ASUS ROG STRIX GL702VM laptop – belső:


CPU – Intel Core i7-6700HQ (4 x 2,60GHz / 3,50GHz Turbo, 6MB Cache):


A nálunk fellelhető GL702VM-ek mind 6. generációs i7-es processzort kaptak, hogy tényleg a maximumot kapjuk, legyen szó játékról, munkáról vagy multimédiáról. A négymagos, Skylake családba tartozó i7-6700HQ processzor alapórajelen 2,60GHz-n fut, de ezt képes akár 3,50GHz-ig emelni, amennyiben szükség van rá. A Hyper-Threading miatt pedig 8 szálon fut, ezzel is támogatva a multitasking-ot. Az előző generációkhoz képest 5-15% teljesítmény növekedést hozott a 6. generációs, azonban a fogyasztásban jóval komolyabb eredményt értek el. Már egy jóideje a CPU-ba van építve az integrált grafikuskártya, így ahogy fejlődik a proci, azzal együtt az integrált kártya is. Az Intel HD Graphics 4600-hoz képest 20%-os növekedést ért el az új, Intel HD 530. Ez a teljesítmény a dedikált GT920M-mel is felveszi a versenyt.

Kijelző – 17.3” fullHD (1920x1080) LED, matt, IPS:


A matt keret nem gyűjti az ujjlenyomatokat, nem tükröződik vissza, ezért nagyon kellemes látványt nyújt, nem zavar a tükröződése, csak a kijelzőt kell figyelnünk. A kijelző is matt borítást kapott. A felbontása természetesen fullHD-s. Mivel az Asus professzionális felhasználásra (is) szánja a gépet, ezért az egyik leglényegesebb (természetesen a nyers erőn kívül) a kijelző. 72%-os NTSC lefedettséget és 178%-os betekintési szöget garantál a gyártó.

További érdekesség, hogy csökkentettek a keret méretén is, ami kifejezetten jó ötlet. Kicsit unalmas más, hogy minden gamer laptop kijelzője körül találunk egy ormótlan keretet...
Megkapta a sokak által várt G-Sync-et is, így tényleg nem panaszkodhatunk!

Memória – 8GB DDR4 2133MHz:


Az előző szériában még 4. generációs procik kaptak helyet, ami még DDR3 memóriával futottak, azaz 1600MHz-n. A DDR4 esetében ez a sebesség már 2133MHz, ami kifejezetten jól tud jönni ha renderelünk vagy szerkesztünk. A gépben két memória slot van, így a maximális méret 32GB lehet.

Háttértár – 1000GB 7200rpm:


A legalapabb kiszerelés az 1 HDD-s opció, ami jelen esetben 1TB 7200rpm. Mivel a gépben van egy M.2 SATA csatlakozó is, ezért nem kell tartani a lemondásoktól. Egyszerre tárolhatunk is, miközben megtartjuk a sebességet is. Azt fontos kiemelni, hogy a gép teljes hátulját le kell szedni, ami garanciavesztéssel járhat, így ezt semmiképpen se csináljuk otthon!

A legbrutálisabb kiszerelésben az 1TB HDD mellett találunk 512GB SSD-t és 32GB memóriát is. Ezt nevezzük kimaxolásnak!

Grafikuskártya – nVidia GeForce GTX 1060M 6GB GDDR5:


A friss sorozat már VR-képes és brutális fps-számokat tud hozni. Nézzünk pár címet, hogy milyen eredményeket hoz ultra felbontáson:

Dishonored 2 – 51 fps
C.O.D. Infinite Warfare – 91 fps
Mirror’s Edge Catalyst – 58 fps
DOOM – 85 fps


Az előző szériás, 970M kártyára a 3DMark11-ben 139%-ot ver rá. Nyugodtan mondhatjuk, hogy az állunkat össze kell kaparni a padlóról ilyen eredmények mellett. Mivel 1000-szériás grafikuskártyáról van szó, így a G-Sync és a VR-ready már alap tartozék, nem kell aggódni a szaggatás miatt, vagy ha a virtuális valóságban szeretnénk csatározni.

Optikai meghajtó – Optikai meghajtó nélkül:


Minden bemutatóban megemlítem, hogy feleslegesnek tartom az optikai meghajtókat. A telepítések nagy része úgy is letöltések után történik, feleslegessé téve a telepítő CD-ket. A karcsúsítás/plusz bővítési lehetőségek/plusz hűtési opció hármasból bármelyik fontosabb lehet, mint az ODD megléte. Szerencsére itt megfogadták imáimat és nem került optikai meghajtó a gépbe. Ez meg is látszik, hiszen mindössze 25 mm vastag és 2.7 kg a gép!

Egyéb jellemzők:


WiFi 802.11ac - Az AC-s modul jóval nagyobb letöltési sebességet fog biztosítani mint b/g/n-es társai. USB – 3 darab USB3.0 portot és 1 db USB3.1 portot találunk a gépen. A kártyaolvasó egy bevált darab SDHC/SDXC/MMC kártyákat olvas, egy játékos laptop nem ennél a pontnál fog elvérezni. Természetesen kapott HDMI-csatlakozót és miniDisplayPort-ot is a gép, így TV-re, monitorra kiköthető a laptop, még nagyobb méretben/felbontásban élvezve a játékokat. A webkamera HD felbontású, míg a BlueTooth a 4.0-s verziót kapta meg. A LAN Gigabit-es, ezzel az Asus ismét a játékosokat vette figyelembe.

A billentyűzet természetesen megvilágított, ahogy egy igazi gamer képtől elvárhatjuk. Olyan apróságokat is kapunk, mint pl. a Thunderbolt, a WiDi, vagy éppen a Forza letöltő kód, ami igazán jó teszt az új grafikuskártyának!ű

A garancia továbbra is 24 hónapos, futárszolgálatos el-, és visszaszállítással. Ahogy azt már megszokhattuk, az Asus készülékekhez ajándék egeret biztosítunk, ami jelen esetben egy Asus Cerberus gamer egér lesz. Előtelepített Windows 10 Home 64 bit operációs rendszerrel érkezik a laptop.


ASUS ROG STRIX GL702VM laptop – külső:


A gép dobozának mintája elég sokat változott az előző szériás R.O.G. gépekéhez képest. Míg korábban egy visszafogottan szigorú klasszikus gamer külsőt kaptunk, itt most a dobozon egy hatalmas szivárvány színben pompázó Strix felirat fogad. A gépről nincs kép. Kicsit diszkós a dizájn, de legalább nem a megszokott… A dobozban semmi extrát nem találunk, a szokásosat kapjuk. Ha a laptopot kivesszük a tartójából, akkor egyből feltűnik a nem túl szolid neon-narancssárga R.O.G. logó, mellette a két csíkkel, amit a GX700-asról már ismerhetünk. A fedlapot két zsanér tartja, a fedlap nagyon szép, egy kicsit meg van törve a zsanérok között, ezzel még dinamikusabbá téve a gépet. Kapott egy visszafogott „Republic Of Gamers” feliratot is a fedlap aljánál.

A fedlap tetejénél találunk egy műanyag sávot, ide kerültek a WiFi-antennák, ezért nem lehetett fémmel körbevenni őket. Ha a fedlapot felhajtjuk, egy matt keret fogja közre a matt kijelzőt. A szokásos króm Asus logó helyett egy „Republic of Gamers” felirat fogad, felül pedig a webkamera mellett a mikrofonok. Nem tudjuk 180 fokban kihajtani, de egy gamer gépnél nem is lenne ennek sok értelme. A belső felület továbbviszi a fekete/neon-narancssárga vonalat. A dizájn továbbra is finoman kölcsönöz a GX700-tól, dinamikus vonalakkal/szolid törésekkel teszik sportossá a belső felületet. A balfelső sarokban megjelenik a Strix logó. Neon-narancssárga szín fogad a kiemelt -WASD - betűknél. A kiemelt billentyűk fekete jelölést kaptak, míg a többi esetben a fekete alapon kapjuk a neon-narancssárga jelölést.

A 10 milliós leütést is kibíró gombok 1,6mm-es utat kaptak, ami rendkívül finom, precíz bevitelt biztosít. A touchpad minimálisan be van süllyesztve, fizikai gombjai nincsenek. Mérete nagy, de a gamer-ek valószínűleg nem ezt fogják úgy sem használni. A meccsek előtti Skype-egyeztetéseken jó szolgálatot fog tenni a zajszűrős mikrofon és a kiváló webkamera. Az ICEPower hangszórók a palmrest két oldalán kaptak helyet. Ha a gépet felfordítjuk, egyből látható, hogy a teljes alsó panelt le kell kapni, hogy belenézhessünk. A lábak is narancssárgák lettek.


A gép összeszerelés szempontjából rendkívül jól sikerült, nem nagyon lehet belekötni. A fedlapja szálcsiszolt fém, a ház többi része műanyag, de szerencsére (és ahogy elvárható) nagyon minőségi anyagokat használtak. A korábban behozott bronz szín behozatala a R.O.G. szériába sokaknál szentségtörésnek számított, így kíváncsian várjuk a reakciókat erre a neon-narancssárga színre. Nekünk mindenesetre tetszik, rég voltak ennyire bevállalósak a gyártók. Talán a Sony E14 sorozat volt a legutolsó, ami bátran mert színekhez nyúlni és behozott valami extrémet. A ROG Gaming Center továbbra is magas szintű hozzáférést és könnyű személyre szabást biztosít, örömteli, hogy az Asus ennyit foglalkozik vele.

ASUS ROG STRIX GL702VM laptop – vélemény:


Abszolút a játékosokat célozza meg a R.O.G. Strix GL702VMW, de azoknak is jó választás lehet, akik szeretnének renderelni, tervezni. Természetesen itt figyelembe kell venni, hogy nem egy éppen visszafogott gépről beszélünk, így lehet, hogy kapunk 1-2 fura pillantást, hogyha esetleg tárgyalásra visszük.

Az extrém külső mellé brutál teljesítményt, mégis jó hűtést kapott a gép, így egészen biztosan előkelő helyen fog szerepelni a gamer-ek kívánságlistáján. A két hűtő mellé kapunk egy hardmadikat is, ami a grafikuskártyára koncentrál, ezzel megakadályozva, hogy throttling-oljon a gép komoly teljesítmény alatt. Nagyon jó megoldás, hatalmas plusz pont a tervezőknek!
A billentyűzet is kiemelésre szorul, hiszen akár 30 gombos leütést is érzékel (már, ha előfordulna, hogy két barátoddal egyszerre szeretnének a gépre csapni, így nem marad ki semmilyen parancs, azonnal reagál. A design-nal kapcsolatos első meghökkenésünk gyorsan elszállt és így, a harmadik szériánál, ami ezzel a külsővel jelenik meg, egyre csábítóbb. Összefoglalva, nagyon jól sikerült gépről van szó, ami nagy mérete ellenére hordozható, így nem leszünk helyhez kötve.