Néhány évvel ezelőtt, amikor még az Intel a 90 mikrométeres gyártási technológiával dolgozott, rájöttek, hogy a North Bridge chipseten keletkezik egy szabad terület, melyet már nem lehet eltávolítani és tovább csökkenteni. Felmerült a kérdés, hogy mit kezdjenek ezzel a szabad felülettel. A mérnökök végül úgy döntöttek, hogy a szabad helyre beterveznek egy egyszerű feladatokat ellátó videokártyát. A döntés felettébb sikeresnek bizonyult, hiszen egy csapásra a legnagyobb videokártya-előállítóvá váltak, maguk mögé utasítva például a 3DFX céget. A felhasználók számára ez a fejlesztés árban nem volt érezhető és az Intel csak annyit fektetett a grafikai chipekbe, amennyi feltétlenül szükséges volt. A két talpon maradt gyártó ez alatt az idő alatt fényévekkel elhúzott az Intel mellett, végül azonban kifejlesztették az Nvidia Optimus, illetve AMD Enduro technológiákat, melyeknek köszönhetően a készülékek teljesítményigénytől függően automatikusan váltanak az integrált és a dedikált videokártya között.

Az Intel szakemberei ezek után úgy döntöttek, hogy több figyelmet fordítanak a grafikára. A legfőbb mozgatórugója ennek az elhatározásnak valószínűleg az Apple volt, mely az Inteltől szerzi be a processzorait, valamint egyre nő a nagyobb teljesítményű videokártyák iránti igénye. Az Intel legújabb fejlesztésének köszönhetően 3 kategóriába sorolja az integrált videokártyáit. A legalsó kategória, a GT1 az Intel HD nevet kapta, mely a belépő szintű készülékekbe kerül majd. A második kategória a GT2, melynél már látható a chipek megkülönböztetése. Az alap a HD 4600, mely standard TDP-vel rendelkezik, a HD 4400, illetve a HD 4200 pedig alacsony fogyasztású modellekhez tartozik. A legmagasabb kategóriát a GT3 szint képviseli, melyben egyelőre 3 chip kapott helyet. A HD 5000-et csak olyan processzorok mellett használják majd, melyek a BGA standardot képviselik, azaz egyenesen az alaplapra épülnek. A kétmagos, 15W TDP-vel rendelkező processzoroknál lesz elérhető majd a HD 5000, magasabb TDP-nél azonban már az Iris 5100 lesz a standard. A kategória királya az Iris Pro 5200, mely a legerősebb processzorok mellé kerül. A legnagyobb különlegessége az eddigiekhez képest az, hogy 128MB nagyságú eDRAM-mal szerelt, mely tulajdonképpen L4-es cache-ként szolgál.

Az Intel számításai szerint a közeljövőben rohamosan nőni fog az olyan kijelzők száma, melyeknek a Full HD-nál is nagyobb a felbontása. A Haswell processzorok mellett dolgozó új videokártyák ezért a Full HD négyszeresére, 4K felbontásra vannak előkészítve. DisplayPort 1.2, illetve eDP csatlakozóknak köszönhetően 3840x2160 pixeles, a HDMI csatlakozón keresztül pedig 4096x2304 pixeles felbontás is elérhető lesz. A Quick Sync technológia is számottevő újításokon ment keresztül. Itt is elengedhetetlen a 4K felbontás támogatása, valamint az MJPEG, MVC illetve SVJ formátumok dekódolása.

Az Intel ez által egy nagy lépést tett a jobb grafikai megoldások irányába. Az új Haswell processzoroknak köszönhetően az integrált Intel videokártyák teljesítménye minden eddiginél nagyobb, fogyasztásuk viszont szignifikánsan csökken. Ha tovább haladnak ezen az úton és a fejlesztéseik olyan hatékonyak lesznek, mint a processzorok területén, akkor bizony az AMD és az Nvidia jogosan tarthat az új konkurenciától.