• StarCraft bundabotrány Koreában
  • Belekeveredett egy StarCraft világbajnok is
  • És több profi játékos valamint bróker
  • 17 millió forintot kapott az egyikük

Koreában veszik a legkomolyabban a versenyszerűen űzött videojátékokat, így nem csoda, hogy odacsapnak, ha csalnak vagy bundáznak a játékosok -- most az utóbbi történt, ráadásul az ügy középpontjában ott van Szeung-Hjun „Life” Lee, egy StarCraft világbajnok. Mi is történt?

A hírünk 2015 májusában kezdődik, amikor egy hosszabb nyomozás során horogra akadt Life, aki 62 ezer dollárnak (17 millió forint) megfelelő összeget fogadott el azért, hogy megbundázzon két meccset, a szálak azonban az előző év októberéig vezetnek vissza.

Akkor a koreai eSport másik híresnek mondható személye, a StarCraft Brood War időkben profi szinten játszó, ma már újságíróként tevékenykedő Dzsun Mo „Enough” Szung került a hatóságok célkeresztjébe -- aki a vád szerint Life számára biztosította a pénzt, és persze, ő maga is fogadott az előre lebeszélt mérkőzésekre.

A 2014 októberében PRIME csapat edzője, Oi Szhik „Gerrard” Park és Bjung Hjun „YoDa” Csoi illetve további 7 személyt sikerült letartóztatni, ezúttal pedig Life mellett hat bróker valamint egy profi játékos került őrizetbe, de további bundázókat is keresnek.

„Ez a második nyomozás bizonyítja azt, hogy a bundázás széles körben elterjedt, fontossá téve azt, hogy a Koreai eSport Szövetség folyamatos ellenőrzéseket folytasson, és kemény szankciókat vezessen be.” -- nyilatkozta az üggyel foglalkozó ügyészség.

Galéria
Kattints a galéria megtekintéséhez!