Tegnap írtuk meg, hogy PewDiePie (polgári nevén Felix Kjellberg) törli a csatornáját, amennyiben eléri az 50 millió feliratkozót. Nos, elérte, magyar idő szerint ma este hatkor teszi elérhetetlenné a világ legnagyobb YouTube-csatornáját. Hogy ennek mi az oka, és hogy mihez kezd ezután, benne van a tegnapi cikkben, így most inkább csak a bejelentés utóhatásaival foglalkozunk.

Pewds sok dolgot érintett a törlés bejelentése során. Azt mondta, a YouTube többek között azért tol ki vele és a hozzá hasonló, nagy youtuberekkel, mert ők általában fehér férfiak, akik nem családbarát tartalmat állítanak elő, hanem káromkodnak, mint a kocsis, 18+-os játékokat mutogatnak, és magasról tesznek a politikai korrektségre. Ezzel pedig bizonyára nem férnek bele a YouTube arculatába, ami ugye alapvetően egy mindenkihez egyaránt szóló oldal felé vezet. Ennek már volt jele kora ősszel, amikor a YouTube minden figyelmeztetés nélkül megvonta a hirdetési támogatást azoktól a videóktól, amelyek tagjei között a szokottnál komolyabb, nem gyerekeknek való szavak szerepeltek, például "gyilkosság", "nemi erőszak" vagy "betegség".

PewDiePie tehát akár jó nyomon is járhatott, a fegyvere azonban visszafelé sült el, másnapra ugyanis tele lett az internet olyan cikkekkel, amik szerint azért törli magát, mert a YouTube-nak baja van azzal, hogy fehér. Erről cikkezett az Independent, a Fusion, a The Lad Bible, sőt még a Sky News is, igaz, utóbbi anyaga már nem elérhető, mert hemzsegett a tárgyi tévedésektől (szerintük a YouTube akarja törölni Pews csatornáját -- na ja, kicsit félreértették a dolgot, de hát a Sky-tól mit várjunk, ugye). Ezekre a cikkekre Felix egy újabb videóval reagált, amiben egyenként végigmegy az állításokon, és szépen cáfolja azokat.

"Ez a kattintások miatt van így. Kellenek a kattok, és nagyon menő manapság utálni PewDiePie-t, szóval írjunk róla rosszakat. Ez ám az újságírás, srácok!" -- kommentálta a cikkeket Kjellberg. Hozzátette: a brit média borzalmas, az olvasók pedig nem elég igényesek, mert kizárólag a hírek címét olvassák el, és ha valakinek nincs módja arra, hogy megvédje magát, akkor szó szerint kicsinálják. "Ez gusztustalan. Ez a clickbait-újságírás olyan, mint a rák." -- mondta Felix.

Akárhogy is, PewDiePie ma törli a csatornáját, ez azonban nem jelenti azt, hogy visszavonul. Épp ellenkezőleg: új csatornát nyit, kérdés, hogy milyet -- egyesek szerint egy nagyobb céggel paktál le, mások úgy vélik, már rég megtervezte az új fiók arculatát, megint mások egy PewDiePie2-t vizionálnak. Én a második opciót tartom valószínűnek, mert Felix eleve unalomból indította el az első csatornáját, és mivel ezt a fajta tartalmat már kirázza a kisujjából, adja magát, hogy valami olyat tegyen le az asztalra, ami teljesen eltér a korábbi irányvonaltól. Főleg hogy esze ágában sincs védtelenül hallgatni a sok mocskot, amit mondanak rá -- ahogy a fenti videó végén fogalmaz: "Mindig meg fogom védeni magam!"

Aztán megnézi Hitler egyik beszédét, mosolyogva, mert neki ezt is szabad.