A régóta futó Panzer General-sorozat legújabb darabja ezúttal egy ingyenes, böngészőben játszható játék, amely ötvözi a körökre osztott stratégia és a gyűjtögetős kártyajátékok elemeit. A megjelenítése ráadásul egyedi módon olyan, mintha egy asztalra pakoltuk volna a Panzer General társasjátékunk elemeit.

A Panzer General Online zárt bétatesztjére (és később a végleges játékba is) kizárólag Uplay fiókkal lehet belépni. Ha nincs ilyened, a hivatalos weboldalon gond nélkül lehet új fiókot regisztrálni. A játék indítása után azonnal a karaktergeneráló képernyőre kerültem, ahol jómagam egyelőre csak egy amerikai parancsnokot tudtam kiválasztani, mert a zárt bétában jelenleg csak ez az egy frakció elérhető.

Egy kis képen látjuk magát a parancsnokot; meg tudjuk adni néhány alapvető tulajdonságát, úgymint hajstílus, szemek, orr, száj és egyéb extra tulajdonságok, mint például az öltözet. A választási lehetőségek nem túl sokrétűek, de azért jó ötlet a saját generális létrehozása. Miután megadtam a saját parancsnokom nevét, tovább sem tudtam lépni, mert hálózati hibára hivatkozva kidobott a program. A visszalépést követően szerencsére nem volt szükség a karaktergenerálás újrakezdésére, a játék ugyanis eltárolta az előzőleg létrehozott karakterem. Később, a többi -- és az időben előrehaladva egyre kevesebb -- lefagyás esetén arra is volt példa, hogy ugyanoda helyezett vissza a játék, ahol a térképen a hálózati hiba előtt álltam. Ez kifejezetten jó dolog, így nem kell idegeskedni, ha meccs közben valami gond történik.

A Panzer General Online egy gyors és fájdalommentes oktatómóddal indít, csak hogy megértsük és elsajátítsuk az alapfunkciókat. A játéktér három mező szélességű, a felső részt az ellenfél birtokolja, az alsó részt pedig a játékos. Középen egy vörös színű, szögesdrótokkal jelölt demarkációs vonal szeli ketté a térképet, és a táblán előre kihelyezve találjuk az egységeinket (gyalogság, harckocsik, ütegek, stb.).

A játékmenet három fázisból áll. Az első fázisban választunk egyet az alsó menüsáv bal oldaláról, amelyek mindegyike adott számú parancsnoki pontot emészt fel, ezeket balra, generálisunk képe mellett láthatjuk. A cél az ellenfél pontjainak nullára redukálása. A kártyák jelentenek minden lehetőséget a Panzer General Online-ban, azokkal léphetünk egyik mezőről a másikra, hajthatunk végre támadásokat, visszavonulást, vagy kérhetünk például utánpótlást, amely így adott számú ponttal megnöveli (vagy ugye visszatölti) a parancsnoki pontjainkat. A kártya elsütése után az egységünk/egységeink végrehajtják a rájuk bízott feladatot, majd ezt követően kerül levonásra a lap értéke a pontjainkból. Ez azért fontos, mert játék közben előfordulhat, hogy az ellenfélnek ugyanannyi pontja van, mint a játékosnak, és aki korábban támad, az akár nyerhet is.

Velem is megesett, hogy nekem és a gépnek is ugyanúgy mindössze 1 parancsnoki pontunk volt, de mivel én léphettem korábban, sikerült megnyernem a csatát. A támadás 1 pontomba került ugyan, de ő is veszített egyet, és az övé előbb elfogyott, mint az enyém (aminek egyébként a lépést követően szintén nullára kellett volna csökkennie).

A második játékmechanikai fázis az úgynevezett „Advance”, avagy előrenyomulás. Ez azt jelenti, hogy egy mezőt minden egységünk előrelép, de csak akkor, ha van még hely erre. Minden egység maximum a frontvonalig tud előrehaladni, azon túl nem léphetünk. A frontvonal előtt álló egységeink a harcvonalunk, a hátrébb elhelyezkedők pedig a támogatók. A játéktéren mindkét oldalon láthatunk három-három parancsnoki pontot, ezek megtámadásával tudjuk csökkenteni ellenfelünk pontjait. Ezt csak akkor tehetjük meg, ha úgynevezett áttörést érünk el, azaz semmilyen ellenséges egység nem áll a térképen köztünk és az ellenfél parancsnoki pontja között. A támogatóvonalunk nem segíthet az ellenséges parancsnoki pont támadásában, szimpla egység ellen viszont, ha egymás mögött két vagy több egységünk is van, akár mindegyik harcba tud bocsátkozni egy körön belül. A harmadik fázis az ellenfél körét jelenti, azután újra a játékos következik.

Az egységeink felett egy kis ikont láthatunk, amely hasznos információkat árul el számunkra. A bal oldali szám mutatja a támadási erőnket; ezzel a pontszámmal tudjuk csökkenteni az ellenséges egységek életerejét (amelyet a kis négyzetekre osztott életerőcsík jelenít meg ugyanezen az ikonon). Középen egy fekete ikon mutatja, hogy mely egységet tudjuk megtámadni, a katonai sisak a katonákat jelenti, a tank jelképe pedig a páncélozott járműveket. Szimpla kézifegyveres gyalogsággal nem tudjuk tehát a tankokat támadni, de ugyanez egy bazookás egységgel már gyerekjáték lesz.

Ha az ellenfélnek van visszatámadási képessége (ikon jobb oldali értéke), lehetősége van válaszcsapásra. Erre nagyon kell figyelni, hiszen könnyen visszaüthet ránk a támadás, ha nem tervezzük meg előre a lépéseinket. A különféle terepeken szintén minden harcosunk másképp viselkedik, sokkal több visszatámadási erőt kapunk, ha például egy városban bujkálunk, vagy éppen a fák között az erdőben. Rengeteg különféle egység található a játékban, az ütegektől kezdve egészen a leghíresebb tankokig -- a játék későbbi szakaszában akár repülőgépes bombázásokat is hívhatunk majd. A taktika nagyon fontos, könnyen elvérezhetünk, ha ész nélkül próbálunk csatázni. A magasabb szinteken saját magunk alakíthatjuk a paklinkat, elvehetünk és hozzáadhatunk egységeket a csomaghoz a saját harcmodorunk szerint.

A látványvilág egészen magával ragadó; izometrikus nézetből láthatjuk az asztalt, amelyen virtuális társasjátékunk is el lett helyezve. A megsemmisült egységek kikerülnek az asztal szélére, miközben a lövések nyomot hagynak a táblán. A hangokra és a zenére sincs panasz, egyszerűen kellemes összhatást nyújt az egész játék, mintha tényleg társasoznánk. A megjelenő üzenetek nem zavaróak, a menü is könnyen elérhető. A baloldalon chat-ablakot nyithatunk meg, amin a többi játékossal tudunk értekezni.

A Panzer Generals Online még csak zárt bétaverzióban érhető el, de engem már most meggyőzött. Egy hangulatos online folytatásnak mutatja magát -- alig várom, hogy még több egységet szerezzek és kipróbáljam őket élesben, a harcmezőn!

Galéria
Kattints a galéria megtekintéséhez!