Közel hét évnyi fejlesztés után január 26-án jelenik meg Jonathan Blow új játéka, a The Witness, ami egy rejtélyes szigeten dobja le a játékosokat, a feladatunk pedig a ránk váró feladványok megoldása. Összesen 667 puzzle lesz, amely a becslések szerint egy átlag játékosnak 20-25 óráját emészti majd fel, de akik mindent ki akarnak pipálni, azoknak 100 órát kell majd a játékkal tölteni, illetve lesz olyan is, aki segítség nélkül, sosem fogja teljesen kijátszani a programot. 

Blow a PlayStation Blogon mondta el, hogy van legalább egy olyan feladvány, amit szinte senki sem fog tudni megoldani, szerinte a játékosoknak csak egyetlen százaléka lesz erre képes magától.  

Felmerül persze a kérdés, hogy ha ilyen nehéz a fejtörő, akkor miért maradt benne. Nos, erre a válasz az, hogy Blow és csapata csak azokat a tartalmakat vágja aki, amelyek nem elég szórakoztatók -- több ilyen ötlettől is meg kellett szabadulniuk még a fejlesztés elején, a kisérletezős periódusban, de az ultra nehéz feladványok nem tartoznak ebbe a kategóriába.