• A film pontos címe: Star Wars: The Force Awakens
  • Magyarul: Csillagok háborúja: Az ébredő Erő
  • Premier: 2015. december 18.
  • Teaser trailer alant

Pénteken lesz egy hete, hogy megjelent a Star Wars: The Fore Awakens első előzetese, vagy, hogy pontosak legyünk, teaser trailere – ez egy olyan kis videó, ami az első igazi mozielőzetest hivatott beharangozni, s amit manapság minden nagyobb film esetében elsütnek a stúdiók.

Az alig másfél perces anyag hatására szinte felrobbant az internet, a közösségi oldalak és a különböző fórumok megteltek örömteli vagy csalódott kommentekkel, folyamatosan a Disney malmára hajtva a vizet, és elhalványítva minden azon a héten, vagy akár azóta kiadott előzetest. Mi több, a teaser pár kérdést is megválaszolt, és talán alátámasztott néhány, a filmmel kapcsolatban régóta pletykált állítást. Ebben a cikkben most a hitelesebbnek tűnő szóbeszédeket foglaljuk össze, hátha meg tudjuk jövendölni, hogy milyen lesz az Ébredő Erő.

Természetesen nem szabad semmit sem kész ténynek venni addig, amíg hivatalosan meg nem erősíti azt a film mögött álló médiaóriás. Ugyanakkor előfordulhat, hogy durva spoilereket puffogtatunk el, így aki fél a titkoktól, inkább ne olvasson tovább!

A Birodalom visszakacsint

Kezdjük a már biztos, kőbevésett adatokkal, azokkal nem mehetünk tévútra. Az Ébredő Erő 30 évvel játszódik a Jedi visszatér után, és három karakterre összpontosít, akik mindannyian új húsnak számítanak a Galaxisban, és egy 2012-es casting-anyag alapján feltételezhető, hogy tinédzserkorúak, vagy fiatal felnőttek.

A történet alakulása során régi motorosok is feltűnnek majd, úgy, mint Luke Skywalker (Mark Hamill), Han Solo (Harrison Ford), vagy Leia hercegnő (Carrie Fisher). Fontos tudni, hogy a J.J. Abrams vezette stáb tavasszal gyakorlatilag megsemmisítette az Expanded Universe néven emlegetett, könyvek, képregények, filmek és egyéb médiák által felépített Star Wars-világot, a film pedig ennek megfelelően nem fog kapcsolatba kerülni egyik poszt-yavini történettel sem (pl. Dark Empire).

Annyi mindenesetre biztos, hogy a Birodalom összeomlása nem egy azonnali folyamat, ugyanis a film előzetesében is láthatunk TIE-vadászokat és rohamosztagosokat. Valószínű, hogy évtizedekkel Darth Vader és az császár halála után is fennmaradtak renegát birodalmi egységek, melyek gerillaként harcolnak a régi rendszer visszaállításáért.

Star Wars: the Force Awakens
Ő lenne az Ébredő Erő rosszfiúja?

Luke és a sugárpallos

Ez eddig nem túl izgalmas, hisz aki látta a teaser trailert és követte a filmes híreket, már mind ismeri a fent taglalt információkat. Na, de mi a helyzet pletykaföldjén? Nos, még az előzetes megjelenése előtt hónapokkal kiszivárgott egy állítólagos sztorivonal, néhány koncepciórajz kíséretében, melyek hogy, hogy nem, pont összecsengenek a The Force Awakens teaserben látottakkal.

A szóbeszéd szerint az akkor még Episode VII néven futó film egy Kira nevű fiatal lány, egy vele egykorú srác, egy kiborg veterán, valamint egy beképzelt csempész története, akik véletlenül rátalálnak Luke Skywalker levágott jobb kezére, benne annak régi fénykardjával. El is indulnak megkeresni a legendás jedit, de mint kiderül, Luke-nak a Jedi visszatér után nyoma veszett, és még a legjobb barátja, Han Solo sem tud róla semmit, pedig neki kulcsfontosságú, nagy szerep jut a történetben.

Kirát Daisy Ridley, a rejtélyes, de állítólag az Erőre érzékeny fiút John Boyega, a csempészt Oscar Isaac, az öreg bádogdobozt pedig Max von Sydow alakítja. Ridley és Boyega a teaserben is feltűnnek: előbbi egy sivatagban száguldozó szépség, utóbbi pedig egy kissé ideges rohamosztagos bőrében.

Több találgatás is volt Boyega személyét illetően, mondván, a Birodalom rasszsta, ő pedig fekete lévén nem kerülhetne be a soraikba, noha erre a filmekben nincs semmilyen utalás, és az Expended Universe is csak idegen fajok kizárására tesz említést, nem pedig emberi rasszokra. Az egyik kiszivárgott képen egyébként látható is egy, a sivatagban füstölgő TIE-vadász, melyet akár Boyega karaktere sis vezethet, kit később Kira térít jobb belátásra a Birodalomról.

Solo kapitányról is van persze pletyka épp elég: azt beszélik, hogy Chewie-val együtt Han a Birodalom egyik Szuper Csillagrombolóját vezeti, ezt pedig néhány korai rajz is alátámasztja, melyeken az idős Fordra hajazó Han Solo birodalmi egyenruhában feszít. Ha ez így van, akkor a Millenium Falcon sem az ő irányítása alatt repül az előzetesben, hanem talán Oscar Isaac karaktere dob vele egy barrel rollt.

Star Wars: the Force Awakens
Kira maga is erőhasználó, kék fénykarddal

A sírrabló meséje

Persze nincs Star Wars rosszfiúk nélkül, a sokakat felháborító sugárpallosos figura pedig állítólag egy sírrabló sith, aki pár korai festményen teljes odaadással szemléli Darth Vader szétégett sisakját.

Hogy ki ez a titokzatos személy, arról egész sor találgatás akad a neten: egyesek szerint Luke Skywalker maga, bár ennek ellentmond a Mark Hamill által növesztett hosszú szakáll; mások úgy vélik, Palpatine egy klónja; megint mások szerint csak egy elveszett lélek, aki vissza akarja állítani az Erő egyensúlyát.

Annyi biztos, hogy komoly szerep jut neki, és minden bizonnyal találkozik majd a film többi szereplőjével, leleplezve egy nagy zárófordulatot, amire aztán a két folytatást is felépítheti a Disney. Akárhogy is, a válaszok csak jövő decemberben esnek be. Addig csak találgathatunk.