• John Romero, a Doom és a Quake társ-kreátora, az id Software társalapítója újra egy FPS-en dolgozik
  • Utolsó saját FPS-e a Daikatana volt, amit azóta is próbálunk elfeledni
  • Az új játék címe valószínűleg Blackroom lesz
  • Vagy valami, aminek ehhez a holofedélzethez lesz köze
  • A játékhoz már egy oldal is járt, ami a HOXAR Inc.-t promotálja – ez feltehetően egy játékbeli cég lesz

John Romero és John Carmack, anno a videojátékok legendás párosa volt, és ha meghallottuk, hogy együtt dolgoznak az id berkeiben egy FPS-en, azonnal minden idegszálunkkal odakoncentráltunk. A Wolfenstein 3D, a Doom, a Doom 2 és a Quake megváltoztatták a játékokról alkotott képünket, ez a páros alkotta meg az FPS műfajt, és nagyon sokban hozzájárultak a valódi 3D-s játékok megszületéséhez.

De a Quake fejlesztése alatt a dolgok rosszra fordultak, és Romero otthagyta az id-t, hogy az Ion Stormnál kamatoztassa tudását. Ennek eredménye lett a Daikatana, amit Quake-verőnek kiáltottak ki, ám egy hatalmas bukás lett belőle. A Daikatanára azért emlékszünk, mert ritka rossz játék volt, ami biza derékba törte Romero karrierjét.

Azóta csak nagy ritkán hallani róla, pedig azért még megfordult a Monkeystone Gamesnél, ahol dolgozott a Red Factionon, a Midway Austinnál az Area 51-en munkálkodott, de nagyjából ez az a két cím, amit a Daikatana óta felhozhatunk úgy, hogy azért valaki még emlékszik rájuk. És ezek sincsenek akkora nagyágyúk, mint a Wolfenstein, a Doom vagy a Quake. Ja, és legutóbb összedobott egy pályát a Doomhoz.

De úgy tűnik, Romero visszatérésre készül. Már 2014-ben elárulta, hogy saját cége, a Romero Games köreiben új lövöldözős játékon dolgozik, de azóta sem érkezett erről bővebb hír. Mostanáig.

A Shacknews hozott le egy cikket, amiben egy bizonyos HOXAR Inc. mibenlétét próbálta meg kitalálni. Ennek a cégnek ugyanis saját weblapja van, sőt, saját Twitter és Facebook profillal is bír – viszont nyilvánvalóan nem létező vállalatról van szó. Ha másról nem is, hát fő termékükről, a Blackroom nevű, kiegészítő eszközök nélküli virtuális valóság-élményt biztosító holofedélzetről ez nyilvánvalóvá válik.

hoxar-blackroom-john-romero.jpg

De mi az a Blackroom? Egy videojáték címe, és a HOXAR Inc. egy játékbeli vállalat? És mind e mögött Romero állna? Ezeket a kérdéseket vetette fel a Shacknews, amikre Romero Twitteren imigyen reagált: „igen, lehet benne valami ilyesmi.” Aztán jött a hashtag: #pc #fps

 

Nem kell atomfizikusnak lennünk, hogy kitaláljuk, miről van szó. John Romero újra FPS-t készít, PC-re. De reméljük, jobban sül el, mint a Daikatana.