Már régóta a levegőben volt, hogy a Bungie valamire készül, csak azt nem tudtuk mire -- bár lehetett sejteni, hogy a Halo-univerzumhoz van köze. Az E3 előtt még egy visszaszámláló órát is kitettek az oldalukra, ami valami nagynak a közeledtét jelezte, azonban a Microsoft megfúrta a bejelentést, mondván, nem fért volna bele a programjukba egy akkora leleplezés. Aztán pár hete megjelent két kedvcsináló (teaser) videó is, amelyek közül az első türelemre intett, majd a másik egyértelművé tette, hogy egy új Halo-fejezettel állunk szemben.

Halo 3: Recon bejelentés és videóA Tokyo Game Show 2008 rendezvényén jelentette be a Bungie csapata, hogy a Halo 3 első kiegészítő lemezén dolgoznak, aminek a főszerepébe nem a már jól megszokott Master Chiefet helyezik, valamint egy teljesen új történetet is írtak. A főkarakterünk ezúttal a különleges ODST (Orbital Drop Shock Trooper) alakulatának egyik katonája lesz, az ő szemszögéből élhetjük át azokat a szörnyűségeket, amik New Mombasában történtek, és végül a nagy Chief eljöveteléhez vezettek. A készítők ígérete szerint a sorozat rajongói otthon érzik majd magukat a kiegészítő lemezen, de azért némi újítást is hoznak azzal, hogy ezúttal többet kell lopakodnunk -- lévén, hogy nem vagyunk olyan erősek, és képzettek, mint spártai bajtársunk --, és sokkal ravaszabbnak is kell lennünk, mint eddig.

A Halo 3: Recon egy különálló DVD lemezen fog megérkezni valamikor a jövő év végén, és talán mondanom sem kell, hogy kizárólag Xbox 360-ra. Az új rész minden technikai újítást megtart a Halo 3-ból, ebbe beleérte a videofelvétel funkciót, a „képernyőlopást”, és a négyfős kooperációs módot is. A többjátékos szekcióban vadonatúj pályákkal, és azok átalakításra szolgáló Forge móddal találkozunk, de mindezek mellett valószínűleg számíthatunk némi grafikai tupírra is, bár ezt még nem erősítették meg.