• Már Linux is futtatható PS4-en
  • Ez a rendszer feltörésének számít
  • Ez megnyithatja a kaput a warez előtt
  • A feltörést végző csapat nem fog segíteni a kalózjátékok terjesztésében

Egy újabb, ezúttal az eddigieknél is nagyobb lépést sikerült abba az irányba tenni, hogy a PS4 védelmét megkerüljék, és olyan programokat futtassanak, amik nem legális forrásból származnak. Az eredmény a fail0verflow csapat nevéhez fűződik, akik korábban a Wii, a Wii U és a PS3 feltörésével hívták fel magukra a figyelmet.

A 32-ik alkalommal megrendezett Chaos Communication Congress egyik legérdekesebb bemutatója a fail0verflowé volt, akik bemutatták, hogy lehetséges egy erősen módosított Linux operációs rendszer futtatása a konzolon, ami potenciálisan megnyithatja a kaput a kalózjátékok előtt.

A warezpisták azért még ne koccintsanak, a feltörés folyamata ugyanis meglehetősen nehéz és bonyolult, a fail0verflow pedig nem fog segíteni a kalózkodás térhódításában, hanem azt célozták meg, hogy a Linux minél jobban futhasson a gépen. Ez szerintük pozitív hatással lenne a közösségre, miközben nem hajtanák a vizet a kalózok malmára, sőt: „a SteamOS-nek simán működnie kellene PS4-en, amint megoldódtak a meghajtók kérdése.” -- írták a fenti videóhoz fűzött bejegyzésben.

A PS4 előnye, hogy sok tekintetben hasonló egy PC-hez, ám éppen eléggé eltért attól, hogy kihívás legyen a munka. Az alig működű Linux disztribúcióban már most több mint 7000 változtatást kellett hozni, a 3D gyorsítás, a HDMI audio és egyebek pedig még erősen fejlesztés alatt állnak, és akkor még ott van magának az architektúrának a rejtélyei is: a southbridge pontos működése, a megosztott memória kezelése és a merevlemez látszólagos USB kapcsolata mind-mind megoldásra váró probléma.

ps4.jpg