Asus K555LB laptop - külső:


Nyugodtan mondhatjuk, hogy aki látott már Asus K vagy X dobozt, az látta az összeset. A fekete-szürke dobozt felhajtva találjuk a gépet, alatta használati útmutatót, garanciajegyet, driver cd-t és a jobboldali rekeszben a töltőt. 2,3kg-t nyom ay Asus K555LB laptop, míg a magassága 25 mm. Maga a gép is nagyon hasonlít az Asus X555LB laptopra. A billentyűi megegyeznek, egy-az-egyben át lett ültetve a K-sorozatra. A touchpad méreteiben megegyezik, azonban itt már kicsit elmozdultak az N-széria irányában. Finom króm keretet kapott. A belső felület, a billentyűzet körül már alumínium. Itt nem kapjuk meg azt a szolid tagolást, mint ami megtalálható az X-sorozatnál, teljesen egybefüggő a belső rész. Se textúra, se mélyedés.


A kijelző felülete és kerete matt felületű. Az Asus K555LB laptop belső felületén nincs ujjlenyomat-gyűjtő felület. A fedlap szálcsiszolt mintát kapott, itt is visszaköszön az N-sorozat beütése. A fedlap felső sávja műanyag. Sötétszürke színt kapott, nekem nagyon tetszik, szigorú, de elegáns. Az Asus K555LB laptop alja fekete, szintén műanyag. Itt találjuk a memória-slotot és a hangszórókat. Amennyiben HDD-t szeretnénk cserélni, úgy érdemes szakszervizbe vinni a gépet, mert a szétszerelés garanciavesztéssel járhat. Baloldalon találjuk a töltőcsatlakozót, a VGA-t, a HDMI-t, két darab USB3.0-t illetve a Kensington-lock-ot. Ez szerintem felesleges, vagy ha már nagyon szükségét érezték, akkor igazán átrakhatták volna hátulra, mert így útban lesz.

Elől csak a négy állapotjelző LED-et kapjuk. Jobboldalon lesz az optikai meghajtó, az USB2.0, a kombinált jack-bemenet és a kártyaolvasó. Személy szerint továbbra is feleslegesnek érzem az optikai meghajtó meglétét, jobban örülnék egy második háttértárnak, esetleg plusz egy USB3.0-csatinak.

Asus K555LB laptop - belső:


A Broadwell-családba tartozó i5-5200U alig múlt 4 hónapos. A Hyper-Threading-et is támogató proci 2 fizikai maggal rendelkezik, virtuálisan 4 szál futtatására is képes. Alap órajelen 2,2GHz-n fut, de 2,7GHz-re is felpöröghet. Az előző generációs i5-4200/4300-as processzoroknál 5-15%-kal gyorsabb. Természetesen az integrált kártya is kapott némi frissítést, a 4400-asról 5500-ra váltottak. A kijelző TN-panelos, de a vízszintes betekintési szögei jobbak mint az átlag. Gyárilag 6GB memóriával érkezik a gép. Itt 4GB az alaplapra van forrasztva, míg a (korábban említett) slot-ban egy 2GB-s modul fogad, amit egy 8GB-sra bármikor lecserélhetünk. Az így elérhető 12GB még pár évig elegendő lesz. Az ultrabook-okon kívül sajnos ritkán érkezik gép gyári SSD-vel szerelve, ez most sincs másként. A 750GB-s HDD 5400rpm-es, így sejthető, hogy ez lesz a gép gyenge pontja. A manapság egyre csökkenő SSD árak mellett mindenképpen érdemes lesz lecserélni a gyári háttértárat.nA grafikuskrátya a 940M-es nVidia, ami 2GB dedikált memóriát kapott. Két hónapja jött ki és a korábbi kedvenc 840M-et váltotta. Az elődhöz képest nagyjából (tesztektől függő) 5-10%-os növekedést várhatunk. Hatalmas meglepetések nem fogadnak a csatlakozók terén, így erre nem térnék ki.

A folytatást a Digiprime weboldalán lehet elolvasni.