ASUS K401UQ laptop - Belső:


CPU - Intel Core i5-7200U (2 x 2,50GHz / 3,10GHz Turbo, 3MB Cache):


A gép alapját egy i5-7200U-s processzor adja. Teljesen friss, nemrég adták ki, a Kaby Lake családba tartozik. Alap órajelen 2,5GHz, míg turbó-módban 3,1GHz-re képes felpörögni. Az előző generációhoz képest órajelben 0,2GHz-t kapunk, azonban ez már Turbo esetében 0,3GHz. Lényeges különbség! A processzor teljesítménye kb. 5-10%-ot hoz a 6. generációhoz képest. Már a 6. generáció is bőven elegendő a legtöbb feladatra, az általános felhasználástól kezdve a játékokig, a 7.-kel sem lesz okunk aggódni.

Kijelző - 14" FULL HD (1920x1080) LED matt:


A színek pontos és élénk megjelenítéséről egy széles betekintésiszögű-panel gondoskodik, ami fullHD kijelzőt kapott. A borítása matt, így akár külső helyszínen is használható lesz, nem kell félni az esetleges tükröződéstől. Az ASUS a Splendid és az Eye Care technológiát is alkalmazza az X541SC-szériánál. A Splendid már régi ismerős, ezen keresztül beállíthatjuk a kijelző színeit. Az Eye Care hivatott a kék fényt csökkenteni, ezzel óvja szemünket a fáradás és egyéb panaszok ellen.

Memória - 8GB DDR4 2133MHz:


Memóriából 8GB-t kapunk, de ez bővíthető tovább is. A laptop hátlapját leszedve hozzáférünk a memória slot-okhoz, illetve a HDD-hez. Ez egy rendkívül szenvedős folyamat és garanciavesztéssel jár, így senkinek sem ajánlom, hogy neki kezdjen.

Háttértár - 1000 GB SATA 5400rpm:


A háttértár mennyiségére nem lehet panasz, hiszen 1TB-on már bőségesen el lehet férni. Rengeteg adat, zene vagy éppen fullHD-s film fog elférni rajta. Természetesen aki szeretné, az válthat SSD-re, de az elsődleges felhasználási területek nem feltétlenül indokolják.

Grafikus kártya - nVidia Geforce 940MX 2GB DDR3:


A 940MX a már jól ismert és bevált 940M frissített kiadása. Hívhatnánk a 2016-os 940M-nek is. Egy kicsit megemelt órajel jellemző az elődhöz képest. A GT940MX grafikuskártya tökéletes választás ehhez a géphez. Sokan vannak, akik egy elegáns gépet szeretnének, nem akarnak semmi feltűnőt (mint pl. a gamer laptopok), ezért az X556 külseje tökéletes választás számukra. Azonban néha játszanának is, ezért szükség van egy dedikált kártyára. Itt jön szóba a K401UQ és a benne található GT940MX, ami a középkategóriába tartozik. A legtöbb játék HD-felbontáson közepes beállításokkal elfut, a legfrissebb címekkel már nem ez a helyzet, de ez a kártya nem is hardcore játékra lett szánva.


Egyéb jellemzők:


A kisméret miatt természetesen nem kapott optikai meghajtót a gép. Nem hiszem, hogy bárki is hiányolná, aki egy könnyű, hordozható gépet keres. A szokásos apróságokat megkapjuk, mint kártyaolvasó, webkamera, bluetooth.

A lehető legjobb vezetékmentes internet kapcsolatért a 802.11a/b/g/n/ac-s WiFi felel. Ha gyors adatátvitelt szeretnénk, akkor erről 2db USB2.0 és 1db USB3.0 gondoskodik. Kapunk egy normál méretű HDMI-t is. Operációs rendszer nélkül érkezik, ez sokaknak pozitívum, hiszen tetszés szerint telepíthetnek operációs rendszert és programokat, kikerülve ezzel a ránk erőltetett gyári verziókat. 24 hónapos Asus futárszolgálatos garancia vonatkozik a készülékre. A készülékhez jár egy Tracer Take Me Mars egér és 10 napos pixelhiba garancia is.

ASUS K401UQ laptop – Külső:


A doboz az unásig ismételt szürke/fekete változat, sok szériánál találkoztunk már vele. A doboz nem sokat számít, inkább az a lényeg, hogy mit is találunk benne. A laptopot egy textilzsákban találjuk, alatta a dokumentumokkal, a driver CD-vel és egy HDMI-VGA átalakítóval. A jobboldali kis rekeszben lesz a töltő. A gép az alsó részt leszámítva teljesen fém. A fedlapja valamivel sötétebb, míg a billentyűzet körüli felület ezüstös. A gombok feketék, szürkés jelöléssel. Numpad-ot nem kapunk. A szigetes elrendezésű billentyűzet 1,6mm-es úton nyomható le, így elég érzékeny és kényelmes gépelést biztosít.


Megkapta a gép az IceCool technológiát is, így a touchpad alatti terület mindig hűvö, kényelmes érzést nyújt, 28-35 fok között tartja ezt a részt, a melegedési problémákat kiküszöbölve. A touchpad támogatja az okos gesztusokat, így a megszokott mozdulatokat használhatjuk. A K401UQ 21mm vastag és súlya 2kg alatt maradt, miközben megtartották a szériára jellemző karcsú design-t, a lekerekített sarkokat.

A kijelző borítása matt, csak úgy mint a kerete. Alul találjuk a króm Asus logót, míg fent a mikrofont, illetve a webkamerát.

A zsanér szinte a laptop teljes szélességében fut végig, nagyon masszív, erősen tart. A gép alját eltávolítva férünk a HDD-hez illetve a RAM-hoz, azonban ez garanciavesztéssel jár, így a bővítési lehetőségekkel kapcsolatban inkább fordulj Kollégáinkhoz!

ASUS K401UQ laptop – Vélemény:


Kínálatunkban közel 2300 különböző laptop konfiguráció érhető el. A 14”-s méret ennek mindössze 15%-át teszi ki, így az egyik legnehezebb ebben a kategóriában keresni. Az Asus K401UQ több szempontból is jó választás:

A legolcsóbb 7. generációs processzorral ellátott 14”-es laptop,
A legolcsóbb fémházas 14”-es laptop,
A legjobb ár/érték arányú 14”-es laptop,
A GeForce 940MX kártya hozza a legjobb teljesítményt a kategóriában, leszámítva a játékos célra szánt, azonban 2,5x-3x drágább laptopokat.


Ha a fentieket megspékeljük még az IceCool technológiával, ami külön öröm, tekintve a vékony laptopok melegedési tendenciáit, nyugodtan állíthatjuk, hogy az Asus K401UQ-nál nem lesz jobb választás! Gratulálunk Asus!