A múlt héten felröppent az a pletyka, miszerint a Netflix egy élőszereplős sorozatot szeretne készíteni a Nintendo egyik legjobban ismert címéből, a The Legend of Zeldából, ez pedig eszembe juttatta, hogy vajon milyen más, ismert játéksorozatok lennének alkalmasak hasonló adaptációra. Mik azok a játékok, amik epizodikus formában, élő szereplőkkel is működnének, és legalább olyan izgalmas lenne ezeket nézni, mint irányítani? Nos, a válasz az, hogy elég sok minden, de korlátoztam magam azokra a címekre, amik beleférnek a tévés keretekbe, mind a történet, mind pedig a költségvetés terén. Lássuk!

5. Hitman

Az első Hitman-film nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket, és a nemrégiben megjelent előzetes után úgy tűnik, hogy második nekifutásra sem sikerült megragadni a játéksorozat esszenciáját, egy újabb lebutított akcióorgiát csinálva a 47-es ügynök bevetéséből -- de ami filmen nem megy, az talán sikerülhetne egy tévésorozat formájában.

Képzeljétek csak el, a főszerepben a híres ügynök, aki köré felépül a teljes sorozat, epizódról epizódra pedig egy-egy megbízatás teljesítését láthatnánk az előkészületektől a végrehajtásig, miközben egy nagy, átívelő szál köti össze az eseményeket. Egy MacGyver-szerű sorozatot látok a szemeim előtt, abban az értelemben, hogy 47-es az ügyességét használva találná fel magát a váratlan helyzetekben, egészen fondorlatos módon iktatva ki az adott hét célpontját, így aztán minden, a játékokban is látott elem szerephez juthatna, olyan adaptációt kapva, amit a sorozat megérdemel.

top-5-hitman.jpg

4. Tom Clancy's Rainbow Six

A terroristák elleni harc tévés bemutatása nem új dolog, Jack Bauer kalandjait például nyolc évadon plusz egy filmen keresztül követhettük, de a brit Strike Back is ezzel foglalkozik, így a Rainbow Six talán nem a legegyedibb ötletnek tűnik, ha sorozattervekről van szó. Mégis úgy gondolom, hogy lehetne ebben a témában valami újat mutatni, mégpedig úgy, hogy visszatérünk a gyökerekhez.

A Rainbow Six annak idején egészen más játék volt, mint amivel az elmúlt generációban megismerkedhettünk. Komoly tervezés és óraműpontossággal működő taktika kellett a missziók sikeres teljesítéséhez, tehát pont az, amit egy elit alakulattól elvárnánk. Nos, erre alapozva képzelem el a Szivárvány Hatos kalandjai alapján készülő képzeletbeli sorozatot, ami perverz módon figyel a részletekre, dokumentumfilmekbe illő hitelességgel mutatva be a megbízásokat a terroristák ellen, ezt pedig ki lehetne egészíteni a szereplők jellemeivel, ellentéteikkel, valamint a munka és magánélet közötti kontraszttal. Egyszóval egy realista akciósorozat simán összehozható lenne.

top-5-rainbow-six.jpg

3. Dead Rising

A Walking Dead bebizonyította, hogy az élőhalottaknak nem csak a videojátékokban és a mozikban van helye, hanem a kis képernyőn, a tévében is lehet élvezetes a köréjük felépített történet. Az AMC ezzel monopolhelyzetben van, és csak mostanában kezdnek megjelenni a zombis ötletek: 2013-ban az In the Flesh lépett színre, idén pedig az iZombie próbálkozik. Miért ne lehetne esélye akkor a Dead Risingnak?

Egy könnyedebb, a felhőtlen szórakozásra kihegyezett limitált sorozatot tudok elképzelni, valami olyasmit, mint amilyen a dugába dőlt Zombieland tévészéria lehetett volna. Egyetlen évad során, mondjuk, 10-12 részen keresztül mesélhetnének el egy kisebb csapat nem túl komoly viszontagságait, valamilyen átívelő szál mellett. Nem feltétlenül kell egyik játék sztoriját sem követni (na, nem mintha olyan komoly narráció lenne), új karakterekkel és új helyszínen is tökéletesen működhetne a formula. Érdekes új színt vihetne ebbe a tévében egészen friss zsánerbe, bemutatva, hogy nem csak a Walking Dead drámája létezik. 

top-5-dead-rising.jpg

2. Fallout

A zombik mellett a másik népszerű téma a videojátékokban a teljes pusztulás utáni élet, vagyis a posztapokaliptikus világ bemutatása. Számtalan cím készült már belőle, és jó pár filmet is említhetünk, de akárcsak a csoszogó hullákból, ebből is jóformán teljesen kimaradtak a tévénézők. Nem sok próbálkozás jut eszembe; az egyik a Revolution, amit egy évad után kaszáltak, a másik pedig a Jericho, ami habár kult státuszba emelkedett, ez sem volt hosszú életű, csak két évadot élt meg, és azóta sem volt újabb próbálkozás. Itt jöhetne képbe a Fallout-széria.

Persze, tudom, mit gondoltok: óriási költségvetés kellene ahhoz, hogy egy atombombák által teljesen szétvert nagyvárost láthassunk a képernyőn, de erre azt mondom, hogy nem feltétlenül kellene így lennie. A történet az egyik óvóhelyen is játszódhatna, akár több évadon keresztül is, nézőkként pedig szemtanúi lehetnénk annak, hogy egy évek óta bezárt társaság hogyan viseli az elszigeteltséget. Személyes konfliktusok, hatalmi harcok és jó adag érzelem is megjelenhetne a nyomasztó, a magukból elkeseredettséget árasztó hideg falak között, miközben a párhuzamos szálon a külső világgal ismerkedhetnénk meg apránként, na meg azzal, hogy mi az óvóhelyek valódi szerepe. 

top-5-fallout.jpg

1. The Witcher / Dragon Age

Epikus, nagy ívű sorozatokból szép számmal akad manapság. Ezek közül a zászlóshajó mindenképpen a Trónok Harca, de nyugodtan ide sorolhatjuk még a Vikingset, Black Sailst vagy a Marco Polót is. Van tehát ezekre kereslet, a videojátékpiacon pedig két olyan kedvelt címet is találunk, amelyek kényelmesen beleférnének ebbe a felhozatalban.

A Top 5 rovat működése során most ismét egy megosztott helyezést kellett kiosztani, a két szóban forgó sorozat, a Dragon Age és a Witcher között ugyanis nagyon nehezemre esett választani, egyiket sem volt kedvem kihagyni vagy alternatívaként említeni; ideális példányok arra, hogy egy évadokon keresztül hömpölygő eposzt mutassanak be.

Az egyik oldalon a The Witcher, ami egy karakterközpontú mese lehetne, nem feltétlenül Geraltról, hanem egy másik witcherről, akit direkt ehhez a sorozathoz írtak. A másik oldalon pedig ott a Dragon Age adaptáció, ami egy nagyobb léptékben haladó történet lehetne, egymással szemben álló szereplők sokaságával -- vagy akár fordítva is lehet, úgy is működhetne, elég gazdag az alapanyag ahhoz, hogy legyen mire építkezni. Nézném!

top-5-dragon-age-the-witcher.jpg

És te melyik játékból vagy játéksorozatból látnál tévés programot? Oszd meg velünk a kommentek között!

A cikk a szerző, és nem a szerkesztőség egyöntetű véleményét tükrözi.