Az AVerMedia élen jár a megfizethető és könnyen kezelhető videorögzítők gyártásában, de az innovációtól sem riadnak vissza. Legújabb eszközük pont azoknak szól, akik a nextgen konzolokról akarják a lehető legjobb videókat felvenni és közvetíteni, a lehető legegyszerűbben.

Nem is olyan régen (PC Guru 2013/10) már bemutattunk nektek egy olyan AVerMedia eszközt, amivel a legújabb konzolokról is (Xbox One, PS4) lehetővé vált a videorögzítés, azonban a Game Capture HD II-nek megvoltak a maga gyermekbetegségei, és célcsoportját tekintve leginkább a kezdő videósoknak szólt. A tajvani cég azonban nem feledkezett meg azokról sem, akik „profibb” ligában versenyeznek, és elkészítette nekik az ExtremeCap U3 névre hallgató készüléket, amivel ezentúl már nemcsak 1080p-s mozgóképeket rögzíthetünk és streamelhetünk, de akár 60 fps képfrissítés mellett is tehetjük mindezt.

CSAK EGYSZERŰEN

Az ExtremeCap U3 egy egészen aprócska eszköz, alig 14 cm széles és nagyjából 8 cm mély, az üzembe helyezése pedig -- hasonlóan a többi AVerMedia készülékhez -- pofonegyszerű. Amit mindenképpen érdemes tudni erről az egységről, hogy semmilyen háttértárral nem rendelkezik (és nem is bővíthető ilyesmivel), továbbá önmagában, a kiegészítő szoftver nélkül nem kezelhető, így mindenképpen szükségünk van egy USB 3.0-s bemenettel rendelkező PC-re a használatához.

A kifejezetten elegánsra és visszafogottra tervezett dobozka hátoldalán mindössze három csatlakozót találunk: egy HDMI- és egy komponensbemenetet, illetve plusz egy helyet a PC-be futó USB-kábelnek. Ha konzolról kívánunk rögzíteni, akkor az Xbox 360, az Xbox One, a PlayStation 3 és a Wii U esetében a gépekből érkező HDMI kábelt a megfelelő csatlakozóba kell dugni, a PlayStation 3 esetében pedig a komponensbemenetet kell használni. 

Ha a konzolt sikeresen összekötöttük a felvevővel, akkor jöhet a PC, és tényleg fontos, hogy rendelkezzünk legalább egy USB 3.0-s porttal, ugyanis az ExtremeCap csak ezzel hajlandó együttműködni -- ami valahol érthető is az átmozgatott adatmennyiség fényében. Ha van ilyen csatlakozónk, akkor nincs más hátra, mint a RECentral nevű szoftver telepítése (lemezt a dobozban nem találunk, a netről kell letölteni), annak elindítása, és máris nekiállhatunk az új ketyere tesztelésének, készíthetünk videókat, vagy streamelhetjük a játékmenetünket a megfelelő szoftverek (XSplit, OBS stb.) segítségével.

avermedia2.jpg

FELVÉTEL INDUL!

Mivel az ExtremeCap nem képes a jel második képernyőre történő átjátszására (a Live Gamer Portable-lel ellentétben), ezért a rögzíteni kívánt játékmenetet mindenképpen a monitorunkon kell követni. Szerencsére a RECentralból lehetőség van a teljes képernyőre váltásra, és tetszés szerint programozható gyorsbillentyűvel indítható vagy állítható meg a felvétel (avagy a stream), sőt, a rögzítés/közvetítés állapotát még nyomon is követhetjük a képernyő sarkában. Az ilyen megoldásoknál ugyan problémát szokott okozni a lag, azonban az USB 3.0 sebességének hála esetünkben erről szó sincs, így a felvétel készítése nincs hatással a játékbeli teljesítményünkre.

Az eszköz mellé járó szoftvernek hála villámgyorsan, pár kattintással beállítható a felvétel minősége, ami 640x480-tól egészen 1920x1080 pixelig terjedhet. Ez persze még nem olyan nagy szó, hiszen már korábbi AVerMedia eszközökkel is rögzíthettünk videókat 1080p-ben, ám mostanáig nem volt lehetőség 60 képkocka/másodperces felvételre, az ExtremeCap viszont már tudja ezt. A végeredmény .mp4 formátumú, kiváló minőségű (h264 kodek és AAC hang) videofájlok képében materializálódik a számítógépünk merevlemezén, és az AVerMedia mérnökei nemcsak arra figyeltek, hogy az így kapott nyersanyag mérete kezelhető legyen (5 percnyi 720p-s felvétel, 30 fps-sel nagyjából 2 GB-ot foglal), de a videóink immáron teljes egészében kompatibilisek a legnépszerűbb vágószoftverekkel (Sony Vegas, Adobe Premiere Pro) is.

avermedia1.jpg

MEGELŐZTE A KORÁT

A fent tárgyalt specifikációk egyetlen hátulütője, hogy jelenleg nagyon kevés az olyan videomegosztó szolgáltatás, ahol meg is mutathatjuk a kiváló, 60 fps-es videóinkat, illetve egyelőre a nextgen konzolokon is kevés az olyan játék, ami képes szállítani ezt a képfrissítési lehetőséget. Ez persze nem azt jelenti, hogy nem éri meg beruházni az ExtremeCap U3-ra, hiszen előbb-utóbb megszűnnek ezek a technikai korlátok, és ha például a YouTube nem is képes még a 60 fps-es videók fogadására, a korábban készített videóinkhoz képest így is szembetűnő lesz a minőségi javulás, ha benevezünk az AVerMedia legújabb termékére.

Végezetül három további tesztvideó, amelyeket a PlayStation 4 exkluzív InFamous: Second Sonból rögzítettünk, természetesen az AVerMedia ExtremeCap U3 segítségével: