A GTA 5 megjelenését és végigjátszását követően a legtöbb rajongó egyből a DLC-kkel kezdett foglalkozni, hisz a GTA 4 óta tudjuk, hogy a Rockstar Games nem az a csapat, ami pár új öltözékkel vagy fegyverrel szúrja ki a játékosok szemét. Egyelőre persze nincsenek konkrétumok, így csak találgatni tudunk, na meg elemezni azt a kevés nyomot, amik elvezethetnek az igazsághoz.

Előre szólunk, hogy a cikk spoilereket tartalmaz, így ha még nem játszottad végig a GTA 5-öt, inkább ne olvass tovább, vagy ha mégis, csakis saját felelősségre! Mi szóltunk.

Ami nem lehet

A GTA 5 DLC-k biztos, hogy úton vannak, a kérdés csak az, hogy mi lesz bennük. Bár ezt megválaszolni egyelőre nem lehet, azt kiszűrhetjük, hogy mi nem lesz, hisz a logika útját járva vannak dolgok és elképzelések, amik ilyen-olyan oknál fogva kiesnek a pikszisből. Ugyebár a GTA 5 befejezése háromféleképpen alakulhat, viszont csak egy olyan főszereplője van a történetnek, aki mindegyik végkifejlet során életben marad: Franklin, az ifjú suhanc, aki szeret pálcát törni mások erkölcsei felett, miközben hidegvérrel végez akárkivel, akinek a fejéért pénz üti a markát.

Franklin, a GTA 5 nagy túlélője, akinek döntésén nemcsak életek,
de a 100 százalékos végigjátszás is múlik

Csakhogy van egy bökkenő: ha a GTA 5-öt úgy játsszuk végig, hogy valamelyik szereplő meghal, a mentésünk permanensen úgy marad, még a 100 százalékos végigjátszáshoz szükséges feladatokat sem tudjuk elvégezni utólag. Ebből következik, hogy a Rockstar Games komolyan veszi a történet végén meghozott döntést, és ez a hozzáállás valószínűleg a GTA 5 DLC-kben is meg fog mutatkozni. Azaz nem érdemes olyan kiegészítőt várni, ami kánoni szinten mindhárom főszereplőt felvonultatja. Sokkal valószínűbb egy kizárólag Fraknlinre összpontosító küldetéscsomag, elvégre a szereplő körül maradtak elvarratlan szálak, például Lamart biztos sokan látnák vérbe fagyva heverni az egyik küldetése végén.

Az természetesen megoldható, hogy ha mindenki él a játékunk végén, akkor Michael és Trevor is feltűnjenek mint mellékszereplők, de rájuk koncentráló DLC legfeljebb olyan jelenhetne meg, ami a karakterek múltjában játszódik. Los Santosba Trevor csak a GTA 5 elején érkezik, és nem úgy néz ki, hogy sokat járt már ott. Ennél fogva a karakterek tíz évvel korábbi Los Santos-i ámokfutása eléggé kívül esik a logikus történetvezetésen. Az sem túl valószínű, hogy a már kerek GTA 5-be beékelnének még egy kalandot a Rockstar írói, legalábbis a GTA 4-nél nem így jártak el. Tehát egyetlen lehetséges megoldás marad: egy másik városban játszódó DLC, ami viszont felérne egy új játékkal, illetve Franklin nem lehetne benne, legfeljebb a régi trió elhunyt tagja, Brad. Így összességében kijelenthető, hogy lemondhatunk egy mindhárom főhőst felvonultató DLC-ről.

CJ visszatér?

Marad tehát a GTA 4-nél is bevált módszer: új főszereplő vagy főszereplők bemutatása, esetleg Franklin megtétele egyedüli vezérkarakternek. A GTA 4-ben sikerült olyan mellékalakokat előrángatni a DLC-k kedvéért, akikre senki sem gondolt volna (pedig mindketten szerepeltek a GTA 4-ben), így nehéz megmondani, hogy az ötödik részben ki volna alkalmas a feladatra. Egyesek Michael semmirekellő fiát gyanítják, bár szerintünk ez elég valószínűtlen, elvégre a GTA 5-ben a srác épp hogy nem öleti meg magát az első egy órában. Mások szerint Daniel Norton, Stretch, vagy Lamar a befutók, de többen gondolják úgy, hogy Ron és Wade, amely való igaz, hogy remek idióta páros lenne. A lehetőségek szinte kiapadhatatlanok, a Rockstar választása bárkire eshet, de...

GTA 5 - CJ?

...nemrég, a New York-i Comic Conon Shawn Fonteno elköhintette, hogy együtt dolgozik Young Malay-jel, a rapperrel, aki annak idején a GTA San Andreas főhősének, CJ-nek kölcsönözte a hangját. A találgatások gyorsan beindultak, és a rajongóknak eszébe jutott az a bizonyos jelenet az első GTA 5 videóból, amin egy CJ-re kísértetiesen emlékeztető fiatalember menekül a rendőrök elől egy majdnem teljesen ugyanolyan sikátorban, ahol CJ a GTA San Andreas elején belefutott Tenpenny őrmesterbe.

Lehetséges lenne, hogy a gettógengszterek legnagyobbja visszatér egy GTA 5 DLC-ben? Nos, a lehetőség adott, és több nyomunk is van. Ugyebár a fent látható kép elég sokatmondó, aztán ott van a Los Santos-i Groove Street a legendás házzal, na meg az a bizonyos easter egg, amit a Hood Safari című küldetés során találunk: CJ, Ryder és Sweet gurulnak el mellettünk biciklin, kissé felkavarva a játékok idővonalát, elvégre Rydernek már halottnak kellene lennie, és különben is, Carlék is húsz évet öregedtek. Zavaros vagy sem, tény, hogy jelként értékelhető.

Hogy CJ és a banda visszatér-e a GTA 5 DLC-iben, a jövő zenéje, egyelőre csak a Rockstar tudna biztosat mondani, ők meg hallgatnak, mint a sír. Ugyanakkor érdemes eljátszani egy San Andreas tematikájú letölthető tartalom gondolatával, főleg úgy, hogy tudjuk, a GTA 5 előtt a GTA San Andreas számított a legnépszerűbb és legnagyobb fejlődésen átesett résznek a sorozatban, ami bőven megérdemelne egy efféle tisztelgést.

North Yankton és szivárgások

A GTA 5-ben csupán egy olyan külső helyszín van, ami jó választás lenne egy kisebb DLC elkészítéséhez: a kanadai North Yankton, ami köré nagyobb bejárható vidéket lehetne keríteni. A városka már a GTA 5 két ott játszódó küldetésében is elég kidolgozottnak tűnik, a modellek megvannak, ennélfogva nem lenne butaság a dolog -- más kérdés, hogy még alapos utómunkával is kemény melót jelenten North Yanktont élvezhető GTA-alapanyaggá varázsolni, már csak azért is, mert a település kicsi és nem élnek olyan sokan benne, mint a sorozat védjegyéül szolgáló metropoliszokban.

Végezetül megemlítünk egy állítólagos szivárgást, amit nem nagyon hiszünk el, tekintve, hogy milyen sok hamis információ került ki eddig is a GTA 5-ről, illetve a Rockstar az achievementek szivárgásakor is fellépett, most meg nem tesznek semmit. Szóval, a hivatalos fórumon feltűnt egy kommentelő, aki állítása szerint feldarabolta a GTA 5 frissítéseivel érkező új fájlokat, és megtalálta bennünk az aktiválásra váló kódsorok egy részét, melyek természetesen egy nagyszabású DLC-t vetítenek elő North Yanktonnal, visszatérő Nikóval és Romannel, depresszív, sötét forgatókönyvvel, rengeteg küldetéssel és extra multiplayer kiegészítőkkel. A sztoriban egyébként Michael is felbukkanna, és bár a fent tárgyalt logikai bakik miatt ez bizarrnak tűnik, a Rockstar lepett már meg minket máskor is, szóval fene tudja. Mi mindenesetre nem lovalnánk bele magunkat a dologba, bár az tény, hogy Nikót emlegetik a GTA 5-ben.

Szerintetek visszatér CJ? Netán mást várhatunk a GTA 5 DLC-itől? Osszátok meg velünk véleményeteket a kommentek között!