A klónok háborúja című animációs sorozat folytatásaként is felfogható, 2021-ben indult Rossz osztag egy csapat speciális klónról szól. Olyan katonákról, akiknek szándékosan módosították a génjeit, ezzel felfokozva valamelyik képességüket. Vadász ösztönei hiperérzékenyek, Zúzó erős, mint egy rancor, Tech esze egy asztrodroidéval vetekszik, Célkereszt pedig öt kilométerről, kanyarból ki tud lőni egy repülő legyet. És persze ott van A klónok háborújában súlyosan megsérült, majd a szeparatisták által kiborggá alakított Echo, aki lényegében egy emberi asztrodroid lett. Ők alkotják a 99-es, avagy Rossz osztagot. Hozzájuk csapódott aztán Omega, Jango Fett egy női klónja, aki nem kapta meg a fejlődésgyorsítást, így bár a 99-esek nővérének számít, még mindig csak 13-14 éves.

Az első évadban Vadász, Tech, Zúzó, Echo és Omega sikeresen meglépett a Birodalom elől, és a Kamino elpusztításával a rezsim számára meghaltak. Ezzel szemben Célkereszt inkább folytatta karrierjét, és az Uralkodó egyik leghatékonyabb katonájává vált. Ezen a ponton indul a második évad.

the-bad-batch-season-2-ep5.jpeg

A klónok sorsa

A Rossz osztag második fele kicsit nagyobb kanállal merít a Star Wars világából, és nem fókuszál szorosan a 99-es osztagra. Bár ez nem teljesen szokatlan, hiszen már az első évadban is volt olyan epizód, amiben a címszereplők épp csak feltűntek. Ebben az évadban viszont egy részből teljesen kimaradtak, míg több olyan is akad, ami egyedül Célkeresztre fókuszál, a 99-esek többi tagja nem tűnik fel.

És ez igencsak jót tett az évadnak. Főleg azért, mert így a készítők több eseményt is bemutathattak, jelesül a klón hadsereg sorsát, ami ugye a klasszikus filmek idejére már teljesen eltűnt, a klón katonák helyét átvették a rohamosztagosok. Hogy ez miképpen zajlott, arról regél nekünk a Rossz osztag. Kamino városainak szanaszét bombázása csak az első lépés volt ebben a hosszú folyamatban, amit a második évadban szenátusi viták, ármánykodások, orvgyilkosságok és árulások követnek. Miközben azt is láthattuk, hogy a klónok miképpen élik meg a 66-os parancs végrehajtásának terhét, valamint hogy hogyan reagálnak arra, hogy a Birodalom nem tartja őket többre egy beszélő sugárvetőnél, és a klón háborúkban teljesített hősiességükért cserébe lényegében a szemétre dobják őket.

the-bad-batch-season-2-ep3.jpg

Közben a Birodalom gépezete is folyamatosan dolgozik, és a klónokon túl bedarál olyan világokat, mint Dooku gróf otthona, a Serenno, vagy olyan bolygókat, amik nem hajlandóak térdre borulni az Uralkodó előtt. Továbbá azt is láthatjuk, hogyan kezdik el a wookiee-kat rabszolgasorsba dönteni. És, ha mindez nem lenne elég, még a kaminói klónozó technológiákkal és tudósokkal is machinálnak valamit, ami részben biztosan kötődik a folytatás trilógiához, egész pontosan Palpatine feltámadásához, valamint Snoke, Dathan és közvetett módon Rey létrejöttéhez. Ráadásul ezt az egész klónozósdit a készítők a régi könyvekből (a Legendákból) jól ismert Weyland bolygóra, azon belül is a Tantiss-hegyre helyezték. Az EU-ban (Expanded Universe) Thrawn főadmirális futtatta itt klón programját, most a helyet Darth Sidious bérelte ki hasonló célokra.

Szóval az új évad remekül mutatja be az Első Galaktikus Birodalom felemelkedését és térnyerését, miközben elvarrja a klón sereg sorsát. S ebben a kalamajkában próbál meg a 99-es egység boldogulni. Vadász továbbra is az apa szerepét tölti be, és igyekszik megtalálni Omegának a legjobb helyet, ahol felnőhet. Tech is nagy figyelmet kap az évadban, még egy finom romantikus szál is befigyel nála. Mindeközben Echo, régi parancsnoka, Rex százados példáját követve igyekszik segíteni a rászorulókon. Célkereszt pedig kénytelen szembesülni korábbi döntése következményeivel, ennek hála a sorsa rút fordulatot vesz. Egyedül Zúzó az, aki nem fejlődik sehová, kiemelt szerepet sem kap, szóval ő még mindig az, aki: egy szeretnivaló, de alapjaiban elég veszélyes alak, aki nemcsak tudja, hogyan kell pusztítani, de ez a hobbija is. Kész szerencse, hogy morális kompaszként ott vannak a testvérei.

És persze nem feledkezhetünk meg Omegáról sem, aki renegát, katona öcsikéi mellett éli a mindennapjait, ami nem feltétlen a legjobb környezet egy gyerek fejlődésére. Ez néha ki is ütközik, amikor életveszélyes kalandokra viszik el, ahol bár Omega helyt áll, néha még Vadász is érzi, hogy egy gyereket nem kéne ilyesmikbe belerángatni. Ezért van jó hatással rájul a kalandor Phee, aki afféle anyafiguraként csapódik hőseink mellé, és kínál jó alternatívát a kétszínű Ciddel szemben.

Komor vég

Mindent összevetve a Rossz osztag 2. évada egész jól sikerült, noha a közepén némileg leül a tempó és akad pár laposabb epizód. Konkrétan a Gyorsabban, Betemetve és A törzs című epizódokra gondolok, illetve az Átkelés-Visszaszerés duplarész sem túl combos, de még ezek is a szórakoztató kategóriába esnek. Az olyan epizódok pedig, mint A klón összeesküvés, Az igazság és következményei, a Metamorfózis és Az előőrs bőven kárpótolnak a gyengébb részekért, a meglehetősen sötét hangvételű utolsó duplarészről nem is beszélve, ami talán az egyik legerősebb évadzáró az animációs Star Wars-sorozatok sorában.

Képek forrása: starwars.com