rendező: Neill Blomkamp
forgatókönyvíró: Neill Blomkamp, Terri Tatchell
zeneszerző: Clinton Shorter
operatőr: Trent Opaloch
producer: Peter Jackson

főszereplő(k):
Sharlto Copley (Wikus Van De Merwe)
Jason Cope (Grey Bradnam)
Nathalie Boltt (Sarah Livingstone)
Sylvaine Strike (Dr. Katrina McKenzie)
William Allen Young (Dirk Michaels)
John Summer (Les Feldman)
Elizabeth Mkandawie
Greg Melvill-Smith



Az alapszituáció szerint 1990-ben egy földönkívüli anyahajó került a dél-afrikai Johannesburg fölé, több hétig nem adtak magukról életjelet a benn utazók/lakók. Majd az MNU (egy gonosz és globális fegyvergyártó és félkatonai szervezet) behatol a hajóra, belül csak kiéhezett idegeneket találnak akiket (több mint egy millióan vannak) kitelepítenek a hajóból. Eleinte együtt élnek a lakosokkal és elnevezik őket prawn-oknak (a filmben rákok vannak), majd néhány év múlva nagy népi nyomásra bezárják őket és a szegényeket egy nagy gettóba, a district 9-ba vagy 9-es kerületbe. Viszont a terület kezdett megint kicsi lenni nekik, megszervezték a kitelepítéseket egy sokkal nagyobb helyre a district 10-be, de előtte elküldenek egy MNU csapatot Wikus van der Merwe (azért ilyen a neve mert búr) vezetésével, ő egy tipikusan irodai dolgozó egy feleséggel és egy MNU fejes apóssal aki késöbb az egyik főgonosz lesz, szóval elindulnak, hogy begyűjtsék a rákok aláírásait. A film itt kezdődik. Wikusra rácsöppen egy különleges földönkívüli folyadék amitől elkezd rákká változni, megindul érte a hajtóvadászat, az idegen fegyverket csak rák DNS-ü lény tudja használni ezért kell a z MNU-nak, az alvílágnak pedig a húsáért. A film vége nem olyan volt mint ahogy vártam, kellemesen csalódtam a befejezésben.



Wikus egy földönkívüli mezőgazdasági darálóval.

Tehát az alapszituáció nagyon jó, nem követi a klasszikus hollywoodi sablonokat, tudtommal ez az első film ahol a földönkívüliek a ''jó fiúk'' és az emberek a rosszak,az első film ahol a földönkívülieknek érzelmeik vannak, honvágy, szeretet, sajnálat, szomorúság és csalódottság, ezek mind kivehetők rajtuk. A másik dolgo csodáltam az az, hogy ebben a moziban nem valami amerikai nagy várost hanem egy afrikai várost látogatnak meg először a földönkívüliek.
Nagyon tetszett a dokumentum filmszerű megvalósítás is valamint a történet eldurvulása.
A színészi játék fantasztikus mindenki részéről.

A megjelnítés finanszírozásáról maga Peter Jackson mester felelt, szerencse is mert tökéletesek az animációk a rákok élethűbbek nem is lehetnének. Nem hiába 18-as besorolású a film hiszen tele van gusztustalan és sokkoló képekkel, példának amikor Wikus körmei leesnek és letépi őket majd amikor amikor kihullanak a fogai, az MNU főhadiszállás se étvágygerjesztő, mindenhol felboncolt és megygilkolt rákok és húscafatok.
Ennek ellenére a szerelmes szál (Wikus és felesége) nem erőltetett és nem unalmas. A végkifejlet nagyon megható .
Hibái vannak de elhanyagolható mértékűek.

Értékelés: 92%