Kapcsolódó cikkek:

Bizony, eljött ez a nap is. Újra Gears of War-játék jelent meg, ráadásul több éves kihagyás után PC-re is. Azt biztosan mindenki tudja, hogy a széria az Xbox 360 egyik legnagyobb húzócíme volt, így sejteni lehetett, hogy a Microsoft az új konzolján is tovább futatja majd a sorozatot. Az előző generációra négy Gears-játék jelent meg, most pedig röviden összefoglalom azok történetét, hogy kitisztuljanak a ködös emlékek és, hogy a Gears of War újoncok is némiképpen képben legyenek, ha esetleg csak a negyedik felvonásba akarnak belecsapni. Az írás egy-két spoilert tartalmazhat, de igyekszek nem lelőni minden poént.

Gears of War

Valamikor a jövőben, az emberiség kolonizált egy Sera nevű bolygót, ahol egy új nyersanyagot fedeztek fel, az Emulziót. Az emberek pedig – ahogy az lenni szokott – elkezdték ölni egymást ennek birtoklásáért. Ám a kitermelés következtében felzavarták a bolygó felszíne alatt élő lakosait, a sáska nevű, titokzatos múltú, agresszív fajt, ami rátámadt a betolakodókra. Bekövetkezett az E-nap. Így kezdődik a nagy háború az emberiség és a sáskák között. Már egy jó ideje tart a vérengzés, amikor mi, a játékosok becsatlakozunk.

Főhősünk egy Marcus Fenix nevű katona, aki egy cellában csücsül parancsmegtagadásért. Legjobb cimborája, Dom jön éppen kiszabadítani, amikor támadás éri a börtönt. Dom felvilágosítja Marcust, hogy a COG (Coalition of Ordered Governments) eléggé nagy trutymóban van. Nem bírnak a sáskákkal, így az összes hadra fogható emberre szükségük van. Egy olyan tapasztalt bakára, mint Fenix meg pláne. Szóval kijöhet a kóterből, ha a Delta osztaghoz csatlakozva részt vesz egy hadműveletben, amivel pontot tehetnének a háború végére. Persze semmi sem alakul a terv szerint. Csapatunk több tagja is életét veszti, köztük az osztagparancsnok, akinek helyét Marcus kénytelen átvenni. A nem túl sikeres akció után szükség van egy "B" tervre, amelyben nagy szerepet játszik Marcus halott apjának egyik felfedezése, egy Fényárbomba és egy vonat.

Az újraformálódott Delta csapat, időközben kiegészült két új taggal Augustus Cole és Damon Baird személyében. Ők az Alfa csapat túlélői. Elindulnak hát, hogy a vonaton lévő bombát aktiválják és azt a sáskák barlangrendszerébe vezessék. Ehhez persze sáska RAAM tábornoknak (a parancsnokunk gyilkosa) is lesz egy-két szava. Ő a játék főellensége. Marcus és Dom legyőzik RAAM őcsúfságát, a bombát pedig aktiválják. Mindenki boldog. Győztünk? A sáskák királynője a játék végi monológjával megadja a választ erre a kérdésre.

Gear of War 2

Fél évvel járunk az első játék eseményei után. A sáskák viszont nem csillapodtak le és nem is pusztultak el, ahogy azt a COG remélte. Sőt, egyre erősebbek és agresszívabbak. Embereket rabolnak el a kolóniáról, megkínozzák őket és egy furcsa eljárás segítségével városokat süllyesztenek el. Újra a Delta csapatra hárul a feladat, hogy seggbe rúgják a földalatti rémségeket, ám ezúttal a dögök hazai pályáján. A COG azt találta ki, hogy fúrók segítségével a Sera felszíne alá juttatják a harcosokat, hogy ezúttal a sáskák otthonára csaphassanak le.

A második rész, bár megmarad, egy igazi tökös akcióorgiának, egy kicsit tovább mert lépni. Borzasztóan erős személyes drámai szálakat is megpendítenek és a játék ezen részei is baromi jól működnek, amire szerintem senki sem számított. Dom felesége ugyanis eltűnt, a sáskák fogságába esett, így a csapatnak őt is meg kell találnia.

A harcok és a felderítés során a csapat rájön, hogy egy óriási féreg segítségével pusztulnak el az emberek városai. Nosza, neki is látnak, hogy nem túl hagyományos módszerrel kinyírják a ronda kukacot. A felszín alatti kommandírozás során megtalálják Dom feleségét, nem túl jó állapotban, illetve kiderül, hogy a sáskák azért próbálják olyan elkeseredetten elkergetni az embereket, mert őket is veszély fenyegeti. Polgárháború tört ki közöttük, az Emulzió ugyanis mutációt okozott a sáskák egy részében. Őket hívják Fénylőknek. akik ölik a "hagyományos" rokonaikat.

A polgárháborúba beleavatkozva és megannyi belet kiontva a csapat végül eljut magához a királynőhöz, aki ismerteti terveit: el akarja süllyeszteni Jacintót, a COG legfontosabb városát, és úgy tűnik, hogy valahonnan ismeri Marcus apját. Az öreg Fenix talán mégsem halott? A királynő ezután elmenekül, és a már korábban is látott Skorge tábornokot uszítja rá a csapatra. A harcból természetesen Marcusék kerülnek ki győztesen és azonnal Jacintóba mennek. Jobb ötlet híján arra jutnak, hogy ők maguk süllyesztik el a várost, így a beömlő tengervíz elárasztja a sáskák járatait is. A terv sikerül, még egy Brumak (méretes rémség) is "asszisztál" az akcióhoz.

A keserédes záró videóban summázzák, hogy hiába sikerült a terv, hatalmas volt az áldozat és lehet, hogy innen már nincs visszaút.

Gears of War 3

Másfél hónappal vesszük fel a fonalat a Gears of War 2 vége után. Jacinto elestekor a COG elnöke, Prescott egyszerűen lelépett, így a koalíció vezér nélkül maradt, a COG pedig feloszlott. Marcus a Holló fészek nevű hatalmas hajón tengődik. Ide menekültek azok az emberek, akiknek otthonát megtámadták a Fénylők. Nem sokkal a játék kezdete után már ezt is megtámadja az ellenség, majd feltűnik Prescott is és közli, hogy Marcus apja él és a sáska királynő tartja fogva.

A csapat egy utolsó nagy csatára készül, de ekkor már mindenki belefáradt az állandó harcba. Az összes katona megkeseredett, így ennek a résznek itt-ott meglepően szomorú és kesergős a hangvétele, még egy drámai halál is kijut a csapatnak, ami az egyik legszomorúbb pillanat a videojátékok történelmében. De ahogy a szereplőknek, úgy nekünk is rá kell ébrednünk: nincs idő a búslakodásra, dolgunk van még!

Az akció során kiderül, hogy az Emulzió már az embereket is megfertőzi, így jó lenne valami megoldást találni erre a kórságra. Megállítani vagy visszafordítani, ez a két opció létezik. Hogy, hogy nem, Fenix apuka pont ezen dolgozott. Miután megtalálják, elmeséli, hogy már a GoW első részének eseményei előtt is tudott a Fénylőkről és azért tűnt el, mert megpróbálta meggyógyítani a sáskákat, de nem volt rá elég ideje.

Dr. Fenix szerint a legjobb megoldás, ha a közeli energiagenerátor segítségével beindítják a folyamatot, ami elpusztítja magát az Emulziót és vele együtt a Fénylőket. Közben persze megérkezik a királynő is, akit végre elintézhetnek. A királynő meghal, a generátor pedig kicsinálja a Fénylőket. Marcus, a megfáradt harcos végre megpihenhet. Vagy mégsem? Hát, mivel a negyedik rész apropójából íródott ez az összefoglaló, tudhatjuk, hogy nem. De ne szaladjunk ennyire előre.

Gear of War: Judgment

A GoW-trilógia után érkezett még egy rész, amit már nem az Epic készített, hanem a lengyel People Can Fly (Painkiller, Bulletstorm). A Judgment egy előzménytörténet, és nem Fenix, hanem az előző részek egyik mellékszereplője, Damon S. Baird a főszereplő. Az alcím nem is lehetne találóbb, hiszen főhősünk és csapata éppen hadbíróság előtt áll láncra verve. A játék történetét pedig a vallomásokból ismerhetjük meg. Egyszerűbben fogalmazva, visszaemlékezésekre épít az egész narratíva, és több irányítható karaktert kapunk. Évekkel járunk az első játék eseményei előtt. Az emberek gyakorlatilag ekkor találkoztak először a sáskákkal, tehát az E-nap sűrűjében találhatnánk magunkat.

De sajnos nem erről van szó. A Judgmentnek igazából nincs érdemi története, semmi plusz infót nem ad hozzá a GoW világához. Maga a játék is inkább egy nagy és túlságosan leegyszerűsített hordamód, amihez valami forgatókönyvszerű izét dobtak össze, hogy elmondhassák: van egyszemélyes kampány a játékban. De igazából nincs. A karakterek beszólogatnak egymásnak, megyünk, lövöldözünk, de valódi sztorit nem kapunk. Ha csak egyszemélyes mókára hajtasz, akkor ez az etap kerülendő. Szóval itt le is zárnám ezt a szekciót. 

Természetesen ez csak egy gyorstalpaló volt, és sok mindent szándékosan kihagytam, hogy legyen meglepetés is, ha esetleg valaki rászánná magát arra, hogy nekiugrik a trilógiának. Én bátran ajánlom, a Gears of War az egyik legjobb és legepikusabb TPS-sorozat, amit valaha készítettek. Bízzunk benne, hogy a mai nap megjelenő 4. rész is felnő az elődökhöz.

Végül pedig egy kis szavazásra invitálunk titeket egy egyszerű kérdéssel.

Neked melyik a kedvenc Gears of War részed?
Eleddig négy Gears of War-játék jelent meg. Neked melyik a kedvenced?
A szavazáshoz bejelentkezés szükséges!