• A Flippermúzeum félmillió forintos büntetést kapott a NAV-tól
  • Az indok: a flippergépek sértik a szerencsejáték törvényt
  • Egyes flipperekre egyszer 120 ezret, majd minden gép után havonta 9000 forintot kellene fizetni ezután
  • Emiatt a Flippermúzeum ideiglenesen bezár júniusban
  • A kormány engedélyt adott Pálfi Balázs üzemeltetőnek a muzeális intézmény működtetésére

Nagyon régen játszottam már hagyományos flippergéppel, de az én időmben azokkal legfeljebb pontokat és tapasztalatot lehetett nyerni, pénzt egy fillért sem. Szóval személy szerint vakarom a fejemet a NAV ama döntése miatt, hogy megbüntette a budapesti, a Radnóti utcában található Flippermúzeumot, amiért ott szerencsejátékok tiltott üzemeltetése folyt, és elmaradt ennek bejelentése. Mindezt az teszi még érdekesebbé, hogy 2013-ban az Emberi Erőforrások Minisztériuma engedélyt adott a tulajdonosnak, Pálfi Balázsnak a hely működtetésére, mint múzeum. Megjegyzem, a kiállított flipperekbe még csak pénzt sem lehet beledobni, az érmék nyílásait lezárták, egyedül a belépőjegyet kell kifizetni – ami utolsó információim szerint minden múzeumra igaz.

A Flippermúzeum a fentiek ellenére félmilliós büntetést kapott a NAV-tól, ami már alapjáraton sem kis összeg. Viszont ezzel csak a büntetés van letudva. Eztán a régi flipperekre (90 százaléka régi) ki kellene váltani a típusengedélyt, ez gépenként 120 ezer forintba fájna. Majd ha ez megvan, minden masina után, újfent gépenként havonta 9000 forintot kellene fizetni – vagy a fenntartó elszállítatja azokat. Jelenleg a múzeumban több mint 130 flipper van kiállítva. Mindent összevetve nem csoda, hogy ezután az illetékesek a bezárás mellett döntöttek.

De szerencsére van nekünk egy takaros játékosközösségünk, amely nem hagyja mindezt szó nélkül. Kaptás András, az Insert Coin Egyesület A Videojátékos Kultúráért elnöke Facebook-csoportot hozott létre a Flippermúzeum megmentéséért, míg május 27-ére 18:00-ás kezdettel tüntetést szerveznek.

A megmozdulás remélhetőleg sikerrel jár, hiszen egy ilyen gyűjtemény megléte alapból nagy érték, pláne, ha még hozzávesszük, hogy lassan világhírű lesz. A TripAdvisor például Budapest egyik legjobb nevezetességének választotta a Flippermúzeumot.

flippermuzeum.jpg