Mint azt már tudjuk, a korábbi Medal of Honor játékokban csak csőszerűen haladhattunk előre, de az új rész szakít ezzel a hagyománnyal. Most megpróbálnak visszaülni a 2. világháborús FPS-ek trónjára, ami nem lesz könnyű, a vetélytárs is nagyon beleerősített a harmadik részével.

Medal of Honor: Airborne infóbombaAki már próbálta az "Kezdj bárhol" módszert - tehát a repülőgépből kiugorva ott landol, ahol akar -, az állítja, ez kiválóan működik, és hatalmas ötlet. Így tényleg sokkal érdekesebb a játékmenet, és az újrajátszhatósági érték is sokkal magasabb. A küldetés előtt lehetősége lesz a bakáknak a terep megismerésére, ami úgy működik, hogy kapunk egy fotót a területről felülnézetben, illetve egy részletes térképet, így már előre megtervezhetőek az ugrások. Ha már itt járunk, akkor meg kell említenem, a landolásnál figyelembe kell venni azt, hogy nagyon figyelnünk kell majd, hiszen az ejtőernyő elég nagy célpont, így könnyen szorult helyzetbe kerülhet az, aki nem elég körültekintő. De nem kell aggódni, lesznek biztonságos zónák is, ezeket zöld füst jelzi, itt találhatóak elsősegély-csomagok és lőszer is.

Az ejtőernyő irányítása már ebben a korai tesztverzióban is elég jó volt. Balra-jobbra lehet mozogni, illetve gyorsítani és lassítani. Hirtelen irányváltáskor a karakterünk egy erőteljes rántást érez, ahogy az a valóságban is történne. Az ugrásra öt másodperc áll rendelkezésre, utána kilöknek minket a gépből. Érkezni bárhová lehet, nincs elérhetetlen terület. A konkrétan kiszemelt célpont elérése nem lesz egyszerű elsőre, egy kis gyakorlásra lesz szükség ahhoz, hogy minden földet érési módszert elsajátítsunk. Ebből háromféle van, a gyors, a lassú, és a rossz. Az első a teljes sebességgel történő talajfogás, ekkor bújunk ki leggyorsabban a felszerelésből és leszünk készek a harcra. A másodiknál, melyet a pontos landolásokhoz kell majd használni, egy kicsit több időbe kerül ugyanez. Végül, ha elszámoljuk akár a sebességet, akár a célpontot, botladozva érünk földet, de ilyenkor csak a büszkeségünk szenvedhet csorbát, feltéve, hogy nincs a közelben ellenség, mert ilyenkor csak nehézkesen tesszük magunkat szabaddá és németek gyűrűjében ez gyors halálhoz vezethet.

Medal of Honor: Airborne infóbombaA nagy szabadsághoz hozzátartozik az is, hogy most már nem csak balra-jobbra kell nézelődnünk, hanem felfelé is, hiszen ebbe az irányba is terjeszkedett a játék. Így a magasból is érhetnek meglepetések, és ez is nagyban átalakítja a játékmenetet. Ez egyaránt lesz veszélyforrás és előny is, hiszen nem csak a nácik mehetnek fel a tetőre vagy a felső emeletek valamelyik szobájába jobb pozíciót keresve, hanem mi is, nagyban megkönnyítve a távolabb lévő ellenség megtalálását.

Az M.I.-ről is kiderült néhány új dolog, például az, hogy nem lesz állandó a mennyiségük a pálya meghatározott pontjain. Ezt úgy kell érteni, hogy ha sok szövetséges katona támadja az egyik célpontot, akkor máshonnan is odamennek a németek, így kevesebbek kell más részén megküzdeni. A helyzetkihasználás lesz a lényeg a harcban, ahogy már egy korábbi hírben is említettem. A terep adottságait kiválóan ismerik és használják ki a németek is, tehát olyan is előfordulhat majd, hogy már azt hisszük, megtisztítottunk egy terepet, és épp megállnánk pihenni egyet, kitervelve a következő támadást, mikor egy-két fritz oldalról vagy hátulról jól megsoroz. Még nem működött tökéletesen a rendszer, de még sok idő van a csiszolásra, emiatt nem kell aggódni, és már most is nagyon meggyőző volt a dolog.

Összesen 6 nagy hadművelet lesz a játékban, ahogy azt már korábban olvashattátok, melyek közül az első kettő lesz éjszakai, az utolsót pedig nagy titokban tartják, és csak annyit mondanak róla, hogy mindenkinek le fog esni az álla, ha meglátja. Boyd Travers közlegény bőrébe bújva körülbelül 10-15 órányi játékidőre lehet számítani, ami nem túl sok, de a magas újrajátszhatósági értéknek köszönhetően ez nagyban változhat.

Fegyverekből több mint egy tucat lesz, a gránátokat nem számítva, ezek közül a küldetés elején két elsődlegeset választhatunk, plusz egy pisztolyt. Még változhat, mi kerül be a végleges listába, de itt vannak, amit láttak a játékot kipróbálók:
  • Browning Automatic Rifle (BAR)
  • FG42 automata gépfegyver
  • Springfield/M1903 mesterlövész puska
  • M1 Garand
  • K98
  • Thompson gépfegyver
  • MP40 gépfegyver
  • Shotgun
  • STG44 gépfegyver
  • .45 pisztoly
  • Panzerschreck - rakétavető
  • M18
  • M1 Carbine
  • G43
  • Mauser pisztoly

Medal of Honor: Airborne infóbombaA gránátokat úgy is eldobhatjuk majd, hogy azok azonnal felrobbanjanak, amint földet érnek, vagy akár le is ejthetjük magunk elé, hogy lábbal továbbítsuk a kiszemelt áldozat felé, így is bővítve a taktikai tárházat. Ha a közelünkben pottyan le egy ilyen szeretetcsomag, akkor nyíl jelzi majd milyen irányban van tőlünk, ekkor elrúghatjuk a megfelelő gomb lenyomásával, ha pedig elkésnénk és felrobban, akkor a látásunk homályos lesz, a hallásunk eltorzul és a mozgásunk is bizonytalanná válik egy kis időre.

A fegyvereket lehet módosítani is játék közben. Ezek apróbb dolgok lesznek, de teljesen élethűek, ilyet csináltak a valódi katonák is. Például ilyenekre kell gondolni: két tárat össze lehet ragasztani, hogy a következő tárcsere még gyorsabb legyen, távcső a fegyverre, szűkebb keresztmetszetű célkereszt, válltámasz a puskára, több lőszert tartalmazó tár, nagyobb zsák a gránátoknak, hogy többet vihessünk magunkkal, extra markolat gépfegyverekre vagy tőr/bajonett a puska végére, és így tovább. Ezeket ki kell majd érdemelni a játékban nyújtott teljesítménnyel, tehát mondjuk bizonyos számú eliminálás felett vagy valamennyi fejlövés után nyílik majd lehetőség a fejlesztésre, ekkor "lép szintet" a fegyverünk. Mikor ez megtörténik, a játék lelassul a bullet-time effekttel, és megmutatja, mit értünk el addig.

Visszatérve az ugrásokhoz, van még egy fontos dolog, mely kapcsolódik a fentiekhez. Lehet ugyanis olyan landolásokat végrehajtani, melyekért pontokat kapunk majd, melyeket egyelőre nem tudni, mire válthatunk be. Ez lehet majd medál, fegyver upgrade vagy csak szebb statisztika. Minden pályán van 5 pont, amit csak így lehet megközelíteni. Az ugrást-érkezést még lehet gyakorolni egy kiképző küldetésben is, hogy felkészülhessünk az ilyen kihívásokra is.

A célzás és a hozzá kapcsolódó mozdulatok is másképp vannak megoldva, mint korábban. Most csak akkor hajolhatunk ki egy fedezék mögül (vagy éppen át fölötte, esetleg alá), ha fegyver célkeresztjébe nézünk, ilyenkor viszonylagos biztonságban vagyunk. Volt ahol azt írták, ha célzunk, akkor nem lehet mozogni, ez téves, mert lehet. A mesterlövész lelkűeknek jó hír, hogy vissza lehet tartani a lélegzetet, így stabilabbá téve a célkeresztet és zoomolni is tudunk majd némely fegyver esetében, de lesz egy nehezítés is, méghozzá egy kis homályosodás formájában a képernyő szélén, ráközelítésnél.

A játékban tudunk majd leguggolni, ugrani és sprintelni is, a lehasalás egyelőre nincs beépítve, de még berakhatják. A futásnál nem volt limit, ha pedig fedezék mögött guggolunk, akkor ennek a gombját megnyomva és úgy tartva átfuthatunk egy másik fal vagy egyéb fedezék mögé, úgy, hogy ilyenkor automatikusan leguggol a karakterünk, nem kell külön gombot megnyomni hozzá.

Medal of Honor: Airborne infóbombaA puskatussal most is leüthetjük a rosszarcúakat, ehhez két csapásra lesz szükség, kivéve ha futva közlekedünk, mert akkor elég egy jól irányzott ütés is. A földet érést is lehet úgy megoldani, hogy egy német katona fölé manőverezünk, és a megfelelő gombbal olyan rúgást vihetünk be a szerencsétlennek, hogy holtan esik össze. Miután felszereltünk egy bajonettet a fegyverünk csövére, még könnyebb lesz a lőszerspórolás. Ami meglepő, hogy még gránáttal a kézben is megüthetjük az ellenfelet, tehát szinte minden fegyverrel lehetőségünk lesz így is támadni, de lesznek kivételek is (például a rakétavetővel nehezen tudnék elképzelni ilyesmit). Természetesen a nácik is kihasználják ezt, így ha túl közel kerülünk hozzájuk, esetleg meglepjük őket, akkor számítani kell arra, hogy ily módon jönnek nekünk.

Az életerőnk regenerálódik, de fel is lehet tölteni elsősegélycsomagokkal. 4 részre van osztva az ezt jelző csík, amiből ha elfogyik az egyik, akkor bizony a vörös kereszt logóval ellátott dobozok után kell nézni, ám ha nem tűnt el teljesen, akkor fedezék mögé lapulva lassan regenerálódhatunk. Életmentő csomagokat elsősorban a már korábban leírt zöld füsttel jelzett területeken találunk, de a pályán szétszórva is akad belőlük pár.

Az interfész, azaz a HUD nem sokat változott, a bal alsó sarokban látható az iránytű, melyen most is jelzi egy nyíl, merre kell menni, az életerő a fentebb leírt módon néz ki ez alatt elhelyezve. A pozíciónk ugyanitt található, és amennyiben beépítik a sprintelés limitálását, valószínűleg ezt a kijelzőt használnák annak mutatására, mennyire fáradunk. Ha fejlövést érünk el vagy más olyan dolgot, melyért pontot kapunk - később pedig fegyverfejlesztéseket -, akkor a képernyő közepének alső részén jelenik meg egy ikon, jelezve, ha például a szeme közé lőttünk a németnek. A jobb alsó sarokban találjuk a fegyverekkel kapcsolatos ikonokat, tehát a lőszermennyiséget, melyet számmal és színnel is jeleznek, és azt, hány gránát van nálunk. A szövetséges és ellenséges egységeket is láthatjuk az iránytűn, előbbiek zöld, utóbbiak piros  pöttyként tűnnek fel. A nácikat akkor látni, ha látó- vagy hallótávolságban elsütik a fegyverüket, ekkor egy kis időre megjelenik a piros pont. A célkereszt dinamikus, tehát mozgás közben kevésbé pontosan tudunk csak célozni.

A megszokott három nehézségi szintet találjuk most is, a könnyű, a közepes és a nehéz formájában, de a játékosokkal történt megbeszélések után elképzelhető egy negyedik, nagyon nehéz/veterán/realisztikus fokozat beépítése is. A jól bevált gyorsmentést kidobták az ablakon, helyette lesz egy hasonló rendszer, mint a Brothers in Arms játékokban, azaz csak bizonyos pontokon kerül mentésre a játék. Ha teljesítünk egy feladatot és meghalunk, utána újra ugorhatunk, de ekkor már nem kell újra megcsinálnunk azt, amit már korábban elintéztünk. Így érdekes lesz az, hogy elvileg egy katonát alakítunk, de ezt majd talán alaposabban elmagyarázzák később a fejlesztők. Ez a rendszer még úgyis fejlesztés alatt áll, szóval még nem kell biztosra venni mindent, amit most leírtam.

Medal of Honor: Airborne infóbombaA többjátékos módról most nem mondtak semmit sem, de azért kikérték a játékosok véleményét, melyet továbbítottak a fejlesztők felé. A legfontosabb dolgok közt szerepelt a jó netkód, a csalás elleni védelem, a moddolhatóság, az egyedi karakterek készítésének lehetősége (a klánok könyebb azoníthatósága miatt), automata patch/pálya letöltés, vagy például a sokféle szerveropció, testreszabhatóság. Még a megjelenés előtt várható egy újabb összejövetel, ahol majd a multiplayer kerül a fókuszba, tehát az Airborne ezen részéről is többet tudhatunk meg hamarosan. A lehetőségek kiválóak, belegondolva, milyen nagyszerű dolgok vannak az egyjátékos módban; ha ezek jó részét ügyesen be tudják illeszteni a többjátékos módba is, ezen a téren is nagyon erős lesz a játék.

Az eddigiek alapján úgy tűnik, diadalmas visszatérésre számíthatunk a hosszabb hallgatás után. Reméljük, hamarosan újabb információkkal jelentkezhetünk erről a nagyszerűnek ígérkező játékról.