A Horizon: Zero Dawn története rengeteg tartalmat tartogat, a felfedezési vágy által hajtott játékosok számára. Viszont a játék által prezentált világban, nem csak a cselekmény kibontására szolgáló, elsődleges prioritást élvező feladatokkal merülhetünk el.

A játékban vannak úgynevezett romlott zónák (Corruption Zone), amik néhány esetben helyszínként szolgálnak majd a játék legnagyobb, és legizgalmasabb harcaihoz. Az ilyen, fertőzött térségek megtisztításukra buzdítja a játékosokat az a tény is, hogy rengeteg tapasztalatot szerezhetnek ezzel, ami könnyebbé teszi számukra a későbbi kalandozást.

A vadászat és a tárgykészítés is fontos része lesz a játéknak. Az állatok leterítése és a bennük található nyersanyagok megszerzése, és felszereléssé való alakítása is hasznos elfoglaltsága lesz, a fejlettebb felszerelésre vágyó játékosoknak.

Harci képességeinket akár, a világ különböző pontjain elszórt vadászkunyhókban fellehető kihívások teljesítésével is próbára tehetjük. Olykor időre kell teljesítenünk egy bizonyos kihívást, de lehetnek egyéb specifikus tényezők is. Ilyen például az, hogy egy meghatározott fegyverrel kell teljesítenünk a megadott célokat. A célok teljesítése mellett, a többi vadász teljesítményének lepipálásával is próbálkozhatunk.

Az opcionális feladatok listájának bővítéséről, az eltérő törzsek kínálta változatos küldetések is gondoskodnak. Ráadásul a világ pontjain véletlenszerűen megjelenő kalandokkal is találkozhatunk majd, melyek a teljesítésükért cserébe, értékes jutalmakat adhatnak a játékosok kezébe. Továbbá olyan választható megbízások is lesznek, amik a játék lényegi cselekményéhez is kapcsolódni fognak.

A Horizon: Zero Dawn megjelenése 2017. február 28-án lesz esedékes, kizárólag PlayStation 4 konzolra.