Huszonegy év. A Need for Speed a PC egyik legrégebbi versenysorozata, az autós játékok alfája és omegája. A két évtized alatt a játékosok láthattak kimagasló alkotásokat, néhány csúnya mellényúlást, és pár kakukktojást is. A héten megjelent a Need for Speed reboot (beletapostatok már a gázpedálba?), így a múlt heti Tomb Raider TOP 5 után logikus választásnak tűnt egy NFS Top 5 lista összeállítása.

5. Need for Speed: High Stakes

Az 1999-es NFS rész a széria negyedik felvonásaként mutatkozott be a Hot Pursuit után, amely a Most Wanted elődjeként funkcionált. A High Stakes, európai nevén Road Challange azért maradhatott meg a köztudatban, mert egyrészt itt jelent meg először az autókon a sérülésmodell, másrészt és ez fontosabb: ez az NFS rész kapott először komplett karriermódot, mely igen hosszú játékidőt garantált a többi opció mellett. A karriermódban több, mint 100 versenyen lehetett részt venni, a legszebb európai és amerikai tájakon, ráadásul a grafika is sokat fejlődött az előző részhez képest. Szórakoztató volt a címadó High Stakes mód is, melynek lényege Dominic Torretto életszemlélete volt: gép a gépért... A sok újításnak köszönhetően a program remek kritikákat kapott, azonban az EA Canada a következő játékával teljesen más irányba indult el.

high-stakes.jpg

4. Need for Speed: Porsche Unleashed

A Porsche Unleashed című epizód a Need for Speed egyik kakukktojása, a címéből pedig rögtön kitalálható, miért. Az EA Canada ezzel a játékával egyetlen gyártóra, a világhírű és a sportkocsik elitkategóriájába tartozó Porsche márkára koncentrált. Az öreg kontinensen lehetett versenyezni szóló és multiplayer játékban, és bár az egyetlen márka felvonultatása szokatlan játékélményt adott, az volt a nagyszerű a programban, hogy az EA Canada egy teljes lexikont beépített a játékba: mindent meg lehetett tudni a német autógyár autóiról, korabeli felvételek segítségével átélhető lett az, hogyan vált a Porsce azzá az óriássá, aminek ma ismerjük.

Galéria
Kattints a galéria megtekintéséhez!

3. Need for Speed: Underground

Az EA Black Box játéka éles váltást jelentett a korábbi címekhez képest, hiszen egyrészt a sorozat első rebootjaként funkcionált, másrészt a környezet, a játékmenet különbözősége jócskán eltért a korábbi NFS részektől. Komplett történet a karriermódban? Igen! Éjszakai vezetés? Miért ne? Új versenytípusok? Persze! Ezek miatt az Undergroundot nagyon szerették a játékosok, még ma is nagyon nagy a rajongótábora. A játéknak volt néhány bosszantó hibája. melyek közül az egyik az volt, hogy mindig első helyen kellett végezni a továbbjutáshoz. A több, mint 100 verseny a történettel együtt hosszú ideig tartó szórakozást nyújtott, igaz, a versenyek között voltak ismétlődések, így egy idő után meg lehetett tanulni a játék által bemutatott pályaelemeket, de ez persze nem volt baj. A neonfényben úszó Olympic City a Need for Speed játékok egyik legjobb versenyhelyszíne volt, melyre a rajongók máig szívesen emlékeznek vissza.

Galéria
Kattints a galéria megtekintéséhez!

2. Need for Speed: Shift

A 2009-es Need for Speed: Shift is kakukktojásnak számít, hiszen a Slightly Mad Studios játéka nemcsak egy második reboot volt, de a legnagyobb mértékű változást jelentette a sorozat életében, hiszen sokkal inkább szimulátor-jellegű volt a program, mint bármelyik előző rész. Érdekes módon ez a váltás a kritikákban nem mutatkozott be, két értékelés gyűjtő oldalon is 85% közelében áll a játék. A Shift két legnagyobb erénye a kiváló vezetési modell és a nagyon jó hangok voltak, és bár a zárt pályás versenyzés (Brands Hatch, London, stb.) nem volt éppen megszokott a sorozatban, a Shift jobban megfogta a hardcore stílus rajongóit. Az NFS World Tour-ig rengeteget kellett versenyezni, különböző megmérettetéseken keresztül. Nekem ezek közül a kedvencem a Manufacturer és a Series Competition volt. Általánosságban nagyon szerettem az NFS Shiftet, a mai napig előveszem, hogy menjek egy-egy kört valamelyik nevezetes aszfaltcsíkon.

Galéria
Kattints a galéria megtekintéséhez!

1. Need for Speed: Most Wanted (2005)

A 2005-ös Most Wanted adta számomra a legnagyobb játékélményt, hiszen a moziszerű átvezető videókkal elmesélt történet egyrészt kellően érdekes volt, másrészt a játék rendőrei végre erőszakosabbak voltak az átlagnál. Szórakoztató volt végigküzdeni az utat a Black List első helyéig. A Most Wantedban a szokott versenyek közül lehetett választani, de igazából nem ez adta a játék izgalmát, hanem az, hogy a többszáz lóerős autóinkkal képesek vagyunk-e elmenekülni a rendőrök elől. Mindig emlékezetes momentum marad, ahogy az egyik élesebb kanyarban a víztározót kidöntve az ráesett az üldöző autókra, mely után néhány másodpercig nyugodtan lehetett vezetni. A játék sebességérzete páratlan volt, szinte elmosódott a környezet, ahogy egyre gyorsabban és gyorsabban ment az autó. A Most Wanted annak ellenére, hogy tartalmazott pár bosszantó hibát (nehézségi fok hiánya...) az egyik legnagyobb kereskedelmi siker lett az NFS széria történetében, hiszen közel 16 milliót értékesített belőle az EA. A Rockport városában való száguldozás örök élmény marad mindig. 

Galéria
Kattints a galéria megtekintéséhez!

És neked melyik rész tetszik a legjobban? Várjuk a kommentjeiteket!

(A cikk a szező, és nem a szerkesztőség egyöntetű véleményét tükrözi.)