A digitális boltoknak egy nagy hátránya van: nem lehet újra eladni a már megvásárolt termékeket, azok ugyanis hozzácsatolódnak a vevő profiljához. A profilok árusítása szintén jogellenes cselekedet, azaz akármennyire szeretnénk elajándékozni a nem tetsző zenét vagy játékot, bizony örökre a nyakunkon marad. Az Európai Unió fogyasztóvédelmi szabályozása szerint ez így nem helyes, mégis sorra nyerik a pereket a digitális tartalomszolgáltatók. Most épp a Valve-nek ítélt igazat a német bíróság, kijelentve, hogy a Steamen megvett játékok újbóli eladása jogellenes cselekedenek minősül.

Hogy lehetséges mindez? A németek szembemennek az Európai Unió törvényeivel? Nem egészen: egyszerűen csak kihasználtak egy kiskaput a Valve ügyvédei, miszerint a Verbraucherzentrale Bundesverband nevű felperes csoport túl korán indítványozta az ügyet, ami azt jelenti, hogy a német bíróságnak nem kellett figyelembe vennie az EU tavaly január 1. óta élő direktíváit.

A Verbraucherzentrale Bundesverband egyébként azt kifogásolta, hogy ha a lemezes termékeket el lehet adni használt áruként, akkor az azok felhasználói licencjoga is továbbörökíthető kell legyen. Mivel pedig a steames játékok a szériaszám beváltása után fabatkát sem érnek, az eladók hiába teszik fel a megunt programokat az E-bayre, a vásárlók csak egy szép dobozt és egy használhatatlan korongot kapnak kézhez, valós szoftvert nem. Az alpered ügyvédjei viszont úgy érveltek, hogy a Valve befektetőinek védelmében kénytelenek limitálni a digitális kulcsok továbbadását, ezzel ugyanis korlátozzák a szoftverhamisítást, és a nyugaton is egyre nagyobb gondot jelentő szürkeimportot.