ASUS K501LX laptop külső:


A szürke-fekete doboz eléggé unalmas, nagyon régóta ezt használják már Asus-ék. Nem mintha bármit is jelentene, de azért nem ártana egy kis frissítés. A fedlapot felhajtva egy fehér textilzsákban találjuk az ASUS K501LX laptopot. Alatta a driver cd, dokumentáció, a töltő és egy HDMI-VGA átalakító lesz. Az ASUS K501LX laptop fedlapja kicsit szürkés, kicsit kékes, szálcsiszolt alumínium, természetesen a megszokott Asus logóval. Tetszetős. Ha kinyitjuk a gépet, akkor matt kijelző fogad, matt, fekete kerettel. A billentyűk feketék, szürke színű feliratokkal. A teljes belső felület ezüst színű, kivéve a króm touchpad keretet és power gombot. Letisztult, egyszerű, nincs benne semmi felesleges giccs. Az ASUS K501LX laptop alja műanyag. A teszthez SSD-re cseréltük a gyári HDD-t. A csavarok eltávolítása nem okoz problémát, de az alsórész nagyon makacsul ragaszkodik, így aki bővítésre szánná magát, az legyen nagyon óvatos, vagy inkább keressen fel szervizt. Az elülső oldalon 5 állapotjelző LED-en kívül semmit nem találunk. Jobboldalon lesz a kártyaolvasó, a két USB, a jack-bemenet és a Kensington-lock. Baloldalon két USB3.0, HDMI és LAN-csatlakozó található. Feltűnt egy érdekesség? Nincs optikai meghajtó!!! Számomra ez volt a legjobb hír, mivel már évek óta szeretném eltüntetni az ODD-ket a laptopokból. Minden laptop, amiben nem szereltek optikai meghajtót, az egyből belopja magát a szívembe.


ASUS K501LX laptop belső:


A processzor május elején jelent meg, így egy nagyon friss családról van szó, ami a Broadwell névre hallgat. Alapórajelen 2,2GHz, míg Turbo-ban 2,7GHz-ig kúszik fel. Két fizikai magja van, ami négy szálon képes üzemelni. Fogyasztása 15W, így az energiatakarékos mobilprocesszorok családjába tartozik. A kijelző 15.6”-os, fullHD felbontású. Matt felületet kapott, mindenki döntse el, hogy ez pozitívum vagy negatívum. Memóriából 12GB a maximum. A háttértár gyárilag egy 1TB-s HDD volt, ami gyorsan le lett cserélve egy 240GB-s Kingston SSD-re. Ezt javaslom mindenkinek, mert hatalmas különbséget fog érezni.

Az integrált Intel HD Graphics 5500 bőven elegendő az általános feladatok ellátására, azonban ha ennél szeretnénk túllépni, akkor jön a GeForce GT940M. A középkategóriás kártyák felső harmadába sorolt 940-es 2GB dedikált memóriát kapott és az új címeket közepes beállításokkal még elviszi. Az egyéb jellemzőknél sok meglepetés nem ér, kiemelendő nincs.

ASUS K501LX laptop használat:


Az ASUS K501LX laptopnál általános feladatokkal kezdtük a tesztet. A több ablakos böngészés, YouTube-ozás nem okozott gondot. A zenehallgatásnál a notebook-ok tipikus gyengesége, a mély hiánya jelentkezik. Általánosságban elmondhatjuk, hogy kiemelkedőt nem hoz a hangzás, a stabil közepest nyújtja. A webkamera képe lehetne jobb. Ha már az X és az N család közé van belőve a gép, jogosan várjuk el, hogy nem az X-széria kameráját kapjuk, hanem egy (vagy legalább fél) fokkal jobbat. A mikrofonra szerencsére nincs panasz, csak úgy a melegedésre. Az üzemidő a hirdetettnél azért rövidebb (valamivel több, mint 6 óra), de ez az esetek 99,9%-ban így van.

A tesztprogramokra nem nagyon pazarolnám a szót, az elért eredményeket itt foglaltuk össze: Két rövid játékteszt következett, még pedig a BattleField 4-gyel és a Call Of Duty: Advanced Warfare-rel. Mindkét játék fullHD felbontáson, automatikus video-beállításokkal futott (én ezt ennél a gépnél medium-nak lőném be) és jelenettől függően 25-35 fps között futott. Egy-egy sűrűbb harcjelenetnél azért minimális lag tapasztalható volt, de úgy gondolom, hogy ez még tűrhető, főleg egy nem kifejezetten játékra szánt gépnél.



A folytatást a Digiprime weboldalán lehet elolvasni.