A Lucasfilm ma közölte a világgal, hogy minden olyan anyag, ami a Star Wars kiterjesztett univerzum részét képezi, innentől kezdve semmisnek tekinthető; a hivatalos álláspont szerint semmi sem történt meg abból, amit a játékokban, a könyvekben és képregényekben láthattunk, az egész, meglehetősen szövevényes és az évek során felfoghatatlanul hatalmasra duzzadt világ egyszerűen nem része a kánonnak.

„George Lucas mindig is mondta, hogy nem a szíve csücske a kiterjesztett univerzum. Ő a filmeket nevezte ki kánonnak, a hat Star Wars epizódot és azt a több órányi tartalmat, ami a Star Wars: The Clone Warshoz készült. Ezek a Star Wars univerzum megkerülhetetlen elemei, amihez minden történetnek és alaknak igazodnia kell.”

A döntés teljesen érthető, ugyanis éppen most készül a következő Star Wars-trilógia, s szimplán képtelenség volna összeegyeztetni az eredeti filmek és a kiterjesztett univerzum néha teljesen elszállt ötleteit, így az egyetlen logikus döntés tényleg az volt, hogy tiszta lappal kezdenek, ezzel megadva a film készítőinek a kellő mozgásteret. Sőt: a franchise életében most először egy bizottságot is felállítottak, mely a Lucasfilm elnöke, Kathleen Kennedy felügyelete alatt koordinálja majd a történeteket, ügyelve arra, hogy minden a tervek szerint alakuljon.

Persze az, hogy a kiterjesztett univerzum már nem a kánon része, nem jelenti azt, hogy a kukába is kerülnének az elkészül történetek, éppen ellenkezőleg: az új mesék elkészítésében ugyanis bizonyos elemeket fel fognak használni; az Inquisitor, az Imperial Security Bureau és a Sienar Fleet Systems például része lesz a Star Wars Rebels sorozatnak. Ezen felül a korábban kiadott könyvek és egyéb anyagok nem tűnnek el, hanem a Legends név alatt maradnak cirkulációban.