A Quern: Undying Thoughts egy fiatalokból álló magyar csapat, a Zadbox Entertainment projektje, mely a Myst sorozaton alapul. A Quern egy első-személyű, rejtvényeken alapuló kalandjáték, melynek további jellemzője a nagyon szép grafika és az erős narratíva. A programban egyszerre megtalálhatók a fantasy és mágikus elemek.

A játék története szerint az univerzum világok struktúrált rendszere, melyek mind kapcsolatban állnak egymással. A játékos egy ilyen világ foglyaként ébred fel, egy szigeten, melyet a végtelen óceán vesz körül. 

A programban két forrástól kap segítséget a játékos. Mindketten titokzatosak, de teljesen eltérő módon. Az egyik egy tudós, a józan ész megtestesítője, aki leveleken át társalog a főszereplővel. A másik pedig egy ősi szellem, aki látomásokon keresztül vezeti a főszereplőt, és a sziget spiritualizmusát akarja megismertetni vele. A két vezetőnek eltérő véleménye van a szigetről, és annak titkairól, de mindkettő azon igyekszik, hogy a játékos megértse Quern világát. Azonban egy idő után döntenie kell, hogy kit követ…

quern-1.png

A Quern egy nyílt világú játék, melyben a történet előrehaladtával egyre bonyolultabb fejtörőket kell megoldania a játékosnak, de úgy, hogy azok visszautalnak korábbi rejtvényekre, rákényszerítve a játékost, hogy azt kiegészítse újonnan megszerzett elemekkel, vagy éppen ismeretekkel. Így a játékosnak egészben kell tekintenie a programra, nem úgy, mint rejtvények egymást követő sorozatára. A fejlesztők ugyanakkor azt is megengedik majd, hogy a játékos szórakozzon a játék mechanikájával, olyan esetekben, amikor a helyesnek gondolt megoldás helytelen. Más megoldásokkal is lehet próbálkozni, melyek elsőre teljes ostobaságnak tűnhetnek.

A fejlesztők a Quern leírása szerint egészen egyedi programot akarnak létrehozni. A játék a történet előrehaladtával egyre szebb külsőt fog kapni, a sziget részletesen kidolgozott lesz, ugyanakkor a menü és az interfész elegáns és minimalista stílust kap. A játékot a Unity 5 motor fogja meghajtani, és ha minden igaz, támogatni fogja az Oculus Riftet is.

A Zadbox Entertainment a Kickstarteren gyűjti a pénzt a játékra. Öt nap van hátra a kampányból, a cél 20.000 angol font összegyűjtése, melyből már 18.000 összejött. Természetesen vannak további célok is, 30.000 fontnál több nyelven készítik el a játékot, 100.000 fontnál meg fog jelenni PS4-en is, 250.000-nél pedig biztosított a folytatás. Természetesen nem maradnak el a szokásos Kickstarter jutalmak sem. Úgy gondolom, ez egy sikeres, magyar fejlesztésű játék lehet, melyet érdemes támogatni.

A Quern, ha elkészül 2016 tavaszán jelenik meg. Alább láthatjátok a trailert.