Ezt is megértük. Az utolsó kívánság, A végzet kardja és a Tündevér után érkezik a negyedik Vaják-könyv, méghozzá nem is sokára. A megvetés ideje címet viselő regény december 13-án kerül a könyvesboltok polcaira, remek lehetőséget adva, hogy karácsonyra meglepjük vele a The Witcher 3: Wild Huntra várakozó rokonainkat, barátainkat. A regény továbbfolytatja Geralt és Ciri kalandos történetét, természetesen a Sapkowskitól megszokott lebilincselő stílusban. További meglepetés, hogy a korábbi, játékhoz kötődő borítókép helyett egy hazai művész, Dányi István keze munkáját dicséri a legújabb kötet borítója.

A könyvről

A háború előszele már mindenütt érezhető: az utakat másfajúak renegát csapatai tartják rettegésben, a városok utcáin rejtélyes halálesetek történnek. A királyok nem bíznak többé a varázslókban, akik azt képzelik, varázshatalmuk feljogosítja őket, hogy beleártsák magukat a politikába. Némelyikük a szabad országok javáért cselekszik, mások önös érdekből, de a varázslók álságos mosolya és felszínes csevegése mögött sorsdöntő játszmák zajlanak.

Ríviai Geralt mindig is büszke volt semlegességére. A vaják korábban úgy gondolta, elegendő, hogy a saját sorsáról döntsön… csakhogy akkor még nem kellett mások miatt aggódnia. Egyedül könnyű semlegesnek maradni, de ha egy kislány élete a tét, már nem annyira. Geralt igyekszik mindent megtenni Ciri védelmében. A kérdés az, hogy ez elég-e.

vajak42d.jpg

A világról

A Sapkowski által teremtett világ sok szempontból „kelet-közép-európai”. Jó értelemben. Közelebb áll a magyar gondolkodáshoz, mint sok epikus fantasymű, amelyet mostanában olvashattunk. A hősök megsebződnek, véreznek, nem csodálat, hanem gyűlölet, de legjobb esetben is irigység veszi körül őket. A falubeliek nem barokkos körmondatokban beszélnek. A könyvben megjelenő misztikus lények a szláv meséken és mitológián alapulnak, ezért a hangulatuk más, mint az angolszász könyvekben megszokottaké. Ugyanakkor van egy etikai és morális kódex, amelyhez Sapkowski világának pozitív szereplői tartják magukat. Ezért együttérzünk velük, bele tudjuk képzelni magunkat a helyzetükbe. A könyvben Geralt sokszor áll olyan választás előtt, ahol nincs jó megoldás. Ez a világ nem fehér és fekete, nem lehet egyértelműen szétválasztani a rosszat a jótól, a szörnyet az embertől.

A főszereplőről

Sapkowski hőse, Riviai Geralt nem a fantasykre oly jellemző Conan-féle tesztoszterontól csöpögő agresszív macsó figura. Harcos és mágus, aki a fantáziavilág erkölcsi és természeti egyensúlya felett őrködik. Az ismerős, de mégis kifordított történetekben strigákkal küzd, átkokat tör meg vagy konfliktusokat próbál elsimítani -- megfelelő fizetség ellenében.

A szerzőről

Az 1948-as születésű Andrzej Sapkowski Lengyelország legjobb könyveladást produkáló öt kortárs szerzőjének egyike. Minden új könyve egyedül hazájában több mint 100.000 példányban került értékesítésre.

andrew-sapkowski.jpg