Asus Transformer T300 Chi laptop - külső:


Egy kisméretű, fekete dobozban érkezik a Chi. A külső csomagot gyorsan félredobjuk és egy nagyon pofás kis doboz fogad. Szintén fekete, ezüst „Asus Transformer Book Chi” felirat a közepén és a mintázata kicsit bőrhatású. Nagyon elegáns, amennyiben lehet ilyet mondani egy dobozra. Szó, mi szó, elsőre kicsit meglepett a súly. Igaz, hogy maga a tablet csak 720 gramm, de a billentyűzet is hasonló súlyt nyom, így először meglepő volt. Azonban az már az első pillanatban érződik, hogy annyira masszív a gép, hogy házat lehetne vele bontani.

A fedlapot felhajtva találjuk a Chi-t, átlátszó csomagolásban. Kezdjük a tablettel. A ház unibody, azaz egy darabból lett kivágva, ezzel a kényelmetlen és pontatlan illesztéseket megúsztuk, csak úgy mint a felesleges csavarokat. Ennek köszönhető az is, hogy 7,6mm vastag (vagy inkább vékony?) a tablet és mindössze 720 gramm. A színe valahol a sötétkék és szürke között van, nehéz behatárolni, csakúgy mint az Asus UX305FA-t. A szegélye és a logó króm színű. A kijelző természetesen fényes, fent sorakozik a webkamera, a fényérzékelő és a kamera. A bal felső sarokban lesz a power gomb, mellette egy pici kis LED-del. Baloldalon lesz a hangerőszabályzó, a Home gomb, a hangszóró és a töltőcsatlakozó. Az alsó sávban találjuk a dokkoló csatlakozóját illetve a kártyaolvasót. Jobb oldalon hangszóró, USB3.0 (átalakítós), microHDMI és jack-csatlakozót találunk. A billentyűzet is igazán jól sikerült.



A színe és a kerete megegyezik a tablettel, azonban a gombok és a touchpad fekete. A touchpad nem kapott gombokat, csak egy finom kis elválasztó vonal jelzi a bal és jobb gombot. A csatlakozó mechanika mágneses, nagyon masszívan tart, de könnyedén szétcsatolható. Kapunk egy dedikált BlueTooth gombot a balfelső sarokban.

Az Asus Transformer T300 Chi laptopot alaposan körüljártuk. Lentebb haladva a dobozban megtaláljuk a miniUSB-USB átalakítót, a miniUSB-miniUSB kábel, Asus-os dokumentumok, törlőkendő és a stylus, amihez jár egy elem is.

Asus Transformer T300 Chi laptop - belső:


Az elsődleges cél a mobilitás volt, az, hogy mindenhová magunkkal lehessen vinni a gépet, úgy, hogy ne kelljen állandóan attól rettegnünk, hogy áramforrást kell keresnünk. Ezért került az Asus Transformer T300 Chi laptopba M.2 SSD és M-processzor. Az energiatakarékos működést keresztezve az új kialakítású hűtésleadással, az Asus-nak sikerült elérni, hogy a ventillátort nélkülözzék.

A tesztgépben az M-5Y71 processzor dolgozik, de van belőle M5Y10A változat is. Az esetünkben egy rendkívül alacsony fogyasztású processzorról van szó, 2 maggal, ami képes 4 szálon futni. Alapórajelen 1,2GHz, míg Turbo-ban 2,9GHz-re is képes felpörögni. Kijelző téren is két opciónk lesz, választhatunk fullHD és WQHD között. A kijelző IPS-es, de szoftveresen a TruVivid technológiának köszönhetően a színeket szemünkhöz igazíthatjuk.

A processzor és a háttértár minden esetben fix, forrasztott, így érdemes alaposan átgondolni, hogy mit is választunk, mert később nem lesz lehetőségünk bővítésre. A csatlakozókból a szokásosat kapjuk, a gép fizikai adottságai nagyban limitálják a csatlakozási lehetőségeket. Nem hiszem, hogy ez hátrány lenne vagy negatívumként fel lehet hozni. Az operációs rendszer Windows 8.1, de a Gyártó állítása szerint is érdemes lesz Windows 10-re váltani. A 24 hónap mellett a sorozat egyes modelljeire vonatkozik az Asus Bizalom program is.

A folytatást a Digiprime weboldalán lehet elolvasni.