Ron Gilbert a Monkey Island-sorozat 25. születésnapja alkalmából írt egy blogbejegyzést, amiben elsősorban tisztázta, hogy nem készít egy újabb játékot a sorozatban, de ha készítene (és a részletes terve alapján szeretne), akkor egy klasszikus értelemben vett kalandjáték lenne az első két rész nyomdokaiban, figyelmen kívül hagyva mindent, ami azóta megjelent Monkey Island néven. Egy kétdimenziós, de a modern technológiákkal megszépített grafikát (a SCUMM újraépített és újragondolt változatát használná) és teljes szinkront kapnánk, a játékmenet terén pedig egy cseppet sem fogná vissza magát: kemény feladványok, inventory rendszer és olyan feladatok is lennének, amelyeket beszélgetéssel kell megoldani, mindez súgó nélkül. 

Gilbert egy kicsit, kevesebb, mint tíz főt számláló csapattal készítené el a játékot, de csak készítené, a jogok ugyanis nem nála vannak. A tulajdonos a Disney, és eddig még nem kapott ajánlatot a licenc felvásárlására, e nélkül, a teljes kreatív kontroll hiányában pedig nem fog hozzálátni. A Kickstarter sem járható út, az üzlet előzetes megbeszélése nélkül, bár magát a játékot lehetne így támogatni. Ezt őszintén, őrült ajándékok és hype nélkül bonyolítaná le, és tisztázná, hogy nem olyan játékot fog készíteni, amit a játékosok akarnak, hanem olyat, amilyet ő szeretne.

Monkey Island 3a (ez lenne a címe) tehát egyelőre nem lesz, kivéve akkor, ha a Disney meggondolja magát, és eladja a jogokat Ron Gilbertnek.

ron-gilbert-alt.jpg