Két héttel ezelőtt arról írtam a Top 5-ben, hogy milyen jó volna, ha film készülne a Halo-sorozat alapján, erre nem sokkal később a cikk megjelenése után a Microsoft bejelentette, hogy jön a Halo tévésorozat, ami szinte majdnem ugyanaz -- ez a szerencsés véletlen azonban nem egyszeri eset volt, ugyanis megint az aktuális Top 5 témájába vágó hír érkezett.

Az történt, hogy egy kanadai cég ki fogja ásni az eltemetett Atari-játékokat a helyi önkormányzat áldásával, a relikviák feltárását pedig dokumentálják is, ezzel egyszer és mindenkorra tisztázva a dolgot, amivel kapcsolatban nem kevés vita volt. A feladatra a Fuel Industries vállalkozott, amely már jövő hét kedden meg is kezdi az „ásatást” -- a kazettákat 1983-ban temették el, s betonréteggel borították, amit egyébként nem szokás, de ezt annak idején megindokolták azzal, hogy így nem eshet bele senki a gödörbe. Jó eséllyel ez a betonréteg konzerválta a kazettákat.

Az Atari-legenda javarészt tényként van elfogadva, hiszen híradások maradtak fenn az eseményről, így a vita nem arról folyt, hogy tényleg megtörtént-e az eset, hanem arról, hogy mennyi játékot temettek el: egyesek szerint több millió eladatlan kópia hever a sivatagban, míg mások szerint jóval kevesebbről van szó. Hamarosan kiderül az igazság.

atari-et-box.jpg