ASUS X751LX laptop - külső:


A szokásos doboz fogad, fekete-szürke színkombináció, semmi felesleges giccs vagy fényes felület, egy komor kis kartondobozban fogad a gép. Ha kinyitjuk a dobozt, egy „In search of incredible” feliratú fedlap fogad, gyorsan felpattintva végre eljutunk a lényegig. Az ASUS X751LX laptop egy textilzacskóban pihen. A dizájn ismerős lehet. A ZenBook-család centrikus mintáját műanyagba ültették át. Középen egy Asus logó található, innen indul ki a körkörös minta, sötétszürke színben. A gép alja fekete. Ha kinyitjuk a laptopot, akkor a fényes kijelző körül egy matt keretet találunk, így legalább az nem gyűjti az ujjlenyomatokat.


A szigetes elrendezésű billentyűzet fekete alapon szürke mintával érkezik. Körülötte szálcsiszolt fém felületet kapunk, ami ad egy kis tartást a belső felületnek, nem nyeklik-nyaklig, mint a műanyag gépek nagyrésze. A gombok felett a baloldalon a power gombot találjuk, míg a jobboldalon egy SonicMaster logót.

A billentyűzet alatti felület kicsit kiemelkedik, köszönhetően az IceCool technológiának. A touchpad a megszokott szürke felületet kapta, króm kerettel, gombjai ezúttal sincsenek.

Járjuk körbe az ASUS X751LX laptopot: Baloldalon található a Kensington-lock, ventilátor kimenet, LAN-csatlakozó, VGA, HDMI, 3db USB és egy kombinált jack-bemenet. Elől két LED állapotjelzőt illetve egy kártyaolvasót kapunk. A jobboldalon egy optikai meghajtó mellett a tápcsatlakozót találjuk. Hátul nem találunk csatlakozókat. Ha felfordítjuk a gépet, akkor az a szomorú tény fogad, hogy nincs szerelőnyílás. Garanciavesztéssel jár, ha megbontjuk a gépet. Az esetleges memória-bővítést vagy HDD-cserét csak a szerviz vagy a forgalmazó tudja elvégezni. A dobozban találunk még használati útmutatót, driver cd-t, garanciajegyet és az akkumulátorra vonatkozó kis füzetet. A kis rekeszekben találjuk még a tápkábelt, továbbá a töltőt.

ASUS X751LX laptop - belső:


Lassan egy éves szülinapját ünnepli az i5-5200U. A Broadwell architechtúrájú prosszor fő adati a következők:

2 fizikai mag, 4 virtuális szál, alacsony energia fogyasztás, integrált HD5500-as grafikusmag. A korábbi szériás i5-4200U processzornál nagyjából 5-15%-kal erősebb, míg a frissített i5-4300U-s Haswell procival ugyanazt az eredményt hozza. A kijelző HD+ felbontású, 17.3”-as méreten, szóval simán használható asztali gépnek is, mert a méret nem lesz probléma. Ahogy korábban említettük, fényes felületet kapott.

A memória maximum 8GB lehet, ehhez elég komolyan szét kell szedni a gépet, így semmiképpen se végezzük el otthon, mert garanciavesztéssel jár. Háttértárnak 1TB-t kapunk. SSD-re cserélni érdemes lehet, azonban erre is érvényes a fenti mondat, azaz ne álljunk neki házilag.
A grafikuskártya lesz a gép fénypontja. A GTX950M sok nagysikerű szériát megjárt már. Játékra tökéletes, hiszen a friss játékokat is megfelelő FPS-számmal tudjuk futtatni. Csak pár példa:
Metal Gear Solid 5 – high beállításokkal 39fps

Mad Max – high beállításokkal 31fps.
The Witcher 3 – medium beállításokkal 35fps.
Battlefield Hardline – high beállításokkal 31fps.
Assasin’s Creed Unity – medium beállításokkal 31fps.

Az egyéb jellemzők sok újdonságot nem hoznak, nincs olyan, amitől eldobjuk az agyunkat.
Hozza a kötelezőt. Amit ki kell emelni, az talán az, hogy a csatlakozók mind a baloldalon sorakoznak, így a jobbkezeseket nem fogja zavarni, hogy a pendrive/külső HDD/stb. be van dugva és nem tudják szabadon használni az egeret.

ASUS X751LX laptop - vélemény:


Az X751LX továbbviszi az X-termékcsalád felsőkategóriás változataira igazakat, miszerint több felhasználási területen is megállja a helyét. Ha valaki szeretné lecserélni általános felhasználásra szánt otthoni számítógépét, ezért szüksége van a nagyképernyőre, jó választás. Ha játszani szeretne, egy erős grafikuskártyát, mellé IceCool-technológiát, így nem melegszik át az ASUS X751LX laptop.

Multimédiára is jó választás, hiszen a processzor és a videókártya mellett a SonicMaster hangrendszer is beépítésre került. Méretéből kifolyólag nem a legjobb választás a napi hurcolászásra. Akkumulátor üzemidőben az átlagosat hozza, de erre lehetett számítani, hiszen a nagyképernyős, grafikuskártyával szerelt notebook-ok nem arról híresek, hogy felveszik a versenyt az ultrabook-ok üzemidejével. Összességében azt kapjuk, amit várhatunk:

Jó hardver, megfelelő háttértámogatás, ár-érték arányban kiváló, és az X-szériában megszokott csak műanyag házat kiegészítették egy szálcsiszolt alu-betéttel, ami mindenképpen pozitívum. Mindenképpen megérdemli az ajánlott matricát, nagyon kompakt készüléket tett le az asztalra az Asus.

További képeket a Digiprime weboldalán lehet megnézni.