Elég nevetségesnek hangzik az állítás, mely szerint egy elviekben nagyon régóta működő 3D-s megoldást „ellopott” a Nintendo, mégis ezt állítja a Sony egy volt alkalmazottja. Tomita Szeridzsiro japán befektető szerint 2003-ban ő volt az, aki megmutatta a Nintendónak, hogyan lehetne forradalmi, szemüveg nélküli 3D-s képet prezentálni egy kisméretű LCD-kijelzőn. Joe Diamante, Tomita ügyésze szerint a japán úriember 2008-ban szabadalmaztatta a technológiát az USA-ban, és azóta Japánban is élő szabadalma van, amit viszont képtelen kamatoztatni a 3DS elterjedése miatt.


Perlik a Nintendót a 3DS miatt
Éppen ezért, kártérítés gyanánt, 9,80 dollárt követel minden eladott 3DS után annak premierjéig visszamenőleg -- ki lehet számolni, hogy ez a 30 milliót is meghaladó eladásokhoz mérten mennyi pénz. Ugyanakkor a Nintendo ügyésze, Scott Lindvall szerint Tomita szabadalmát nem sérti a 3DS, mert annak sok kulcsfontosságú eleméhez semmi köze a konzolnak, mint amilyen a 3D-s kép más-más kijelzőkön való megjelenítése. Hogy mi lesz az ügyből, idővel kiderül, mindenesetre tény, hogy a Nintendót nem tanácsos hülyeségekkel perbe fogni. Emlékezzünk csak vissza, hogy járt a Universal Studios az akkor még aprócska céggel, mely mára egy hatalmas, nemzetközi hardvergyártóvá emelkedett.

A Nintendo egyébként nemrég csökkentette a 2013-as eladási elvárásokat a 3DS felett, mert a gép nem fogy olyan jól, mint a japánok remélték. Eddig 17,5 millió eladott példányt vártak az évtől, most viszont már csak 15 milliót szeretnének értékesíteni.