Asus UX303LB laptop – külső megjelenés:


A szokásos fekete dobozt kapjuk. Vagy mégsem? Körbeforgatva a csomagot, egy ismeretlen matricára bukkantunk. Ez nem más, mint egy Windows 10 matrica. Persze nem 10-essel érkezik az Asus UX303LB laptop, csak egy szolid kis figyelemfelkeltés. Plays well with Windows 10 Egyre közelebb érezzük a 10-est és kíváncsian várjuk, hogy tényleg olyan nagy dobás lesz-e mint tartják.
Szóval, a kis matricát leszámítva tényleg minden ugyanolyan, mint volt. A dobozt kinyitva megtaláljuk a gépet, alatta a tokot, a papírokat, Ethernet-átalakítót, töltőt. Az Asus UX303 sorozat megszokott külsejét és port elrendezését kapjuk, újítás nincs. A fedlapon még mindig az ikonikus körcsiszolás és az Asus logó fogad. A kijelzőt felhajtva barnás matt keret és billentyűk fogadnak. A billentyűzetet a füstbarna ház fogja körül. A touchpad nagyméretű és természetesen támogatja a gesztusokat.


Elől és hátul nem kapunk portokat. Baloldalra került a 2 darab USB3.0 csatlakozó és a kártyaolvasó. Jobb oldalon a töltő, az USB-csatlakozó, a HDMI, a jack-bemenet és a VGA csatlakozó kapott helyet.
A már korábban említett matrica itt is helyet kap, ezzel is sulykolva, hogy jön az új rendszer és életünk legjobb döntése lesz erre váltani.

Asus UX303LB laptop - belső:


A processzor januárban jelent meg, így alig féléves, rendkívül friss példány. Az előző generációs megfelelőjéhez - az i7-4500U-hoz - képest gyorsabb, erősebb. Az alapóra jele 2,4GHz, ez Turbo-ban fel tud szökni akár 3GHz-ig is. A kijelző matt felületű, ami külső használathoz tökéletesen alkalmazkodik. A betekintési szögei 170 fokosak. Felbontása fullHD-s. Az Asus magas fényerőt, tiszta és torzítatlan képet ígér:

a fényerő 300nit, a kontrasztarány 770:1, a színtér 72%-os NTSC lefedést biztosít.

Memóriából 4GB-t kapunk alaplapra forrasztva. Ezt kisebb szerelés után 12GB-ig bővíthetjük. Háttértárból 1TB áll rendelkezésre, de természetesen SSD-s változat is elérhető. Házilagos HDD-SSD cserét nem ajánlanánk, mert rendkívül bonyolult és kockázatos folyamat. Grafikuskártyából az előző szériából megismert 840M friss, 940M-re keresztelt változatát kapjuk. A középkategóriába szánt kártya elég erős az új játékok futtatására is, azonban ez jelentősen csökkenti az akkumulátor élettartamát.

Az egyéb jellemzők az ultrabook-ok jellemzőit sorakoztatják fel. Az AC-s WiFi mindenképpen jó választás, ez sokaknak jól fog jönni. Az USB2.0 hanyagolása is további bizakodásra ad okot. A 100MBit-es LAN nem hiszem, hogy hátrány lenne, aki ultrabook-ot vásárol, valószínűleg nem akar nagyon helyhez kötve lenne.

A folytatást a Digiprime weboldalán lehet elolvasni.