Közeledett a karácsony, és gondoltam, hogy megajándékozom magam valami fain kütyüvel. Sok helyen nézelődtem, de végül az aliexpress.com egyik oldalán kötöttem ki. Mielőtt tovább mennék, pár szó az Aliexpressről:
Ez egy kínai webshop. Hasonlít az eBay-re. Számtalan terméket árulnak, és nem túlzok, ha azt mondom, több száz eladó-partnerük van. Az Aliexpress az Alibaba.com m"mellékága". Míg az Alibabán inkább a nagy tételű rendelés van előtérben, az Aliexpressen a max. 5-6 darabos megrendelések vannak többségben. Na de erről ennyit, az Ali-ról talán majd egy későbbi posztban.
Szóval nézelődtem, és eszembe jutott, hogy nekem kell egy bluetooth-os hangszóró, de záros határidőn belül. Végignyálaztam a kínálatot (erős túlzás, mert szerintem több száz féle hasonló terméket árultak,de én rögtön a második oldalon megtaláltam szívem választottját), és ráböktem erre. Szép kialakítás, ébresztő funkció, FM rádió, bluetooth, SD kártyáról való lejátszás, powerbank funkció, nagy akku... Tehát úgy gondoltam, miért is ne? Megrendeltem a Singapore Post szállításával, és 16 nap alatt itt is volt a cucc. Ráadásul ingyen szállítással. Tehát a minimálisan megadott idő alatt itt volt.
A csomagolás egy egyszerű fehér papírzacskó volt, belülről jól kibélelve buborékfóliával. A hangszóróhoz járt egy micro USB kábel, és egy 3.5mm-es jack-kábel. Ja meg egy használati útmutató-féle papírcetli, természetesen kínaiul,és egy kicsit angolul. Én egy ciánkék-fűzöld színpárosítású terméket rendeltem (az árnyalatok pont olyanok mint a Lumia telefonok színei), de van fekete-piros, fehér-piros, és matt fekete színben is. A cucc unibody kialakítású, tehát nem lehet szétszedni. A külső minősége nagyon jó. Nem recseg, ejtettem már le, de semmi baja nem történt. A felhasznált anyagok minősége teljesen OK: kicsit puhább tapintású műanyag(ebben is hasonlít a Lumia telefonok anyagára). Egyébként szerintem jobb a minőségérzete, mint sok Magyarországon kapható sokkal drágább hangszórónak (JBL, Sony).
Amikor először hallottam megszólalni, tátva maradt a szám. A hangminősége kib@szott jó. Mindent tökéletesen lehet hallani, érteni. A hangok minden tartományban rendben vannak, a *****usok szinte tökéletesek. A hangerőt elég rendesen fel lehet nyomni, akkor sem torzít. A házinéni is átjött már szólni érte. Pedig ez nagyjából egy nagyjából 10x20 centis dolog, 7000 forintnak megfelelő dollárért. A bluetooth csatlakoztatás egyszerű: csak be kell kapcsolni a ketyerén és a telefonon/tableten/laptopon a bluetooth funkciót, és a telefonon megkeresni a hangszóró nevét. Csatlakoznak egymáshoz, és már mehet is a zenebona. A rádió érzékenysége egész jó, bár javasolt csatlakoztatni hozzá a mellékelt jack-kábelt. Az ébresztő tud rádióval vagy egy általunk választott, microSD kártyán tárolt zeneszámmal is kelteni. Vagy ha egyik sem jön be, még mindig ott az örök klasszikus, a digitális ébresztőkből jól ismert erotikus (értsd: b@ssza a füled) sípolás. Lejátszás lehetséges még a mellékelt kábellel is, de azt nem szoktam használni. Tölteni a mellékelt microUSB kábellel lehet számítógépről/XBOX-ról/HiFi-ről/öreganyánk USB csatis térde kalácsáról, vagy egy bármilyen szabvány microUSB végű telefontöltővel.
Az akku kapacitása 1200 mAh. Ez nagyjából 5-10 óra folyamatos zenehallgatásra elegendő. Telefont is tudunk tölteni vele, ha vészhelyzet van: ezt az USB kábel megfordításával tudjuk elvégezni: a készüléken található normál USB bemenetbe dugjuk a kébel normál végét, a microUSB-s végét pedig a telefonba.
A dologhoz hozzátartozik még, hogy a terméket többféleképp árulják: OEM cuccként, és brandelve Sardine néven. A két készülék egy és ugyanaz. A különbség az árban van, ugyanis a márkajelzés nélküli kicsit olcsóbb, mint a Sardine matricával árult. Én OEM termékként, tehát márkajelzés nélkül rendeltem, de végül is egy matricázott változatot küldtek. Nem zavar, ugyanannyit fizettem érte, mint logó nélkül. Összegzés: a "Sardine" bluetooth hangszóró egy tökéletes választás volt. Ára nagyjából 6000-7000 forint. Ennyiért az országban nem nagyon lehet kapni ilyen minőségű bluetooth hangszórót. Az összeszerelési minőség nagyon jó, szintúgy a hangminőség és a hangerő. Funkciói jól működnek. Tehát elmondható, hogy megéri az árát. Nagyon is! Mindenkinek tudom ajánlani!
Képeket sajnos valamiért nem tudok mellékelni, de a lenti linken van bőven
A termék elérhető az alábbi linken:
ITT