A dizájn sokakat levett a lábukról, azonban az új, M-generációs processzorok teljesítménye sok esetben kevésnek bizonyult. Az UX305FA tehát megmaradt egy ultrakönnyű, rendkívül mobil, elegáns gépnek, ami az általános feladatokat tökéletesen elvégzi. Ha valaki komolyabb feladatokra keresett ultrabook-ot, esetleg még a grafikuskártyára is szüksége volt, úgy maradnia kellett az UX303LB-nél. Nem feltétlenül visszalépés, hiszen ez is egy nagyon jó sorozat volt, de folyamatosan záporoztak a kérdések, hogy „mikor lesz már UX305 i5 vagy i7 processzorral?!”…Érthető volt a türelmetlenkedés, azonban végre befutott a Core-processzorokkal szerelt család, az UX305LA. A sorozat arany, ezüst és sötétszürke színben kerül forgalomba, a cikkben pedig a legjobban várt színt, az arany változatot találjátok.

Sok újdonságot nem ér minket, amikor meglátjuk a dobozt, a szokásos fekete csomagolást kapjuk, amitől gyorsan megszabadulunk és már előttünk is fekszik a mintás doboz, rajta egy szürke változatú ASUS UX305LA laptop feszít.

A doboz nem sok mindent rejt, egy sötét sleeve-et, egy töltőt, egy átalakítót és a dokumentációt találjuk.

Sok szót nem is érdemes erről ejteni, hiszen nem ezért vagyunk itt. Kezdjük a legfontosabbal, ami a szín. Az arany megnevezés elsőre talán egy rikító, rendkívül erős, sárgás arany színt juttat eszünkbe, erre számítanánk, azonban az illusztrációs képeken látszódott, hogy itt egy jóval finomabb árnyalatról van szó. Inkább egy ezüst-arany átmenetet mondanék, itt is kicsit inkább az ezüst felé billen a mérleg nyelve. Elől és hátul nincsenek csatlakozók.

Jobboldalon találjuk az USB és a töltő csatlakozót, a microHDMI-t, a kombinált jack-bemenetet és két pici LED visszajelzőt. Baloldalon lesz további két USB-csatlakozó és a kártyaolvasó. A fedlapot felhajtva egy nagyon elegáns összkép fogad. Az arany-ezüst szín szépen harmonizál a sötétszürkés gombokkal.


A mozgóalkatrészek hiánya, az U-s processzor és a megújult operációs rendszernek hála az üzemidő 12 óra is lehet. A WiFi-re sem lehet panasz, hiszen az új technológiás AC-modulnak hála akár 867Mbps letöltési sebességgel száguldozhatunk a neten. A portokra sem lesz panasz, hiszen USB3.0-s csatlakozónkkal 10x gyorsabb adatátvitellel dolgozhatunk, továbbá az egyik port Asus AI Charger technológiát alkalmaz, ami képes alvó állapotban is tölteni USB-s eszközünket. A kijelző IPS-panelt kapott, ami 72%-os NTSC lefedettséget biztosít, akár 178fokos szögből is. Ha szeretnénk kicsit személyre szabni a kijelző, akkor szoftveresen is alakíthatunk rajta. A Normal-mód természetesen az adott, normál beállítást tartalmazza. Az EyeCare szemkímélő üzemmódot alkalmaz. Természetesen lehet manuálisan is húzgálni a csúszkákat, így beállítva a nekünk legjobban tetsző színvilágot.

A Vivid pedig a lehető legélesebb, legszínesebb mód mind közül, itt már igazi cirkuszi hangulatot produkál a kijelző. Az IceCool technológia arra hivatott, hogy a csuklótámaszt testhőmérséklet közeli hőmérsékleten tartsa, így adva a lehető legkényelmesebb gépelési élményt. Ha már a gépelési élmény, akkor érdemes megemlíteni a billentyűzetet is. 1,5mm-es utat kapott, azaz azonnali visszajelzést kapunk és végtelen komfortot. A touchpad is kapott egy kis frissítést, de természetesen a legjobb funkciója, a SmartGesture továbbra is él és virul. A telefonunkon már megszokott gesztusokat itt ugyanúgy használhatjuk, így nem lesz újdonság, ugyanolyan természetesen fogunk lapozni, forgatni, nagyítani mint a telefonon.

A képernyőmódokhoz hasonlóan személyreszabható a hangzás is, ebben a SonicMaster segít. A gép alján, a két szélen található a két hangszóró, így érdemes figyelni, hogyha fogjuk, esetleg ölben használjuk, akkor ne takarjuk le.

A hangzás finomítását az Asus Golden Ear csapat felügyelte, ezzel érve el az ultrabook-oknál jóval komolyabb és precízebb hangzást.

Összességében az ASUS UX305LA laptop tökéletesen egyesíti az UX303LB és az UX305FA sorozatokat. Bárki aki kicsit félt az UX305FA visszafogott processzorától, de nem tetszett az UX303LB dizájnja, az most megtalálta álmai ultrabookját az ASUS UX305LA laptop személyében. Érdemes még most lecsapni, mert az biztos, hogy a Karácsonyi slágertermékek listáján visszaköszön ez a konfiguráció.