AMD Radeon HD 8970M videokártya – tulajdonságok


Az igazat megvallva az új AMD a korábbi Radeon HD 7970M videokártya gyorsabbik változata, mivel ugyanarra a Graphics Core Next architektúrára épült. Ha összehasonlítjuk a két típust, akkor a legtöbb műszaki adat megegyezik, csupán a grafikai mag és a memória teljesítményén veszünk észre különbséget. A vetélytársakhoz hasonlóan az AMD Radeon HD 8970M videokártya is 28 nm -es technológiával készült, és 2800 millió tranzisztorból tevődik össze. Az elődhöz képest duplájára növelték a memória nagyságát, ami inkább marketingfogásnak tűnik, mivel az AMD Radeon HD 8970M videokártya esetében elégséges lett volna a 2GB GDDR5 kapacitás is. Ha nagyobb teljesítményre van szükségünk, akkor a CrossFire segítségével akár 2 darab kártyát is használhatunk, amellyel egyrészt jobb teljesítményt érhetünk el, másrészt viszont nagyobb lesz a hőtermelés és az energiafogyasztás. Az AMD Radeon HD 8970M videokártyát támogatja a PowerPlay technológia, amely optimalizálja a grafikai chip működését. Az AMD Enduro segítségével bármely laptop energiatakarékosabban működhet. Az általános feladatok elvégzésénél az integrált típus működik, de az igényesebb grafikai alkalmazások esetében az Enduro azonnal bekapcsolja a dedikált AMD Radeon HD 8970M videokártyát.

AMD vs. Nvidia


Az AMD Radeon HD 8970M videokártya lényegesen gyorsabb, mint az Nvidia GeForce GTX 770M, és csak 15 százalékos lemaradása van a GTX 780M videokártyával szemben. A kis hátrány ellenére előnyösebb választás lehet az AMD verzió, mivel a vetélytárstól jóval kevesebbe kerül. A korábbi high-end modellek, mint a Radeon HD 7970M és a Geforce GTX 680M modellekkel szemben 10 százalékos javulást könyvelhetünk el. A kiélezett verseny kedvez a játékkiadóknak, akik mindig a csúcson lévő kártyához igazíthatják egyes szoftvereiket, ezért nem meglepő, ha az egyik hónapban AMD, a következőben Nvidia modellek lesznek a keresettebbek. A teljesítmény szempontjából nem lesz gond a forgalomban lévő összes játékszoftver futtatásával, mindez a lehető legnagyobb felbontás mellett történik.

AMD Radeon HD 8970M videokártya az MSI szolgálatában


Az MSI mindig híres volt a gamer szekciójáról, és most sem hazudtolja meg önmagát, mivel a leggyorsabb AMD kártya először az MSI GX70 laptop modellbe került. A zavartalan működés érdekében az MSI GX70 laptop ugyancsak AMD processzorral rendelkezik, amely integrált Radeon HD 8650G grafikai chipet tartalmaz. A korábban már említett Enduro technológia itt is felügyeli az optimális működést. Az MSI GX70 laptop esetében a memória kapacitása elérheti a 32GB mennyiséget, és az 1TB nagyságú merevlemezen rengeteg játékot tárolhatunk.

AMD Radeon HD 8970M videokártya – vélemény


Az AMD továbbra is bizonyítja, hogy lépést tud tartani a konkurenciával, bár megelőzni csak ritkán tudja. Az AMD Radeon HD 8970M videokártya egyik legfőbb előnye a kedvező ár, ami további felhasználókat csábíthat át az NVidia táborából. Összességében úgy érezzük, hogy a laptop szegmensben jelenleg az AMD Radeon HD 8970M videokártya tűnik a legmegfelelőbb választásnak, de mindenki döntse el saját maga, hogy melyik típust kedveli a legjobban.