Azt már kár is lenne tagadni, hogy hatalmas embertömegek csúsztak rá a Nintendo boszorkánykonyhájából előtörő Pokémon GO-ra, ami mára több millió felhasználót és ezzel hatalmas bevételeket is jelent a cégnek. Most annak járunk utána, hogy egyrészt, mi lehet a játék titka, másrészt pedig, mik az előnyi és mik azok a veszélyek, amivel a legtöbb esetben számolni kell, ha pokémonozásra adjuk a fejünket. 

pokemon-logo.jpg

Az addikció hatalma

A játék alapmechanizmusa igazán egyszerű: a lokációd alapján megmutatja neked az app, hogy a közelben hol találhatóak lerabolnivaló PokéStopok, ahol rengeteg hasznos cucc vár rád. Csak odabattyogsz, megpörgeted a képernyőn szereplő fotót és már ömlik is a jutalom. Igen egyszerű, nem igaz? Ráadásul utad során rengeteg pokémonra akadhatsz, amik néhol csak hirtelen felbukkannak, máshol pedig szálló falevelek jelzik, hogy a közelben járnak. Őket befogni viszonylag egyszerű – hiszen csak egy határozott mozdulatról van szó –, bár van, hogy sokadik próbálkozásra sikerül csak.

Az egészre éppen ezért nagyon könnyű rákapni a “Csak még egy PokéStopot felfedezek!”, vagy a “Megnézem, hogy milyen pokémonokat lehet elkapni a környéken, hátha sikerül még eggyel gyarapítani a gyűjteményem!” gondolatok számtalanszor meg fognak a fejedben fordulni. Tömören összefoglalva, eme egyszerű játék kihasználja az ember gyűjtögetős, versengős hajlamait, és még rá is tesz azzal egy lapáttal, hogy érdemeinket közzé is tehetjük.

A játék Sötét Oldala

Mindezekből tisztán látszik, hogy eléggé alacsony a belépési küszöb, hiszen lényegében csak mászkálnunk kell és összegyűjteni a ránk váró jutalmakat. A probléma csak ott kezdődik el, amikor rájövünk, hogy a játékon belüli shopban rengeteg, pénzért megvásárolható dolog gyorsíthatja meg haladásunkat, amikre aztán egy kisebb vagyont is elverhetünk, ha beszippantott minket a játék. Tény, sok időt spórolhatunk ezekkel az eszközökkel, de pénzt már annál kevesebbet, úgyhogy érdemes normál keretek közt tartani az ilyen jellegű költéseinket.

natural-selection-pokemon-edition.jpg

Biztosan sokat hallottatok már olyan játékosokról, akik teljesen belefeledkeztek a Pokémon GO-ba, és emiatt kerültek valamilyen slamasztikába (öt ilyen esetről mi is beszámoltunk). Mivel a játék szinte követeli, hogy folyamatosan őt figyeld, ezért a legtöbb esetben mindenre fogsz koncentrálni, csak a téged körülvevő környezetre nem. Így könnyedén elvesztheted a telefonodat, elüthet egy kocsi, vagy okozhatsz bármilyen balesetet, ezért érdemes még pokémonozás közben is nyitott szemmel járni, nehogy aztán nagyobb baj legyen belőle.

A játék Világos Oldala

Mindenképpen pozitívuma a Pokémok GO-nak, hogy kimozdítja a játékost a négy fal közül a napra és a friss levegőre (így szüleink is örülhetnek), ráadásul ennek hála a mozgásigényünket is kielégíthetjük. Hovatovább, Frodó és Samu kispályás gyalogló volt ahhoz képest, ahány kilométert bele lehet tenni a Pokémon GO-ba. Egyrészt a térképen folyamatosan tudjuk monitorozni, hogy hova érdemes elbaktatni, másrészt, amint összeszedünk pár tojást – aminek kikeltéséhez 2,5, 5, vagy akár 10 kilométert is kell gyalogolni – biztosak lehetünk abban, hogy rengeteg kalóriát fogunk elégetni.

pokemon-go-before-after.jpg

Természetesen ennek megkönnyítésére már rengeteg elmés megoldás született: van például Budapest-térkép, aztán valaki egy drónra rögzíti a telefonját, más egy GPS script segítségével ugrál a térben, valaki pedig a robotporszívó tetejére helyezi készülékét, így nem neki kell sétálgatnia a tojások kiköltéséért.

Hasonlóan pozitív hatás a Pokémon GO közösségépítő ereje. Már több rendezvény is szerveződött köré, a múlt héten például Budapesten is volt találkozó, és a különböző közösségi oldalakon is rengeteg oldal szerveződött köré. Persze nyilván ezt elmondhatjuk más játékokról is, pláne az olyanokról, amik a közösségi tevékenységre épülnek (pl.: MMOG-k), de elvitathatatlan tény, hogy a Pokémon GO-ban is megvan ez a pozitív lehetőség.

Hol a vége?

Bár a Pokémon-lufi kilyukadni látszik, talán még korai lenne azt mondani, hogy itt a vége, fuss el véle. Ha a játék mögött álló cégek, azaz a Nintendo, a Niantic és a Pokémon Company jól játssza ki a lapjait, még hosszú ideig elhúzhatják a Pokémon GO őrületet.

pokemon-go-friends.jpg

Mert emlékezzünk a játék elkészítéséért felelős Niantic vezérigazgatójának szavaira, miszerint folyamatosan fejleszteni fogják a Pokémon GO-t, bár első körben a szerverek stabilitását akarják megteremteni, mivel tudják, hogy még közel sem problémamentes az állapotuk. Új pokémongenerációk, fejlesztett PokéStopok és felhasználók közti pokémoncsere is vár ránk a közeljövőben, csak győzzük kivárni őket. Mondjuk, addig is összeszedhetünk még egy raklapnyi pokémont.