Hé, te! Igen, te, ott, a monitor előtt! Szeretnél egy GTA 6-ot? Nem, nem 5-öt, 6-ot! Képzeld, kiszivárgott, nekem már meg is van, de a Rockstar titkolja, ahogy a sajtó is, mert mindenki le van fizetve. De hé, ha utalsz nekem 200 dollárt, lemásolom neked. Sőt mi több, elküldöm eredetiben, mert egy egész ládára valót szerváltam! Átverés? Tessék?! Fenét, nézd, itt a doboza! Na, ugye, hogy nem kamu!

De, kamu. Méghozzá a legnagyobb, ami elsőre annyira átlátszó, hogy senki sem eszi meg. Ennek ellenére tele van az internet olyan felhasználókkal, akik bizony bekapták a cumit, és kisebb vagyonokat fizettek a csalóknak, akik meg persze röhögnek a markukba.

Hogyan lehetséges ez? Egyszerű: nem mindenki olyan jártas a videojáték-iparban, mint te, kedves olvasó, aki egy játékokkal foglalkozó portál híreit böngészve különbözteted meg a valós híreket a valótlanoktól. A gyakorlat azt mutatja, hogy megváltoztak a tartalomfogyasztási szokások, egyre kevesebben olvasnak vagy ellenőriznek forrásokat, helyette egyből a YouTube-ra mennek, hogy sokszor csak egy adott témára szűrve nézzék meg az épp trendi videókat.

A GTA 6 pedig nagyon trendi téma; a játékot még be sem jelentették, a PC Guru Online is csak óvatosan foglalkozott az eddigi, egyébként megerősítetlen források állításaival, a hype-vonat azonban sosem lassít, és elérte, hogy például a Google-ben saját termékkategóriát kapjon a program.

GTA 6 a Google-ben

Azaz ha valaki abszolút dilettánsként rákeres a GTA 6-ra, mert teszem azt tetszett neki az előző rész, és kíváncsi a következőre, egy szép kis hír- és linkgyűjteményt talál, na meg számtalan YouTube-videót, amelyek egy része egyértelmű átverés.

Nézzétek csak meg ezt a lenti videót! Több mint 20 millió ember nézte meg, és bár a lájkok és diszlájkok aránya árulkodó lehet, azért csak akad párezer olyan néző, aki szentül hiszi, hogy amit lát, az nem a Driver: San Francisco, hanem a GTA 6. De még ennél is veszélyesebb, hogy egyes youtuberek a kattintások fejében megtévesztő címeket adnak a videóiknak – ez a kedves felhasználó a maga 1,5 millió követőjével kiváló példa erre.

Mit lehet tenni a netes butaság terjedése ellen? Íme egy lista:

  • Mindig ellenőrizd a forrást! Ha rendkívüli hírt olvasol valahol, keress rá, hogy más nagyobb oldalak lehozták-e ugyanazt! Amennyiben a válasz nemleges, az gyanús.
  • Ha a hírt leközlő oldal ismeretlen a számodra, nézz körül rajta! Van impresszuma? Kik írják a cikkeket? Linkek, hivatkozások vannak?
  • A youtuberek szórakoztató tartalmat csinálnak, de nem újságírók, tehát ha YoPlayer96 azt mondja, hogy hé, nekem már megvan a Battlefield 5, nem kell elhinni neki csak azért, mert sokan megnézték a videóját.
  • Ha pedig valaki pénzt kér egy kiszivárgott játékért, azonnal mondjuk nemet, sőt inkább felejtsük el az illetőt.