• Itt az új AMD GPU, a Polaris
  • 14nm csíkszélesség
  • FinFET tranzisztorok
  • Energiatakarékosság
  • Megjelenés: az év közepén

Az év eleje a techőrülteknek szól, ugyanis ekkor jelentkezik a CES, ahol a nagy és a kisebb gyártók egyaránt a világ elé tárják a legújabb fejlesztéseiket -- az eddigi legérdekesebb bejelentés idén az AMD-től jött, akik bejelentették a legújabb grafikus processzorukat.

Bemutatkozik a Polaris, ami szakít a 28nm-es gyártástechnológiával, és helyette 14nm csíkszélességre váltott, amit FinFET tranzisztorokkal valósítottak meg. Ez lehetővé teszi, hogy a korábbi generációkhoz képest sokkal energiatakarékosabb működés valósuljon meg, miközben versenyképes számítási teljesítményt nyújt grafikus alkalmazások, játékok, a VR és multimédiás tartalmak terén.

Egy GTX 950-nel összevetve, a Star Wars: Battlefrontot 1080p-ben, közepes beállítások és 60 fps mellett futtatva a Polaris architektúrára épülő konfiguráció közel feleannyi áramot fogyasztott, mint ami a zöldek megoldását használta -- 86 W kontra 153 W, bár a video legvégén 140 W-ot adnak meg utóbbihoz. 

A Polaris természetesen támogatja a nagyfelbontású monitorokat, a HDMI 2.0a és a DisplayPort 1.3 szabványt, és nem okoz gondot a 4K 60 fps h.265 kódolás/dekódolás sem.

További részleteket sajnos nem adott az AMD, de nagyon sokat már nem kell várni, az év közepe tájékán ugyanis már a boltokba kerülnek az első Polaris kártyák.