• Homoszexuális csók ábrázolása miatt egyes országokban betiltották a Lightyeart
  • Szaúd-Arábiában, az Egyesült Arab Emírségekben és Malajziában sem vetítik a filmet
  • Csütörtökön debütál a hazai mozikban a Toy Story spin-off
  • Buzz idő- és térugrást hajt végre az űrben és idegen bolygóra téved

Az elmúlt egy éven az Örökkévalók, a Doctor Strange 2, a West Side Story és a Dumbledore titkai bemutatása okozott problémát egyes országokban. Friss hírek szerint a Lightyear lett a szaúdi és az Egyesült Arab Emírségek cenzúrázó bizottságának új áldozata. A Pixar és a Disney közösen készített Toy Story filmjét homoszexuális csók ábrázolása miatt tiltották be. Alisha, a leszbikus űrjárőr és párja bizonyult elfogadhatatlannak a helyi bürokraták számára.

Az ügy pikantériája, hogy a romantikus snitt eredetileg kikerült a Disney utolsó vágatából, ám a Pixar animátorai a Variety hasábjain tiltakoztak filmjük megkurtítása ellen. Végül sikerült visszahelyezni az ominózus jelenetet a történetbe, csakhogy Ázsia egyes részein komoly ellenállást vált ki a szexuális tartalom és a nem ciszheteroszexuális karakterek ábrázolása. Valószínűleg Malajziában sem mutatják majd be az űrpilótáról szóló mesét.

mv5bnzm2zjjjmjitndjins00njg0lwe2n2ytntfimthjzdexngi0xkeyxkfqcgdeqxvymteymjm2ndc2v1.jpg
(A kép forrása: IMDB)

Lightyear

Buzz kapitány egyszerű tesztrepülésre indul macskájával, ám egy hiperugrást követően elveszti a kapcsolatot a Földdel és Marsra emlékeztető idegen bolygóra téved. Hősünk mielőbb szeretne hazajutni, ám előtte a helyi lakosságnak segít legyőzni az elpusztításukra törő gigantikus robotokat.

Az izgalmasnak tűnő film forgatókönyvét a Szörny Rt., a Fel!, az Agymanók és az Oscar-díjas Lelki ismeretek rendezője, Pete Docter jegyzi, akitől egyébként a Toy Story és a Wall-E története is származik. Csütörtökön debütál a film a hazai mozikban.