépfegyver) jelentik, hanem a csapatalapú harcrendszer is. Egy szakasz négy főből állhat, és mindenki egy adott szerepet tölthet be (tiszt, támogató lövész, megfigyelő stb.) saját képességekkel és fegyverzettel, így rá vagyunk utalva egymásra, a kooperációra. Sőt, ajánlott is összeállni a haverokkal, ugyanis a csapat együtt fejlődik, egyre jobbá válik -- míg kezdetben a korai uniformisokban és harci felszereléssel vesszük fel a harcot akár a franciák, akár a németek oldalán, addig kellő számú ütközetet megvívva igazi világháborús veteránokká válhatunk, és olyan segítségeket is behívhatunk, mint a tüzérségi támogatás, a megfigyelő léghajók vagy a kétfedeles harci gépek.

Galéria
Kattints a galéria megtekintéséhez!

Az említett, csapat alapú játékmódon túl (amelyben a játéktér kisebb szektorokra van osztva, és ezeket kell elfoglalnunk egymás után, ami a valódi, mozgó frontvonal élményét hozza) van free-for-all lehetőség is, így aki csak bele akar szagolni a „verduni vérszivattyú” őrületébe, az is tehet egy próbát. Sőt, ehhez még csak le sem kell tölteni az egyébként alig 500 megás klienst, hiszen a Verdun akár böngészőből is játszható, bár érthetően korlátozott megjelenítéssel. A játék jelenleg a nyílt béta fázisában van, így bárki kipróbálhatja a hivatalos weboldalon, aki kíváncsi rá. A srácok a közösség bizalmát már elnyerték, hiszen megkapták a zöld utat, így a Verdun hamarosan elérhető lesz a Steam Early Acces programjában, akinek tehát megtetszik a cucc, már szeptemberben beszállhat a csatározásba.

A fejlesztők kint voltak Kölnben is, ahol egy friss videót is bemutattak, ezt láthatjátok alant. Azt hozzá kell tennem, hogy a játék grafikájában nyilván nem érhet fel az AAA-kategóriás termékekhez (viszont cserébe nem is kér magának erőművet), de ne feledjük, hogy mindössze három holland srác, Jos Hoebe, valamint Matt és Mike Hergaarden hegeszti -- a ritkaságszámba menő első világháborús téma és miliő miatt szerintem a Verdun bőven megér egy próbát.