1998-ban jelent meg a LucasArts és a Factor 5 közös gyermeke, a Star Wars: Rogue Squadron 3D PC-re és N64-re, ami az első olyan háromdimenziós X-Wing játék volt, amiben nem a komoly űrszimulátor vagy a világűr, hanem az arcade röpködésé és a légköri csatáké volt a főszerep.

Megműrepülhettük benne az X-szárnyút, az Y-szárnyút, az A-szárnyút, AT-AT birodalmi lépegetőket buktathattunk orra a hósiklóval (az de kegyetlen tudott lenni), TIE vadászok garmadáját szedhettük le a Sötét Birodalom című képregényből áthozott V-szárnyúval, és ha elég jól teljesíthettünk, feloldhattuk a már több játékban is feltűnt hoth-i csatát vagy éppen a Halálcsillag árkában lezavart üldözéses meccset. Mi több, megkaphattuk bónuszként a Millennium Falcont, az N-1-es naboo-i vadászt, a TIE Interceptort, egy AT-ST-t (az volt ám a móka, repülős játékban földi járművet vezetni), de még egy 1969-es Buick Electra 225 is megbújt a játékban.

Ez a klasszikus nekem számtalan kellemes órát okozott anno, rengeteget versenyeztünk apámmal, ki éri el a jobb eredményeket, szerzi meg a bronz, ezüst vagy arany érmeket. És bár a GoG-n egy ideje már elérhető, most végre a Steamre is felkerült, mindössze 9,99 euróért (sacc per kábé 3000 forint) vásárolható meg. Bár simán elfut a modern gépeken, a kor nem bánt vele jól. Magyarul: mocskos mód ronda, de a hangulata a mai napig magával ragadó.

Galéria
Kattints a galéria megtekintéséhez!