Mielőtt rátérnék konkrétan a kamerára, előtte elidőznék egy kicsit a körítésnél, ugyanis egészen elképesztő, hogy a Sony mennyi energiát fordít arra, hogy a megfelelő tálalásban küldje ki a sajtónak a termékeit. Így van ez a kamera esetében is, hiszen nem egy kis doboz érkezett, benne a kütyüvel, hanem egy egész nagy, amiről az ember először nem is gondolná, hogy mi lapul benne. Aztán persze szétszedjük a csomagot és rábukkanunk a szerkezetre, ami mellé egy szépen kivitelezett ismertető füzet és egy CD is jár (ez utóbbin sajtóanyagok kaptak helyet). A vicces az egészben az, hogy ez a boltokba, a vásárlókhoz nem így kerül, ott bizonyosan a minimumra redukált csomagot kapja az ember, semmi színes-szagos körítés, csak a kamera és gondolom valami minimális maual mellé. Egy szó, mint száz a Sony nem aprózza el a marketinget, a kollegákkal meg is beszéltük, hogy a doboz legyártása és annak megtervezése nagy valószínűséggel többe került, mint maga a kamera előállítása, de hát a cég tudja, nekünk minden esetre tetszik a dolog.



  Na de térjünk rá a lényegre, magára a kamerára. Bár a képeken szép fémnek tetsző darabot látunk, valójában műanyagból készült a készülék, így nem árt ha vigyázunk rá, nem hinném, hogy sokáig bírná a durvább külső behatásokat. Maga a cucc könnyen felhelyezhető a PSP tetejére, kicsit rá kell erősíteni a bal oldali csavarral és ha bekapcsoljuk a ketyerét, már megy is, semmit nem kell telepíteni (legalábbis a szerkesztőségben senkinek nem kellett). A kamera "kapacitása" 1.3 megapixel, tehát valószínűleg nem ezzel fogjuk helyetesíteni a Nikon gépünket, bár fotózni lehet vele, a képek minőségén erősen meglátszik a kamera alacsony felbontása (lásd még a mellékelt, a kamerával készült képeket a post közepén) - fontosak nagyon fényviszonyok, tiszta ég alatt szép képek készülhetnek, lámpafénynél, félhomályban nem nagyon lehet zaj nélküli fotókat produkálni. Fényképet négy (320x240 a legkisebb és 1280x960 a legnagyobb) felbontásban készíthetünk, a kamera 180 fokban elforgatható, tehát fényképezni egészen jól lehet vele, bár érdekes, hogy a zoom fukció csak alacsonyabb felbontásban elérhető. A képminőségnek két mutatója van (fine és standard), állíthatjuk a fehéregyensúlyt és az exponálási időt, effektezhetjük a képeket és természetesen vehetünk fel videókat, akár hanggal is, van beépített mikrofon a kamerában. A videóknak szintén négy felbontása van, különböző FPS értékkel, a legmagasabb a 480x272 pixel 30 FPS érték mellett. Ebből következik, hogy a videók sem lesznek csúcsszuper minőségűek. De akkor mire is jó ez a ketyere?



Nyilvánvaló, hogy a Sony sem a digitális kamerák ellenfelének szánja a kis kütyüjét. A lényeg ugyanis nem a képek készítése, hanem a kommunikáció. Ugyanis a kamera főleg azért készült, hogy videotelefonnak tudjuk használni a készülékünket. A gépezet ugye rendelkezik wifi eszközzel, így bármilyen szabad hálózatra felcsatlakozhatunk, és a Go!Messenger nevű program segítségével máris hívhatjuk a szintén online lévő PSP-s haverjainkat. Továbbá szállingóznak a hírek egy  Skype verzióról is, ami igencsak kibővíti a lehetőségeket (és természetesen az is biztos, hogy előbb utóbb jönnek majd azok a játékok, amelyeket valamilyen módon igénybe fogják majd venni a kamerát). Mindez persze nem kis hazánkban hozza lázba a népeket, hiszen itthon mind a szabad hálózatok, mind az online lévő PSP tulajok száma  elenyésző, de mondjuk Japánban ez  bizonyosan igen nagy durranásnak hathat.  Előbb-utóbb persze bizonyosan itthon is lesz kit felhívni, de amondó vagyok, ha valaki meg is veszi a kis kamerát, első sorban képek és videók készítésére használja majd, hiszen a telekommunikáció ilyen videós fajtája (az elérhető technikai lehetőségek okán) nálunk még igencsak gyerekcipőben jár.

(Egyes képekre kattintva megnézhetitek őket nagyobb felbontásban.)